Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι γνωρίζεις για τη μορφή τουρισμού Poorism;


Γράφει η Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μία αρκετά αναπτυσσόμενη, παράδοξη αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα μορφή τουρισμού. Η εναλλακτική μορφή τουρισμού Poorism δημιουργείται από την σύνδεση δύο λέξεων, poor =φτώχεια/ός και tourism=τουρισμός. Περιλαμβάνει περιήγηση και διαμονή σε υποανάπτυκτες περιοχές και συγκεκριμένα σε περιοχές που οι κάτοικοι ζουν στο όριο της φτώχειας. Υπολογίζεται ότι περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε φτωχογειτονιές με ανθυγιεινά καταφύγια με προβληματικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και ελάχιστη εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα.

Αυτό το είδος τουρισμού ξεκίνησε από τη βικτωριανή περίοδο, όταν η ανώτερη τάξη που ζούσε στο βικτωριανό Λονδίνο ταξίδευε στο East End του Λονδίνου για να παρατηρήσει και να παραδειγματιστεί με τον τρόπο ζωής της κατώτερης τάξης. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναπτύχθηκε Poorism στην Αφρική από ακολούθους του Νέλσον Μαντέλα που ήθελαν να δουν πως εξελίσσονται σταδιακά οι περιοχές της χώρας. Στη νεότερη ιστορία, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή σε προγράμματα Poorism καθώς έχει παρατηρηθεί μία αποστροφή των ταξιδιωτών από τα πλουσιοπάροχα και πολυτελή θέρετρα με τεχνητή φύση προς τον πραγματικό και την ίδια στιγμή άγνωστο κόσμο γύρω μας.

Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες εκδρομές για Poorism σε ολόκληρο τον κόσμο και σε κάποιες χώρες που οι πολίτες παλεύουν με την οικονομική ανάκαμψη είναι ένα μέσο εισοδήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περιηγήσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και στη βοήθεια τους προς την εκάστοτε περιοχή.

Παρόμοια μορφή τουρισμού με τον Poorism είναι και ο Volunteerism, μια μορφή αλτρουιστικού ταξιδιού που άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν εθελοντική εργασία, ενώ ταξιδεύουν και εξερευνούν τον προορισμό τους.

Ποιες είναι όμως οι πιο δημοφιλείς περιοχές Poorism;

#1 Νταράβι, Μουμπάι, Ινδία
Η περιοχή Dharavi στο Μουμπάι θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Ασίας. Κάποιοι poorists (=ταξιδιώτες για Poorism) μένουν έκπληκτοι από τα εργοστάσια ανακύκλωσης της περιοχής και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Όπως σε όλες τις εκδρομές Poorism, μπορεί να νοιώσεις ταπείνωση βλέποντας πως οι άνθρωποι είναι παραγωγικοί και φαινομενικά ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα υλικά αγαθά, κάτι που ένας πολίτης της Δύσης δε θα μπορούσε να ασπαστεί.

Για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και καλύτερη ποιοτικά ζωή, οι κάτοικοι του Dharavi μετακομίζουν από 10 και άνω ετών σε μεγαλύτερες πόλεις, αναζητώντας δουλειά ή οποιονδήποτε τρόπο να επιβιώσουν και κυρίως στη συλλογή και την ανακύκλωση απορριμμάτων.

#2 Κιμπέρα, Ναϊρόμπι, Κένυα & Καγιελίτσα, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Μερικά μέρη της Αφρικής εδώ και πολλά χρονιά υποφέρουν από τον υποσιτισμό, την έλλειψη παροχής νερού, την εκπαίδευση κι άλλα. Στην παραγκούπολη Καγιελίτσα οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικές. Για να βρουν οι πολίτες καθαρό νερό χρειάζεται να περπατήσουν τουλάχιστον 200 μέτρα, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στην προσωπική τους υγιεινή, στο μαγείρεμα και στην άρδευση.

Ομοίως στην Κιμπέρα, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής, η ποιότητα ζωής είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Μόνο το 1/4 των μαθητών μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στη φοίτηση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο μισθός κυμαίνεται στα 1-2€ ημερησίως με περιορισμένο νερό και ηλεκτρισμό. Επίσης, στις φτωχογειτονιές της Αφρικής πολλοί πολίτες ταλαιπωρούνται με χρόνιες ασθένειες, μεταδιδόμενες ή μη.

#3 Orangi Town, Καράτσι, Πακιστάν
Η τρίτη πιο δημοφιλής περιοχή Poorism βρίσκεται στο Πακιστάν και συγκεκριμένα σε μία περιοχή της πόλης Καράτσι, την Orangi Town. Ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων ζει σε παράγκες ή αυτοσχέδια σπίτια, η τουαλέτα δεν είναι ένα δωμάτιο που υπάρχει σε πολλές οικογένειες με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλων των ειδών λύματα σε δημόσιους χώρους και ταυτόχρονα αυτό να συμβάλλει στην εξάπλωση ασθενειών, όπως η χολέρα, εντός των κοινοτήτων.

Αν θέλεις να βοηθήσεις τις παραπάνω περιοχές μπορείς να γίνεις volunteerist (=ταξιδιώτης εθελοντισμού) συνεισφέροντας πραγματικά στην εκάστοτε κοινότητα. Είναι προτιμότερο να συνεισφέρεις εθελοντικά σε τέτοιους προορισμούς παρά μόνο να τους παρατηρείς και να μην προσφέρεις. Συλλογίσου τη καθημερινότητα σου και σύγκρινέ την με έναν κάτοικο των παραπάνω περιοχών. Χρειάζονται έμπρακτα τη βοήθεια σου!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...