Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταύρος Θεοδωράκης: Κατασκεύασε την πρώτη του κατσούνα κι έκανε “Unboxing” για τη γιορτή του

«Ήρθα στην πηγή της κατσούνας» είπε κι ήθελε να μάθει τα πάντα γύρω από την τέχνη της κατσουνοποιίας. Ο λόγος για τον Σταυρό Θεοδωράκη που επισκέφτηκε το Εργαστήρι Κατασκευής Κρητικής Κατσούνας στα Αϊτάνια Ηρακλείου.

Όπως αποκάλυψε στο νεαρό τεχνίτη Μάρκο Σμυρνάκη, ο Σταυρος Θεοδωράκης είναι φανατικός συλλέκτης κατσούνας, άλλωστε τον έχουμε δει με κατσούνα και σε τρέιλερ της εκπομπής “Πρωταγωνιστές” , καθώς και σε πολλές ακόμα εμφανίσεις του. Η συλλογή του αριθμούσε ως την ημέρα της επίσκεψης στο παραδοσιακό εργαστήρι με περισσότερες από 15 κατσούνες, ενώ πλέον ο αριθμός αυτός έχει ανέβει, καθώς προμηθεύτηκε μερικές ακόμη κατσούνες από το εργαστήρι μας.

Όπως είπε ο Μάρκος Σμυρνάκης “Είναι κρίμα ένας τόσο καλός συλλέκτης κατσούνας, να μην έχει φτιάξει τη δική του” κι έτσι προσκάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη να φτιάξει την Πρώτη του Κατσούνα! Άναψαν τον φούρνο, κι άρχισαν τις διαδικασίες για να δοκιμάσει κι ο ίδιος να φτιάξει μια δική του κατσούνα υπό την καθοδήγηση του Μάρκου Σμυρνάκη και με τον παραδοσιακό κατσουνοποιό, τον καλλιτέχνη Γιάννη Σμυρνάκη, να επιτηρεί τη διαδικασία.

Η συνέχεια γνωστή: Καλή παρέα, φιλέματα από την υφάντρα κα Πόπη για τα καλωσορίσματα και φυσικά κατασκευή κρητικών μπαστουνιών. Ο γνωστός χανιώτης δημοσιογράφος ρώτησε τα πάντα γύρω από την τέχνη της κατσουνοποιίας, αλλά και την προσπάθεια του Μάρκου Σμυρνάκη να ξαναζωντανέψει την συγκεκριμένη τέχνη, δίνοντας στο σήμα κατατεθέν της Κρήτης μια νέα διάσταση.

Μάλιστα ο ίδιος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την πρωτοβουλία αυτή, που έφερε την κατσούνα και πάλι στο προσκήνιο. Με γνώση κι αγάπη, ο ίδιος ξεχώρισε από την συλλογή τους 6 Special και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους κατσούνες, σκαλιστή, κλασική, πλεξούδα, ψηλή, κοντή, κτλ, – με το μεράκι του για αυτές να αποτυπώνεται ακόμα και στον τρόπο που τις κρατούσε.

Μόλις ολοκληρώθηκαν όλα τα στάδια για την πλήρη κατασκευή της κατσούνας, οι κατσούνες στάλθηκαν και μόλις παραδόθηκαν στον παραλήπτη! Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέλεξε να κάνει .. unboxing στο Instagram ενημερώνοντας μάλιστα τους ακόλουθούς του για την τεχνική .. «προσαρμογής» στον Σεπτέμβρη που εφαρμόζει.

Με ένα βίντεο ο ίδιος εξήγησε γιατί επιλέγει να παραλαμβάνει και να ξεπακετάρει όλες τις καλοκαιρινές αγορές του τον Σεπτέμβριο.

Εσείς πού θα στηρίζεστε στις ανηφόρες και στις κατηφόρες του χειμώνα;», αναρωτιέται στο βίντεο ο ίδιος κι η απάντηση είναι απλή: Μα στις κατσούνες μας φυσικά! Είναι ιδανικές σε κάθε καιρό και για κάθε χρήση!

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο instagram του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ