Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον

 
Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα

Οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας. Θέλοντας να προστατέψουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση που θα συναντήσουμε ένα τοξικό άνθρωπο στο προσωπικό μας περιβάλλον, θα προσπαθήσουμε να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας ή να αποστασιοποιηθούμε από αυτόν. Σε περίπτωση που υπάρχει τοξικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτόν τον άνθρωπο είτε πρόκειται για τον εργοδότη ή προϊστάμενο, είτε για συνεργάτη ή συνάδελφο, είτε για τον πελάτη μας.
 
Η συνύπαρξη με ένα τοξικό άτομο είναι από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και γίνεται ακόμα χειρότερη όταν αυτή η κατάσταση βιώνεται σε καθημερινή βάση.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δέχονται ή έχουν δεχτεί εργασιακό εκφοβισμό και ότι η πρώτη σκέψη που είχαν, ως αντιμετώπιση αυτού, ήταν να παραιτηθούν από την εργασία τους. Η σκέψη της απομάκρυνσης από τον εργασιακό χώρο καλό θα είναι να είναι η έσχατη λύση, μιας και κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά πως η επόμενη συνεργασία δεν θα περιλαμβάνεται από τοξικά άτομα.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε τοξικούς ανθρώπους είναι πως η συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι μειωμένη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι άνθρωποι με τοξικές συμπεριφορές δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητες τους. Απεναντίας νιώθουν ισχυροί μόνο όταν εξευτελίζουν, φοβίζουν ή εκνευρίζουν τον συνάνθρωπό τους.

Άτομα με ενσυναίσθηση, που είναι ισορροπημένοι ψυχικά και που έχουν γνώση των ικανοτήτων τους δεν φοβούνται να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να μαθαίνουν από τους γύρω τους!

Η καλύτερη αντιμετώπιση ενός τοξικού ανθρώπου είναι να προστατεύσουμε πρωτίστως τη δική μας ψυχική ηρεμία και να διασφαλίσουμε την εργασιακή μας θέση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο που μπορούμε να πράξουμε είναι να μην τροφοδοτούμε το τοξικό άτομο με δικές μας προσωπικές πληροφορίες, συναισθήματα και απόψεις. Θα πρέπει να κρατάμε αυτό το άτομο αυστηρά και μόνο στο εργασιακό περιβάλλον χωρίς να του προσφέρουμε την παραμικρή έλευση στην προσωπική - οικογενειακή μας ζωή.

Πέρα από αυτή την ταχτική, το καλύτερο αντίδοτο είναι η διασφάλιση της δικής μας ψυχικής, συναισθηματικής και νοητικής ισορροπίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να το επιτύχουμε, π.χ. με την βοήθεια ενός ψυχολόγου - μέσα από τις συνεδριάσεις μπορούμε να “αδειάζουμε” από τα αρνητικά συναισθήματα που άλλοι μας έχουν δημιουργήσει-, κάνοντας γυμναστική - η ενασχόληση με κάποιο άθλημα είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που μπορούμε να κάνουμε καλύπτοντας την ψυχική μας ισορροπία και βελτιώνοντας το σώμα μας-, “on-off switch” -εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να κλείνει τον διακόπτη καθώς ολοκληρώνουμε το ημερήσιο εργασιακό ωράριο- απόκτηση ενός νέου hobby, φίλους εκτός εργασίας, φροντίδα του εαυτό μας -χαλαρωτικό μασάζ, μουσική, χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια,...-.

Επίσης, μια από τις μεθόδους αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και αυτού του ατόμου είναι να κρατάμε ημερολόγιο. Η καταγραφή συγκεκριμένων καταστάσεων, όπως τι έκανε ή τι είπε, πως μας έκανε να αισθανθούμε και πότε συνέβη το γεγονός, είναι ένας τρόπος να μας βοηθήσει να απεμπλακούμε συναισθηματικά και κατά συνέπεια να μπορέσουμε με στοιχεία να τον/την αντιμετωπίσουμε -στο μέλλον- τοποθετώντας στον λόγο μας επιχειρήματα και λογική χωρίς να κατακλυζόμαστε από το συναίσθημα.

Ως έσχατη λύση, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι η απομάκρυνση μας είτε από το τοξικό άτομο αλλάζοντας τμήμα, είτε από το εργασιακό περιβάλλον αλλάζοντας εργασία. 

Όταν είμαστε ήρεμοι, έχοντας διασφαλίσει την ψυχική μας ισορροπία, η εξέλιξη και τα επιτεύγματα σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο μπορούν να μας εκπλήσσουν!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη