Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Κρητικές κατσούνες γίνονται viral και ταξιδεύουν σε Ευρώπη και Αμερική | Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικής παράδοσης και συγκεκριμένα οι χειροποίητες κατσούνες, τα κρητικά μπαστούνια για όσους δεν τις γνωρίζετε,  είχαν την τιμητική τους στην εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση».

Το Σάββατο το μεσημέρι οι τηλεθεατές της εκπομπής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω Skype σύνδεσης τον Μάρκο Σμυρνάκη, Content Cretator. Mοιράστηκε με τους τηλεθεατές την εμπειρία του, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι οι νέοι άνθρωποι να επιδιώξουν να εξελίσσουν ένα παραδοσιακό επάγγελμα που θα μπορούσε να εκλείψει στο πέρασμα των χρόνων. Τα νέα παιδιά πρέπει να παίρνουν τα ινία από την παλαιότερη γενιά και να τα προσαρμόζουν στα νέα δεδομένα και με νέες συνθήκες.

Το Success Story: Η παραδοσιακή χρήση της κατσούνας είναι κτηνοτροφική, ωστόσο σήμερα ο Μάρκος Σμυρνάκης έχει καταφέρει να βρει κι άλλες χρηστικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον όχι μόνο τοπικά, αλλά και την εξαγωγική δύναμη της κρητικής Κατσούνας. Η Χρήση της σε πεζοπορίες, περιπατητικές εκδρομές, και στο κυνήγι είναι πιο σύνηθες, ωστόσο πλέον χρησιμοποιούνται και ως συμβολικό αναμνηστικό δώρο, βασικό στοιχείο διακόσμησης , όπως φωτιστικά οροφής, επιδαπέδια, κουρτινόξυλα κα



Κι επειδή οι «κατσουνάδες» συνεχίζουν δυναμικά την viral πορεία τους, δεν θα μπορούσε να μην ειπωθεί μία  στο κλείσιμο της εκπομπής αφιερωμένη.

Σαββατοκύριακο στου Μάνεση, βάλε να δεις 'ντα τρέχει.

Καλύτερη ενημέρωση ποθές άλλου δεν εχει

 

Δύο φορές εσμίξαμε, στου Άλφα το κανάλι.

Μα η τρίτη όμως εύχομαι αντάμα να μας βγάλει

 

Και επίσημα λοιπόν έρχονται copyright για τις…. Κατσουνάδες.

Το νέο Digital Trend που δημιούργησε Ο Content Creator Mάρκος Σμυρνάκης και τράβηξε το ενδιαφέρον του Νίκου Μάνεση και όχι μόνο, φέρει τον τίτλο κατσουνάδες.

Τι είπατε; δεν ξέρετε τι σημαίνει; Είστε δεν είστε Κρητικός είναι απολύτως φυσιολογικό να μη ξέρετε, αφού δεν είναι υπαρκτός όρος, αλλά μία ακόμα επινόηση του δημιουργού του.

Η κατσουνάδα αποτελεί μία παραλλαγή της μαντινάδας, ενώ το Κατσουνολόγιο αποτελεί μία παραλλαγή από τον όρο μαντιναδολόγιο. Οι Μαντινάδες που γράφονται είναι εμπνευσμένες από τις ίδιες τις κατσούνες. Είναι σύντομες ιστορίες που περιγράφουν τη σχέση του παραλήπτη με τις κατσούνες.

Μιλάμε δηλαδή για μαντινάδες αφιερωμένες στον παραλήπτη με επίκεντρο τις κατσούνες, εξού και οι κατσουνάδες με το κατσουνολόγιο. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κατσουνάδες συμπληρώνονται η δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες των Social, τους γνωστούς κατσουνοφανς!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.