Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαχείριση Θυμού



Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα 

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που βιώνουμε στη ζωή μας. Έχει τη δύναμη να αποκαλύψει ένα άσχημο κομμάτι του χαρακτήρα μας και να καταστρέψει ότι με κόπο προσπαθούσαμε να χτίσουμε, στη προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή.

Στον εργασιακό χώρο περνάμε αρκετές ώρες καθημερινά, δίπλα σε ανθρώπους που πρέπει να συνυπάρχουμε και να εργαζόμαστε ομαδικά. Καλούμαστε να ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου μας, με χαρακτήρες που στην προσωπική μας ζωή θα επιλέγαμε να μην έχουμε καμία απολύτως επαφή. Επίσης, η αποτυχία σε όποια μορφή και βαθμό μπορεί να εμφανιστεί μπροστά μας, είναι ικανή να εμφανίσει στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν θα θέλαμε να έχουμε και πόσο μάλλον να εμφανιστούν μπροστά σε άλλα άτομα.

Η διαχείριση θυμού, εκτός από την καλυτέρευση στη προσωπική και κοινωνική μας ζωή, μπορεί να μας βοηθήσει και στην επαγγελματική μας πορεία.

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε κατάσταση θυμού, πως φαίνεστε και πως ακούγεστε. Αυτή την εικόνα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν αρχίσετε να νιώθετε θυμό εν ώρα εργασίας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε ή ακόμα και αν μπορείτε για μερικά λεπτά απομακρυνθείτε από την ενέργεια ή το άτομο που σας εκνευρίζει.

Επιπλέον, το να εστιάζουμε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διαιωνίζουμε αυτό που μας συμβαίνει. Αντίθετα, αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την λύση του προβλήματος θα παρατηρήσουμε πως είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε διαφορετικές τεχνικές ώστε να αποφύγουμε τον θυμό αλλά ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο την εργασία μας. Όλα είναι στο μυαλό μας και στον τρόπο σκέψης μας. Αν η σκέψη μας εξ αρχής είναι θετική, τότε και το πρόβλημα θα "μικρύνει" μπροστά στα μάτια μας αλλά και πιο γρήγορα θα εντοπίσουμε τη λύση του.

Πολλές φορές ο θυμός μας, προέρχεται από την άσχημη συμπεριφορά, ίσως και αυταρχική, που κάποιος συνάδελφος ή ακόμα και ο προϊστάμενος ή εργοδότης μπορεί να έχει σε εμάς. Αυτό που καλούμαστε σε αυτή τη περίπτωση να θυμόμαστε είναι πως η άσχημη συμπεριφορά που κάποιος μπορεί να έχει σε εμάς, δεν χαρακτηρίζει το δικό μας χαρακτήρα αλλά το δικό του. Αν εκείνος αδυνατεί να μιλήσει ευγενικά τότε εκείνος είναι που θα χαρακτηριστεί αγενής! Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του συμπεριφορές και πράξεις. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου απευθύνει τον λόγο με αγένεια, αντιμετώπισέ τον όπως θα ήθελες να σε αντιμετωπίσουν. Θα δεις άμεσα τη διαφορά των συναισθημάτων σου και φυσικά της διάθεσής σου!

Ακόμα μια λύση καταπολέμησης του θυμού, είναι η καταγραφή του συμβάντος και το συναίσθημα που μας έκανε να βιώσουμε. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούμε τον εαυτό μας να ανακαλύψει κομμάτια του δικού μας χαρακτήρα και να βρούμε τα καλύτερα και πιο στέρεα δικά μας πατήματα. Γνωρίζοντας τα προτερήματα αλλά κυρίως τις αδυναμίες μας, έχουμε τη δυνατότητα να διορθωθούμε και να πιστέψουμε σε εμάς. Άτομα που πατάνε γερά στα πόδια τους, έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν πως στη ζωή τους θα υπάρχουν ακόμα και τα λάθη και μέσα από αυτά θα δουν τα "μαθήματα" που τους δίνονται για καλυτέρευση στη προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή τους!

Τέλος, ο θυμός πολλές φορές μπορεί να προέρχεται από την εγωιστική μας ανάγκη να γίνονται τα πράγματα με τον τρόπο που εμείς έχουμε στο μυαλό μας, χωρίς να σκεφτόμαστε αν ο δικό μας τρόπος είναι ο σωστός ή ο ιδανικός για κάποιο άλλο άτομο. Απλά και μόνο γιατί θέλουμε να γίνει το δικό μας και θυμώνουμε που κάποιος έχει μια διαφορετική άποψη από τη δική μας. Αν κατανοήσουμε πως στην επαγγελματική μας πορεία σημασία έχει η λύση του προβλήματος, η καλύτερη συνεργασία με την ομάδα μας και κυρίως κάθε μέλος της ομάδας έχει μερίδιο στην αποτυχία και στην επιτυχία, τότε θα κατανοήσουμε πως σημασία έχει η αρμονία και η ομαδικότητα. Άλλωστε ο σωστός ηγέτης πρώτα ακούει, έπειτα γνωρίζει και σέβεται τις αδυναμίες της ομάδας και τέλος αποφασίζει και πράττει με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα. Σημασία δεν έχει ο τρόπος αλλά το αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε σε κάθε φάση της ζωής μας πως η λογική και η ψυχραιμία μπορούν να καταφέρουν να πετύχουμε! Η ευγένεια, τα σωστά επιχειρήματα και ο κατάλληλος χρόνος τοποθέτησης μας, είναι αυτά που επωφελούνται μακροπρόθεσμα στην επαγγελματική μας πορεία και που συμβάλουν σε μια πιο ήρεμη προσωπική ζωή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...