Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον

 
Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα

Οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας. Θέλοντας να προστατέψουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση που θα συναντήσουμε ένα τοξικό άνθρωπο στο προσωπικό μας περιβάλλον, θα προσπαθήσουμε να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας ή να αποστασιοποιηθούμε από αυτόν. Σε περίπτωση που υπάρχει τοξικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτόν τον άνθρωπο είτε πρόκειται για τον εργοδότη ή προϊστάμενο, είτε για συνεργάτη ή συνάδελφο, είτε για τον πελάτη μας.
 
Η συνύπαρξη με ένα τοξικό άτομο είναι από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και γίνεται ακόμα χειρότερη όταν αυτή η κατάσταση βιώνεται σε καθημερινή βάση.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δέχονται ή έχουν δεχτεί εργασιακό εκφοβισμό και ότι η πρώτη σκέψη που είχαν, ως αντιμετώπιση αυτού, ήταν να παραιτηθούν από την εργασία τους. Η σκέψη της απομάκρυνσης από τον εργασιακό χώρο καλό θα είναι να είναι η έσχατη λύση, μιας και κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά πως η επόμενη συνεργασία δεν θα περιλαμβάνεται από τοξικά άτομα.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε τοξικούς ανθρώπους είναι πως η συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι μειωμένη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι άνθρωποι με τοξικές συμπεριφορές δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητες τους. Απεναντίας νιώθουν ισχυροί μόνο όταν εξευτελίζουν, φοβίζουν ή εκνευρίζουν τον συνάνθρωπό τους.

Άτομα με ενσυναίσθηση, που είναι ισορροπημένοι ψυχικά και που έχουν γνώση των ικανοτήτων τους δεν φοβούνται να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να μαθαίνουν από τους γύρω τους!

Η καλύτερη αντιμετώπιση ενός τοξικού ανθρώπου είναι να προστατεύσουμε πρωτίστως τη δική μας ψυχική ηρεμία και να διασφαλίσουμε την εργασιακή μας θέση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο που μπορούμε να πράξουμε είναι να μην τροφοδοτούμε το τοξικό άτομο με δικές μας προσωπικές πληροφορίες, συναισθήματα και απόψεις. Θα πρέπει να κρατάμε αυτό το άτομο αυστηρά και μόνο στο εργασιακό περιβάλλον χωρίς να του προσφέρουμε την παραμικρή έλευση στην προσωπική - οικογενειακή μας ζωή.

Πέρα από αυτή την ταχτική, το καλύτερο αντίδοτο είναι η διασφάλιση της δικής μας ψυχικής, συναισθηματικής και νοητικής ισορροπίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να το επιτύχουμε, π.χ. με την βοήθεια ενός ψυχολόγου - μέσα από τις συνεδριάσεις μπορούμε να “αδειάζουμε” από τα αρνητικά συναισθήματα που άλλοι μας έχουν δημιουργήσει-, κάνοντας γυμναστική - η ενασχόληση με κάποιο άθλημα είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που μπορούμε να κάνουμε καλύπτοντας την ψυχική μας ισορροπία και βελτιώνοντας το σώμα μας-, “on-off switch” -εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να κλείνει τον διακόπτη καθώς ολοκληρώνουμε το ημερήσιο εργασιακό ωράριο- απόκτηση ενός νέου hobby, φίλους εκτός εργασίας, φροντίδα του εαυτό μας -χαλαρωτικό μασάζ, μουσική, χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια,...-.

Επίσης, μια από τις μεθόδους αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και αυτού του ατόμου είναι να κρατάμε ημερολόγιο. Η καταγραφή συγκεκριμένων καταστάσεων, όπως τι έκανε ή τι είπε, πως μας έκανε να αισθανθούμε και πότε συνέβη το γεγονός, είναι ένας τρόπος να μας βοηθήσει να απεμπλακούμε συναισθηματικά και κατά συνέπεια να μπορέσουμε με στοιχεία να τον/την αντιμετωπίσουμε -στο μέλλον- τοποθετώντας στον λόγο μας επιχειρήματα και λογική χωρίς να κατακλυζόμαστε από το συναίσθημα.

Ως έσχατη λύση, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι η απομάκρυνση μας είτε από το τοξικό άτομο αλλάζοντας τμήμα, είτε από το εργασιακό περιβάλλον αλλάζοντας εργασία. 

Όταν είμαστε ήρεμοι, έχοντας διασφαλίσει την ψυχική μας ισορροπία, η εξέλιξη και τα επιτεύγματα σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο μπορούν να μας εκπλήσσουν!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

GNTM GR Τρολ στο σετ της τελευταίας εβδομάδας από τις Χειροποίητες Κατσούνες | Φωτογραφίες

Ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με το  #Gntmgr  στο Λονδίνο του ’30. ☂️☂️ Ο Μάικλ Μπανκς, χήρος μετά το θάνατο της γυναίκας του, αγωνίζεται να διατηρήσει το πατρικό του σπίτι ενάντια στις ύπουλες πρακτικές της τράπεζας. Τα μικρά παιδιά του προσπαθούν μάταια να τον βοηθήσουν, μέχρι που εμφανίζεται η μυστηριώδης, ιπτάμενη νταντά Μαίρη Πόπινς. Φωτογραφία που τρολάρει το τελευταίο σετ φωτογράφισης στο GNTM GR, με θέμα τη Mary Poppins δημιούργησαν από τη σελίδα  Χειροποίητες Κρητικές Κατσούνες . Στο σετ της φωτογράφισης, συμμετέχουν με δύο φωτογραφίες στη μία δίνουν έμφαση στο πάνω μέρος και εννοούμε τα χέρια, ενώ στη δεύτερη στα πόδια…. Εσείς τι λέτε, Ποια ήταν για εσάς η καλύτερη Mary Poppins; Πηγή  katsounes.com

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...