Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλη άνοδος στις τιμές των ακινήτων-Η εικόνα στην Κρήτη


«Πρωταθλήτριες» στο ράλι των τιμών στην Αττική αναδείχθηκαν και στο β’ τρίμηνο του 2023 οι περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Και στην Κρήτη όμως οι τιμές δεν έπεσαν με τα Χανιά και το Ρέθυμνο να σέρνουν την κούρσα της ανόδου ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο και τελευταίο έρχεται το Λασίθι.

 Κατά τη διάρκεια του Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos – SPI, οι τιμές κατοικιών προς πώληση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ενισχύθηκαν κατά 14,7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.

Στο διάστημα αυτό η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.511 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 3.061 ευρώ/τ.μ. στο β’ τρίμηνο 2022, και χαμηλότερη στην Καστοριά με 585 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με +21,40%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -20%.

Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης με 3,85 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 33,33 ευρώ/τ.μ..

Ειδικότερα λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos και βάσει του δείκτη SPI, στο κέντρο της Αθήνας στο β’ τρίμηνο η μέση τιμή προσφοράς κατοικιών (πώληση) ενισχύθηκε κατά 11%, στα 1.887 ευρώ/τ.μ. έναντι 1.700 ευρώ/τ.μ. πέρυσι στο β’ τρίμηνο.

 Μεγάλη άνοδος, στο +14,3%, καταγράφηκε στην τιμή πώληση κατοικιών στα Δυτικά προάστια (1.714 ευρώ/τ.μ.), ενώ στα Βόρεια της Αθήνας οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 10,3%, στα 2.846 ευρώ/τ.μ. (έναντι 2.581 ευρώ/τ.μ. στο β’ τρίμηνο 2022) και στα Ανατολικά προάστια κατά +10,6%, στα 1.891 ευρώ/τ.μ..

Σημαντική άνοδος τιμών στο β’ τρίμηνο 2023 καταγράφηκε και στον Πειραιά, με ενίσχυση 11% στο κέντρο της πόλης (1.917 ευρώ/τ.μ.) και +14,3% στα προάστια του λιμανιού, στα 1.563 ευρώ/τ.μ. η μέση τιμή πώλησης.

 Στο δε υπόλοιπο Αττικής οι τιμές ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο 5,4%, στα 1.815 ευρώ/τ.μ.. Πάντως, ως προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρήθηκε στο β’ τρίμηνο 2023 και σε σχέση με το 2022 στη Θεσσαλονίκη με +21,4% στον δήμο της πόλης (2.120 ευρώ/τ.μ.), ενώ άνοδος 17% καταγράφηκε στους περιφερειακούς Δήμους (1.500 ευρώ/τ.μ.) και μικρότερη στον υπόλοιπο νομό (+3,4%, στα 813 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο).

Τι συνέβη στην υπόλοιπη χώρα-Η Κρήτη

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα ενίσχυση τιμών σε Χανιά (+16,3%, 2.143 ευρώ/τ.μ.), Χαλκιδική (11,9%, στα 2.098 ευρώ/τ.μ.), Άρτα (15,6%), Αχαΐα (11%), Δωδεκάνησα (5,8%, στα 1.667 ευρώ/τ.μ.), Ζάκυνθο (+9,4%, 1.846 ευρώ/τ.μ.), Καβάλα (+8,3%), Θεσπρωτία (+13,3%, 1.397 ευρώ/τ.μ.), Ηράκλειο Κρήτης (7,10%, 1.429 ευρώ/τ.μ.), Ιωάννινα (7,10%, 1.393 ευρώ/τ.μ.), Κέρκυρα (+18,5%, 2.000 ευρώ/τ.μ.), Κεφαλονιά (+7,1%, στα 2.222 ευρώ/τ.μ.), Κορινθία (11,3%), Κυκλάδες (+10,4%, στα 3.181 ευρώ/τ.μ.), Λακωνία (12%), Λασίθι (5,4%), Λάρισα (6,7%), Λευκάδα (+2,7%, στα 2.208 ευρώ/τ.μ.), Μαγνησία (+7,7%), Μεσσηνία (+12,3%, στα 1.512 ευρώ/τ.μ.) αλλά και σε Πιερία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο (12,6%) κ.α.

Αντιθέτως, πτώση τιμών καταγράφεται σε Πέλλα, Αρκαδία, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Ηλεία, Καστοριά (-20%), Κιλκίς, Κοζάνη κ.α.


Πηγή: newshub.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ