Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη Λίμνη Αγίου Νικολάου το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου–Οροπεδίου διοργανώνει το 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στη Λίμνη Αγίου Νικολάου (Βουλισμένη) από την Δευτέρα 13 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 από τις 20:00 έως τις 24:00 με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του ΠΑΟΔΑΝ.

Το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής είναι μία προσπάθεια για τη συνέχιση της παράδοσης μας μέσω της γνωριμίας και της επαφής των παιδιών με πολιτιστικά στοιχεία της περιφέρειας μας αλλά και γενικότερα της υπόλοιπης Κρήτης, καθώς ξεκίνησε από την ανάγκη και την επιθυμία των ίδιων των παιδιών. Μαζί μας σε κάθε Φεστιβάλ έχουμε δεκάδες καλλιτέχνες οι οποίοι έρχονται αφιλοκερδώς χωρίς καμία οικονομική συναλλαγή.

Φέτος θα έχουμε την τιμή να παραβρεθούν μαζί μας μεγάλα ονόματα της κρητικής παράδοσης. Τις πέντε αυτές μέρες θα γίνουν αφιερώματα στους Κουνάλη Δημήτρη, τον μαντιναδολόγο Χαιρέτη Αριστείδη (Γυαλάφτη) και στους Ξυλούρη Αντώνη (Ψαραντώνη) και Ξυλούρη Γιάννη (Ψαρογιάννη). Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα πλαισιώσουν οι Βλάσσης Κων/νος, Κουνάλης Μιχάλης, Μπετείνης Δημήτρης, Μαρτσάκης Αντώνης, Σαριδάκης Κων/νος, Στρατάκης Νίκος & Γιώργος, Βαρουχάκης Μιλτιάδης, Μαρούλης Πέτρος, Στρατάκη Βούλα, Κατσαμάς Μανώλης, Χαιρέτης Στέφανος και Βασίλης, Φασουλάς Χάρης, Λουκάκης Μάνος, Ξυλούρης Γιώργος, Ξυλούρη Νίκη, Ξυλούρης Λάμπης, Σγουρός Δημήτρης.

Παράλληλα στη Λέσχη Ναυτοπροσκόπων θα υπάρχει λαογραφική έκθεση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κριτσάς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρούστα και τις Υφάντρες της Ελούντας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα χορέψουν παιδικά τμήματα από τη Σχολή χορού «Το Σπίτι της Τέχνης» της Ανδριάνης Γαλανού και τη Σχολή χορού ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ-ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου – Οροπεδίου εκπροσωπώντας όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, παρόλο που είναι μια Συνδικαλιστική Οργάνωση, επιχειρεί μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης και της τοπικής ιστορίας, συνεργαζόμενος με τοπικούς, και όχι μόνο, φορείς.

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Λίμνη Αγίου Νικολάου (Βουλισμένη)

Δευτέρα 13 Ιουνίου έως Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

από τις 20:00 έως τις 24:00


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ – ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ»

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Χρ. Στεφανακίδης

Ο γεν. γραμματέας Στ. Τσιάμος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.