Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η L’Oréal «σπάει» την γυάλινη οροφή για τις γυναίκες επιστήμονες!

 

Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL–UNESCO εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το όποιο αναγνωρίζει και υποστηρίζει διεθνώς γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, προκηρύσσουν για 12η φορά στην Ελλάδα, την έναρξη των φετινών βραβείων, με τρία σημαντικά βραβεία αξίας 10.000€ έκαστο, που θα δοθούν σε γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες απασχολούνται στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Τέλος, ως περαιτέρω επιβεβαίωση της παραπάνω δέσμευσης και του θετικού αντίκτυπου των Βραβείων στους δικαιούχους του, ανακοινώνεται ότι από το 2022 και έπειτα, τα βραβεία θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO συνεργάζονται τα τελευταία 24 χρόνια για να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών επιστημόνων με στόχο να επιτύχουν επιστημονική αριστεία και να συμμετάσχουν ισότιμα στην επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Παγκοσμίως, μόνο το 33,3% των ερευνητών είναι γυναίκες. Η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, καθώς οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 11% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων στην Ευρώπη, και λιγότερο από 4% των Βραβείων Νόμπελ Επιστήμης έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.

Από την έναρξη του Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 1998, έχουν διακριθεί 3.900 γυναίκες επιστήμονες σε 118 χώρες.

Συγκεκριμένα, 112 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 5 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ ακόμα 3.300 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο. Aυτές οι σημαντικές γυναίκες επιστήμονες και ερευνήτριες βοηθούν στην αλλαγή του κόσμου μέσω των ανακαλύψεών τους και αποτελούν πρότυπα για νεότερες γενιές γυναικών που θέλουν να συνεχίσουν την επιστημονική τους σταδιοδρομία και να σπάσουν τη γυάλινη οροφή.

Η Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, δήλωσε: «Οι δύο εταίροι του θεσμού, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η L’Oréal Hellas, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Πρόγραμμα «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» το οποίο αναγνωρίζει, επιβραβεύει και υποστηρίζει έμπρακτα νέες ερευνήτριες και διακεκριμένες επιστήμονες. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα, καθώς ακόμα και σήμερα η έρευνα διεθνώς στερείται του δημιουργικού ταλέντου και των πολυδιάστατων πνευματικών ικανοτήτων των γυναικών. Οι Ελληνίδες επιστήμονες, που έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραβείων L’Oréal–UNESCO αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για τις νεαρές Ελληνίδες προκειμένου να κατακτήσουν το όνειρό τους για μια καριέρα στον χώρο της επιστήμης, καθώς και ζωντανή απόδειξη ότι οι γυναίκες επιστήμονες μπορούν να θέσουν υψηλούς στόχους και να τους πετύχουν, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο Alex Davison, Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, δήλωσε: «Είναι κομμάτι του DNA της L’Oréal να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί πιστεύουμε ότι ένας κόσμος χωρίς την συμβολή τους είναι αδιανόητος. Γι’ αυτό, από το 1998, το ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την UNESCO, μέσα από το πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, αναγνωρίζει, στηρίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες της επιστήμης και βοηθάει ταλαντούχες ερευνήτριες να αποκτήσουν τις διακρίσεις που τις αξίζουν. Το Ελληνικό Πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2006, έχει ήδη πραγματοποιήσει 11 συνολικά βραβεύσεις οι οποίες ανέδειξαν και στήριξαν το έργο 32 Ελληνίδων Επιστημόνων. Οι γυναίκες αυτές, αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για ακόμη περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και να ξεκινήσουν την σταδιοδρομία στον χώρο της επιστήμης. Είμαι πολύ χαρούμενος, που από τα φετινά βραβεία και έπειτα, το πρόγραμμα θα διοργανώνεται κάθε χρόνο, καθώς το όραμα μας είναι να συμμετέχουν ισότιμα και να διεκδικούν την θέση που τους αξίζει στην επιστημονική κοινότητα, όλο και περισσότερες γυναίκες, σε μια κοινωνία δίχως αποκλεισμούς, γιατί ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες».

Οι νικήτριες των τελευταίων Ελληνικών βραβείων L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το 2021, ήταν η Δρ. Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Δρ. Αναστασία-Γεωργία Πίππα, φαρμακοποιός και Επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.