Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταύρος Θεοδωράκης: Κατασκεύασε την πρώτη του κατσούνα κι έκανε “Unboxing” για τη γιορτή του

«Ήρθα στην πηγή της κατσούνας» είπε κι ήθελε να μάθει τα πάντα γύρω από την τέχνη της κατσουνοποιίας. Ο λόγος για τον Σταυρό Θεοδωράκη που επισκέφτηκε το Εργαστήρι Κατασκευής Κρητικής Κατσούνας στα Αϊτάνια Ηρακλείου.

Όπως αποκάλυψε στο νεαρό τεχνίτη Μάρκο Σμυρνάκη, ο Σταυρος Θεοδωράκης είναι φανατικός συλλέκτης κατσούνας, άλλωστε τον έχουμε δει με κατσούνα και σε τρέιλερ της εκπομπής “Πρωταγωνιστές” , καθώς και σε πολλές ακόμα εμφανίσεις του. Η συλλογή του αριθμούσε ως την ημέρα της επίσκεψης στο παραδοσιακό εργαστήρι με περισσότερες από 15 κατσούνες, ενώ πλέον ο αριθμός αυτός έχει ανέβει, καθώς προμηθεύτηκε μερικές ακόμη κατσούνες από το εργαστήρι μας.

Όπως είπε ο Μάρκος Σμυρνάκης “Είναι κρίμα ένας τόσο καλός συλλέκτης κατσούνας, να μην έχει φτιάξει τη δική του” κι έτσι προσκάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη να φτιάξει την Πρώτη του Κατσούνα! Άναψαν τον φούρνο, κι άρχισαν τις διαδικασίες για να δοκιμάσει κι ο ίδιος να φτιάξει μια δική του κατσούνα υπό την καθοδήγηση του Μάρκου Σμυρνάκη και με τον παραδοσιακό κατσουνοποιό, τον καλλιτέχνη Γιάννη Σμυρνάκη, να επιτηρεί τη διαδικασία.

Η συνέχεια γνωστή: Καλή παρέα, φιλέματα από την υφάντρα κα Πόπη για τα καλωσορίσματα και φυσικά κατασκευή κρητικών μπαστουνιών. Ο γνωστός χανιώτης δημοσιογράφος ρώτησε τα πάντα γύρω από την τέχνη της κατσουνοποιίας, αλλά και την προσπάθεια του Μάρκου Σμυρνάκη να ξαναζωντανέψει την συγκεκριμένη τέχνη, δίνοντας στο σήμα κατατεθέν της Κρήτης μια νέα διάσταση.

Μάλιστα ο ίδιος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την πρωτοβουλία αυτή, που έφερε την κατσούνα και πάλι στο προσκήνιο. Με γνώση κι αγάπη, ο ίδιος ξεχώρισε από την συλλογή τους 6 Special και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους κατσούνες, σκαλιστή, κλασική, πλεξούδα, ψηλή, κοντή, κτλ, – με το μεράκι του για αυτές να αποτυπώνεται ακόμα και στον τρόπο που τις κρατούσε.

Μόλις ολοκληρώθηκαν όλα τα στάδια για την πλήρη κατασκευή της κατσούνας, οι κατσούνες στάλθηκαν και μόλις παραδόθηκαν στον παραλήπτη! Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέλεξε να κάνει .. unboxing στο Instagram ενημερώνοντας μάλιστα τους ακόλουθούς του για την τεχνική .. «προσαρμογής» στον Σεπτέμβρη που εφαρμόζει.

Με ένα βίντεο ο ίδιος εξήγησε γιατί επιλέγει να παραλαμβάνει και να ξεπακετάρει όλες τις καλοκαιρινές αγορές του τον Σεπτέμβριο.

Εσείς πού θα στηρίζεστε στις ανηφόρες και στις κατηφόρες του χειμώνα;», αναρωτιέται στο βίντεο ο ίδιος κι η απάντηση είναι απλή: Μα στις κατσούνες μας φυσικά! Είναι ιδανικές σε κάθε καιρό και για κάθε χρήση!

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο instagram του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.