Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Μας ταΐζουν οι γονείς, θέλουμε να φύγουμε στο εξωτερικό» λένε οι νέοι στην Ελλάδα

∆υσαρεστηµένοι από τη ζωή τους, γεµάτοι ανησυχία, φόβο και οργή για όσα συµβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και απαισιόδοξοι για το µέλλον. Προτιµούν να δηµιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να εργαστούν στον ιδιωτικό τοµέα από το να αναζητήσουν «µια θέση στο ∆ηµόσιο», θα έφευγαν άµεσα από την Ελλάδα αν είχαν τη δυνατότητα, ενώ είναι απαισιόδοξοι ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της κρίσης προτού περάσουν δέκα χρόνια.


Αυτό είναι το κλίµα µεταξύ των νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών, σύµφωνα µε την έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για «Το Βήµα», µε αφορµή τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τη συµπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Επτά στους δέκα Ελληνες µέχρι 34 ετών που συµµετείχαν στην έρευνα δηλώνουν µάλλον δυσαρεστηµένοι ή δυσαρεστηµένοι από τη ζωή τους αυτό το διάστηµα, ενώ περιγράφουν την ψυχολογία τους µε τις λέξεις ανησυχία (35,7%), απαισιοδοξία-φόβο (28%) και οργή (17,9%).
Και αν η νεανική τους ηλικία, σε άλλες εποχές, θα επέτρεπε την αισιοδοξία και τα όνειρα, στην Ελλάδα του 2011 η κατάσταση είναι διαφορετική: δηλώνουν λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι για το µέλλον τους κατά 78,2%, παρ’ ότι επτά στους δέκα απαντούν πως έχουν ήδη κάποιο σχέδιο για τη ζωή τους.

Ζουν πάντως από εισοδήµατα της εργασίας τους κατά 65,4% και µόλις κατά 19,2% από τους γονείς τους, αλλά δηλώνουν ότι το εισόδηµα αυτό δεν επιτρέπει να κάνουν τη ζωή που επιθυµούν κατά 72,8%. Προτιµούν να δηµιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση (36%) ή να εργαστούν στον ιδιωτικό τοµέα (34,1%) παρά να εργαστούν στο ∆ηµόσιο (µόλις 5,1%), ενώ και η προοπτική µετακόµισης σε αγροτική περιοχή συγκεντρώνει περισσότερες απαντήσεις (10,7%) από τη… θεσούλα στο ∆ηµόσιο.

Επτά στους δέκα απαντούν ότι αν είχαν την ευκαιρία θα έφευγαν από την Ελλάδα, όχι µόνο για µια καλή δουλειά (54,2%), αλλά και για να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά (72,3%), ενώ ως µεγαλύτερα προβλήµατα κρίνουν την ανεργία (64%), την αναξιοκρατία (36,3%) αλλά και την έλλειψη συνολικού οράµατος για την ελληνική κοινωνία (27%).

Οι νέοι 18-24 ετών πιστεύουν κατά 34,4% ότι η Ελλάδα θα βγει σε δέκα χρόνια από την κρίση ή… ποτέ (17%), θεωρούν ότι το ∆ηµόσιο είναι κύριο εµπόδιο στην οικονοµική ανάπτυξη της χώρας (67,2%), ενώ οκτώ στους δέκα τάσσονται υπέρ της κατάργησης της µονιµότητας στον δηµόσιο τοµέα. Παράλληλα όµως δηλώνουν… τρανταχτά ότι είναι υπέρ της παραµονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το 62,6% κατά της διάλυσής της και της επιστροφής στα εθνικά νοµίσµατα. Μάλιστα, το 56,8% απαντά ότι αισθάνεται πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, ενώ «όχι» στην ίδια ερώτηση απαντά το 39,2%.

Στην ερώτηση ποιον εµπιστεύονται περισσότερο για την προάσπιση των συµφερόντων της γενιάς τους, οι νέοι άνθρωποι απαντούν σε ποσοστό 62,7% τον εαυτό τους, τις κοινότητες που δηµιουργούνται στο ∆ιαδίκτυο (32%), τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (13,6%) ή… κανέναν (24,6%). Πολύ ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στην ερώτηση πώς αντιδρούν όταν µαθαίνουν για βανδαλισµούς από οµάδες κουκουλοφόρων.

Το 52% δηλώνει ότι θυµώνει µε το κράτος που αδυνατεί να τους αντιµετωπίσει και το 17,1% ότι θυµώνει µε τους κουκουλοφόρους, ζητώντας µέτρα καταστολής. Επτά στους δέκα εµπιστεύονται το ∆ι αδίκτυο για την ενηµέρωσή τους, 22,2% τον έντυπο Τύπο και µόλις 9,3% την τηλεόραση. Κρίνουν ωστόσο σωστή και µάλλον σωστή κατά 56,2% την επιλογή του κ. Λουκά Παπαδήµου ως πρωθυπουργού.

Πηγή:  tsantiri.gr
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΜΕ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟ
    ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΑΚΜΑΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ