Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 + 1 απλές συμβουλές για καλύτερη προσαρμογή στην δουλειά και την καθημερινότητα μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές

Προσοχή! Το άρθρο που ακολουθεί αφορά αυστηρά όσους κατάφεραν και πήγαν διακοπές. Η Μαρία Μαράκη, Ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας “Ιnternus” αναφέρει εύκολους και πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να έχουμε ευκολότερη προσαρμογή στην καθημερινότητα μας μετά από διακοπές. 

Οι διακοπές  προσφέρουν στο άτομο την αποφόρτιση που χρειάζεται έπειτα από μεγάλο φόρτο εργασίας, υποχρεώσεων, άγχους και κούρασης που φέρει η καθημερινότητα.  Οι διακοπές επίσης έχουν την ιδιότητα να μας γεμίζουν ενέργεια, να διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις και να χαλαρώνουν το μυαλό και το σώμα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη διάθεση.

Για τους  παραπάνω λόγους  λοιπόν,  η επιστροφή στην ρουτίνα συχνά δεν είναι κάτι ευχάριστο. Ωστόσο υπάρχουν  εύκολοι πρακτικοί τρόποι που μπορούν να κάνουν την προσαρμογή μας ευκολότερη.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε?

  • Προετοιμασία πρωινού ξυπνήματος μια μέρα πριν. Για την ομαλή μας μετάβαση από την ανεμελιά στο πρωινό ξύπνημα και την εργασία μας  είναι σημαντικό μια ή δυο ημέρες πριν να επαναριθμήσουμε το πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης  μας. Κοιμηθείτε νωρίς  και ξυπνήστε νωρίτερα  με σκοπό την πρώτη μέρα στην δουλειά να είστε  σε θέση να ξυπνήσετε ευκολότερα  και με λιγότερο άγχος.
  • Δώστε προτεραιότητα στις υποχρεώσεις μείζονος σημασίας.  Ξεκινήστε να ασχολείστε με τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις και μην καταναλώνεται το χρόνο και την ενέργεια σας  προσπαθώντας να διεκπεραιώσετε οτιδήποτε εκκρεμεί αυτό το διάστημα και είναι χαμηλής προτεραιότητας.
  • Κρατήστε χαλαρό το πρόγραμμα των πρώτων ημερών στην δουλειά.  Είναι πολύ σημαντικό επιστρέφοντας από διακοπές να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας σταδιακά για να προσαρμοστεί στους ρυθμούς εργασίας μας και πάλι. Τις πρώτες μέρες  λοιπόν αποφύγετε να υπερφορτώσετε το πρόγραμμα σας καθώς αυτό ενδέχεται να σας  αγχώσει με αποτέλεσμα να χάσετε την ενέργεια και την καλή σας διάθεση οι οποίες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα.
  • Θέστε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Για να επιτύχετε τους  στόχους που έχετε θέσει με την επιστροφή στην εργασία σας έπειτα από ξεκούραση και ανασυγκρότηση βασική προϋπόθεση είναι να τους θεσπίζετε με ρεαλιστικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο οι στόχοι γίνονται περισσότερο επιτεύξιμοι αποφεύγοντας την απογοήτευση και την ψυχική ταλαιπωρία που φέρουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια.
  • Παρατείνετε τις συνήθειες των διακοπών – συνήθειες χαλάρωσης. Εντάξτε στο  σας πρόγραμμα  σας  αγαπημένες συνήθειες  χαλάρωσης που απολαμβάνετε τις ημέρες που δεν εργάζεστε π.χ.  ένα καφέ, μια βόλτα για ψώνια μετά την δουλειά ή αν υπάρχει η δυνατότητα  μια σύντομη εκδρομή την Κυριακή.
  • Συναντηθείτε με φίλους και με οικογένεια. Η διατήρηση των επαφών με τους φίλους , με άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος μας ή και με τις νέες  γνωριμίες των διακοπών  το πρώτο χρονικό διάστημα της προσαρμογής είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Δίνει μια αίσθηση συνέχισης της ίδιας διάθεσης  που είχαμε κατά την περίοδο των διακοπών και καθιστά ομαλότερη την μετάβαση στην  καθημερινότητα. Κρατήστε επαφή με τους φίλους σας και τον χειμώνα και μοιραστείτε μαζί τους ό, τι σας απασχολεί.

 

Και μία μικρή συμβουλή!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περίοδος περιλαμβάνει κι όμορφες  στιγμές. Προετοιμάστε τον εαυτό σας  για αυτές και αφήστε τον να τις βιώσει!

 

Πηγή: internus.gr


Εκ μέρους της “Internus

Εκπρόσωπος Τύπου

Μάρκος Σμυρνάκης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.