Παρά τον μεγάλο αριθμό εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων η αγορά των NPL κυριαρχείται από τέσσερις εταιρίες. Η σύνδεση doValue, Intrum, Cepal με τις συστημικές τράπεζες και η ξεχωριστή περίπτωση της Quant.
Μπορεί στα χαρτιά να έχουμε «πληθωρισμό», σε ότι αφορά τον αριθμό των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 23 servicers, στην πράξη όμως τέσσερις είναι οι εταιρίες που διαχειρίζονται σχεδόν το σύνολο του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πρόκειται για τις doValue, Intrum, Cepal και Quant με τις τρεις πρώτες, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατο report της DBRS να έχουν δημιουργηθεί αποκτώντας τις πλατφόρμες διαχείρισης των NPL των μεγάλων εγχώριων τραπεζών.
Η doValue απέκτησε μια 80% της Eurobank FPS το τρίτο τρίμηνο του 2020, η Cepal αποσπάστηκε από την Alpha Bank με ο 80% των μετοχών της να περνά στον έλεγχο της Davidson Kempner τον Φεβρουάριο του 2021 ενώ η Intrum απέκτησε το 80% της πλατφόρμας NPL της Τράπεζας Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με την ανάλυση της DBRS, η doValue είχε υπό διαχείριση 12 χαρτοφυλάκια NPL συνολικού ύψους περίπου 37 δισ. ευρώ κυρίως «κόκκινα» δάνεια της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.
Η Cepal διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 10,8 εκατ. ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank ενώ το χαρτοφυλάκιο της Intrum αποτιμάται σε 26,3 δισ. ευρώ με την πλειονότητα των NPL να προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Quant, του ομίλου Qualco, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση καθώς ιδρύθηκε σαν ανεξάρτητος διαχειριστής απαιτήσεων τον Ιούλιο του 2017 και δεν προέρχεται από τις μεγάλες τράπεζες. Η Quant από την ίδρυσή της έχει κινηθεί ανεξάρτητα αποκτώντας διάφορα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναλαμβάνοντας τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων από διάφορους επενδυτές και τον Δεκέμβριο του 2021 τα υπο διαχείριση NPL της εταιρίας έφταναν τα 12,5 δισ. ευρώ.
«Κόκκινα» δάνεια ύψους 87,6 στους servicers
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση κατά 7,9 δισ. ευρώ της ονομαστικής αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 87,66 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022, έναντι 79,74 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα NPL επιχειρηματικών δανείων ανέρχονται στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 32,81 δισ. ευρώ, από 32,02 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αντίστοιχα τα «κόκκινα» δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ανήλθαν στα 12,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 556 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τέλος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών που έχουν περάσει στη διαχείριση servicers αυξήθηκε κατά 6,58 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και ανήλθαν στα 42,6 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 24,17 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και 18,25 δισ. καταναλωτικά.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπό τη διαχείριση των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου