Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 + 1 απλές συμβουλές για καλύτερη προσαρμογή στην δουλειά και την καθημερινότητα μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές

Προσοχή! Το άρθρο που ακολουθεί αφορά αυστηρά όσους κατάφεραν και πήγαν διακοπές. Η Μαρία Μαράκη, Ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας “Ιnternus” αναφέρει εύκολους και πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να έχουμε ευκολότερη προσαρμογή στην καθημερινότητα μας μετά από διακοπές. 

Οι διακοπές  προσφέρουν στο άτομο την αποφόρτιση που χρειάζεται έπειτα από μεγάλο φόρτο εργασίας, υποχρεώσεων, άγχους και κούρασης που φέρει η καθημερινότητα.  Οι διακοπές επίσης έχουν την ιδιότητα να μας γεμίζουν ενέργεια, να διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις και να χαλαρώνουν το μυαλό και το σώμα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη διάθεση.

Για τους  παραπάνω λόγους  λοιπόν,  η επιστροφή στην ρουτίνα συχνά δεν είναι κάτι ευχάριστο. Ωστόσο υπάρχουν  εύκολοι πρακτικοί τρόποι που μπορούν να κάνουν την προσαρμογή μας ευκολότερη.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε?

  • Προετοιμασία πρωινού ξυπνήματος μια μέρα πριν. Για την ομαλή μας μετάβαση από την ανεμελιά στο πρωινό ξύπνημα και την εργασία μας  είναι σημαντικό μια ή δυο ημέρες πριν να επαναριθμήσουμε το πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης  μας. Κοιμηθείτε νωρίς  και ξυπνήστε νωρίτερα  με σκοπό την πρώτη μέρα στην δουλειά να είστε  σε θέση να ξυπνήσετε ευκολότερα  και με λιγότερο άγχος.
  • Δώστε προτεραιότητα στις υποχρεώσεις μείζονος σημασίας.  Ξεκινήστε να ασχολείστε με τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις και μην καταναλώνεται το χρόνο και την ενέργεια σας  προσπαθώντας να διεκπεραιώσετε οτιδήποτε εκκρεμεί αυτό το διάστημα και είναι χαμηλής προτεραιότητας.
  • Κρατήστε χαλαρό το πρόγραμμα των πρώτων ημερών στην δουλειά.  Είναι πολύ σημαντικό επιστρέφοντας από διακοπές να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας σταδιακά για να προσαρμοστεί στους ρυθμούς εργασίας μας και πάλι. Τις πρώτες μέρες  λοιπόν αποφύγετε να υπερφορτώσετε το πρόγραμμα σας καθώς αυτό ενδέχεται να σας  αγχώσει με αποτέλεσμα να χάσετε την ενέργεια και την καλή σας διάθεση οι οποίες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα.
  • Θέστε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Για να επιτύχετε τους  στόχους που έχετε θέσει με την επιστροφή στην εργασία σας έπειτα από ξεκούραση και ανασυγκρότηση βασική προϋπόθεση είναι να τους θεσπίζετε με ρεαλιστικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο οι στόχοι γίνονται περισσότερο επιτεύξιμοι αποφεύγοντας την απογοήτευση και την ψυχική ταλαιπωρία που φέρουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια.
  • Παρατείνετε τις συνήθειες των διακοπών – συνήθειες χαλάρωσης. Εντάξτε στο  σας πρόγραμμα  σας  αγαπημένες συνήθειες  χαλάρωσης που απολαμβάνετε τις ημέρες που δεν εργάζεστε π.χ.  ένα καφέ, μια βόλτα για ψώνια μετά την δουλειά ή αν υπάρχει η δυνατότητα  μια σύντομη εκδρομή την Κυριακή.
  • Συναντηθείτε με φίλους και με οικογένεια. Η διατήρηση των επαφών με τους φίλους , με άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος μας ή και με τις νέες  γνωριμίες των διακοπών  το πρώτο χρονικό διάστημα της προσαρμογής είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Δίνει μια αίσθηση συνέχισης της ίδιας διάθεσης  που είχαμε κατά την περίοδο των διακοπών και καθιστά ομαλότερη την μετάβαση στην  καθημερινότητα. Κρατήστε επαφή με τους φίλους σας και τον χειμώνα και μοιραστείτε μαζί τους ό, τι σας απασχολεί.

 

Και μία μικρή συμβουλή!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περίοδος περιλαμβάνει κι όμορφες  στιγμές. Προετοιμάστε τον εαυτό σας  για αυτές και αφήστε τον να τις βιώσει!

 

Πηγή: internus.gr


Εκ μέρους της “Internus

Εκπρόσωπος Τύπου

Μάρκος Σμυρνάκης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ