Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαχείριση Θυμού



Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα 

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που βιώνουμε στη ζωή μας. Έχει τη δύναμη να αποκαλύψει ένα άσχημο κομμάτι του χαρακτήρα μας και να καταστρέψει ότι με κόπο προσπαθούσαμε να χτίσουμε, στη προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή.

Στον εργασιακό χώρο περνάμε αρκετές ώρες καθημερινά, δίπλα σε ανθρώπους που πρέπει να συνυπάρχουμε και να εργαζόμαστε ομαδικά. Καλούμαστε να ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου μας, με χαρακτήρες που στην προσωπική μας ζωή θα επιλέγαμε να μην έχουμε καμία απολύτως επαφή. Επίσης, η αποτυχία σε όποια μορφή και βαθμό μπορεί να εμφανιστεί μπροστά μας, είναι ικανή να εμφανίσει στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν θα θέλαμε να έχουμε και πόσο μάλλον να εμφανιστούν μπροστά σε άλλα άτομα.

Η διαχείριση θυμού, εκτός από την καλυτέρευση στη προσωπική και κοινωνική μας ζωή, μπορεί να μας βοηθήσει και στην επαγγελματική μας πορεία.

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε κατάσταση θυμού, πως φαίνεστε και πως ακούγεστε. Αυτή την εικόνα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν αρχίσετε να νιώθετε θυμό εν ώρα εργασίας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε ή ακόμα και αν μπορείτε για μερικά λεπτά απομακρυνθείτε από την ενέργεια ή το άτομο που σας εκνευρίζει.

Επιπλέον, το να εστιάζουμε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διαιωνίζουμε αυτό που μας συμβαίνει. Αντίθετα, αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την λύση του προβλήματος θα παρατηρήσουμε πως είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε διαφορετικές τεχνικές ώστε να αποφύγουμε τον θυμό αλλά ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο την εργασία μας. Όλα είναι στο μυαλό μας και στον τρόπο σκέψης μας. Αν η σκέψη μας εξ αρχής είναι θετική, τότε και το πρόβλημα θα "μικρύνει" μπροστά στα μάτια μας αλλά και πιο γρήγορα θα εντοπίσουμε τη λύση του.

Πολλές φορές ο θυμός μας, προέρχεται από την άσχημη συμπεριφορά, ίσως και αυταρχική, που κάποιος συνάδελφος ή ακόμα και ο προϊστάμενος ή εργοδότης μπορεί να έχει σε εμάς. Αυτό που καλούμαστε σε αυτή τη περίπτωση να θυμόμαστε είναι πως η άσχημη συμπεριφορά που κάποιος μπορεί να έχει σε εμάς, δεν χαρακτηρίζει το δικό μας χαρακτήρα αλλά το δικό του. Αν εκείνος αδυνατεί να μιλήσει ευγενικά τότε εκείνος είναι που θα χαρακτηριστεί αγενής! Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του συμπεριφορές και πράξεις. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου απευθύνει τον λόγο με αγένεια, αντιμετώπισέ τον όπως θα ήθελες να σε αντιμετωπίσουν. Θα δεις άμεσα τη διαφορά των συναισθημάτων σου και φυσικά της διάθεσής σου!

Ακόμα μια λύση καταπολέμησης του θυμού, είναι η καταγραφή του συμβάντος και το συναίσθημα που μας έκανε να βιώσουμε. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούμε τον εαυτό μας να ανακαλύψει κομμάτια του δικού μας χαρακτήρα και να βρούμε τα καλύτερα και πιο στέρεα δικά μας πατήματα. Γνωρίζοντας τα προτερήματα αλλά κυρίως τις αδυναμίες μας, έχουμε τη δυνατότητα να διορθωθούμε και να πιστέψουμε σε εμάς. Άτομα που πατάνε γερά στα πόδια τους, έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν πως στη ζωή τους θα υπάρχουν ακόμα και τα λάθη και μέσα από αυτά θα δουν τα "μαθήματα" που τους δίνονται για καλυτέρευση στη προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή τους!

Τέλος, ο θυμός πολλές φορές μπορεί να προέρχεται από την εγωιστική μας ανάγκη να γίνονται τα πράγματα με τον τρόπο που εμείς έχουμε στο μυαλό μας, χωρίς να σκεφτόμαστε αν ο δικό μας τρόπος είναι ο σωστός ή ο ιδανικός για κάποιο άλλο άτομο. Απλά και μόνο γιατί θέλουμε να γίνει το δικό μας και θυμώνουμε που κάποιος έχει μια διαφορετική άποψη από τη δική μας. Αν κατανοήσουμε πως στην επαγγελματική μας πορεία σημασία έχει η λύση του προβλήματος, η καλύτερη συνεργασία με την ομάδα μας και κυρίως κάθε μέλος της ομάδας έχει μερίδιο στην αποτυχία και στην επιτυχία, τότε θα κατανοήσουμε πως σημασία έχει η αρμονία και η ομαδικότητα. Άλλωστε ο σωστός ηγέτης πρώτα ακούει, έπειτα γνωρίζει και σέβεται τις αδυναμίες της ομάδας και τέλος αποφασίζει και πράττει με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα. Σημασία δεν έχει ο τρόπος αλλά το αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε σε κάθε φάση της ζωής μας πως η λογική και η ψυχραιμία μπορούν να καταφέρουν να πετύχουμε! Η ευγένεια, τα σωστά επιχειρήματα και ο κατάλληλος χρόνος τοποθέτησης μας, είναι αυτά που επωφελούνται μακροπρόθεσμα στην επαγγελματική μας πορεία και που συμβάλουν σε μια πιο ήρεμη προσωπική ζωή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ