Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι γνωρίζεις για τη μορφή τουρισμού Poorism;


Γράφει η Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μία αρκετά αναπτυσσόμενη, παράδοξη αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα μορφή τουρισμού. Η εναλλακτική μορφή τουρισμού Poorism δημιουργείται από την σύνδεση δύο λέξεων, poor =φτώχεια/ός και tourism=τουρισμός. Περιλαμβάνει περιήγηση και διαμονή σε υποανάπτυκτες περιοχές και συγκεκριμένα σε περιοχές που οι κάτοικοι ζουν στο όριο της φτώχειας. Υπολογίζεται ότι περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε φτωχογειτονιές με ανθυγιεινά καταφύγια με προβληματικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και ελάχιστη εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα.

Αυτό το είδος τουρισμού ξεκίνησε από τη βικτωριανή περίοδο, όταν η ανώτερη τάξη που ζούσε στο βικτωριανό Λονδίνο ταξίδευε στο East End του Λονδίνου για να παρατηρήσει και να παραδειγματιστεί με τον τρόπο ζωής της κατώτερης τάξης. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναπτύχθηκε Poorism στην Αφρική από ακολούθους του Νέλσον Μαντέλα που ήθελαν να δουν πως εξελίσσονται σταδιακά οι περιοχές της χώρας. Στη νεότερη ιστορία, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή σε προγράμματα Poorism καθώς έχει παρατηρηθεί μία αποστροφή των ταξιδιωτών από τα πλουσιοπάροχα και πολυτελή θέρετρα με τεχνητή φύση προς τον πραγματικό και την ίδια στιγμή άγνωστο κόσμο γύρω μας.

Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες εκδρομές για Poorism σε ολόκληρο τον κόσμο και σε κάποιες χώρες που οι πολίτες παλεύουν με την οικονομική ανάκαμψη είναι ένα μέσο εισοδήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περιηγήσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και στη βοήθεια τους προς την εκάστοτε περιοχή.

Παρόμοια μορφή τουρισμού με τον Poorism είναι και ο Volunteerism, μια μορφή αλτρουιστικού ταξιδιού που άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν εθελοντική εργασία, ενώ ταξιδεύουν και εξερευνούν τον προορισμό τους.

Ποιες είναι όμως οι πιο δημοφιλείς περιοχές Poorism;

#1 Νταράβι, Μουμπάι, Ινδία
Η περιοχή Dharavi στο Μουμπάι θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Ασίας. Κάποιοι poorists (=ταξιδιώτες για Poorism) μένουν έκπληκτοι από τα εργοστάσια ανακύκλωσης της περιοχής και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Όπως σε όλες τις εκδρομές Poorism, μπορεί να νοιώσεις ταπείνωση βλέποντας πως οι άνθρωποι είναι παραγωγικοί και φαινομενικά ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα υλικά αγαθά, κάτι που ένας πολίτης της Δύσης δε θα μπορούσε να ασπαστεί.

Για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και καλύτερη ποιοτικά ζωή, οι κάτοικοι του Dharavi μετακομίζουν από 10 και άνω ετών σε μεγαλύτερες πόλεις, αναζητώντας δουλειά ή οποιονδήποτε τρόπο να επιβιώσουν και κυρίως στη συλλογή και την ανακύκλωση απορριμμάτων.

#2 Κιμπέρα, Ναϊρόμπι, Κένυα & Καγιελίτσα, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Μερικά μέρη της Αφρικής εδώ και πολλά χρονιά υποφέρουν από τον υποσιτισμό, την έλλειψη παροχής νερού, την εκπαίδευση κι άλλα. Στην παραγκούπολη Καγιελίτσα οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικές. Για να βρουν οι πολίτες καθαρό νερό χρειάζεται να περπατήσουν τουλάχιστον 200 μέτρα, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στην προσωπική τους υγιεινή, στο μαγείρεμα και στην άρδευση.

Ομοίως στην Κιμπέρα, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής, η ποιότητα ζωής είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Μόνο το 1/4 των μαθητών μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στη φοίτηση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο μισθός κυμαίνεται στα 1-2€ ημερησίως με περιορισμένο νερό και ηλεκτρισμό. Επίσης, στις φτωχογειτονιές της Αφρικής πολλοί πολίτες ταλαιπωρούνται με χρόνιες ασθένειες, μεταδιδόμενες ή μη.

#3 Orangi Town, Καράτσι, Πακιστάν
Η τρίτη πιο δημοφιλής περιοχή Poorism βρίσκεται στο Πακιστάν και συγκεκριμένα σε μία περιοχή της πόλης Καράτσι, την Orangi Town. Ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων ζει σε παράγκες ή αυτοσχέδια σπίτια, η τουαλέτα δεν είναι ένα δωμάτιο που υπάρχει σε πολλές οικογένειες με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλων των ειδών λύματα σε δημόσιους χώρους και ταυτόχρονα αυτό να συμβάλλει στην εξάπλωση ασθενειών, όπως η χολέρα, εντός των κοινοτήτων.

Αν θέλεις να βοηθήσεις τις παραπάνω περιοχές μπορείς να γίνεις volunteerist (=ταξιδιώτης εθελοντισμού) συνεισφέροντας πραγματικά στην εκάστοτε κοινότητα. Είναι προτιμότερο να συνεισφέρεις εθελοντικά σε τέτοιους προορισμούς παρά μόνο να τους παρατηρείς και να μην προσφέρεις. Συλλογίσου τη καθημερινότητα σου και σύγκρινέ την με έναν κάτοικο των παραπάνω περιοχών. Χρειάζονται έμπρακτα τη βοήθεια σου!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

GNTM GR Τρολ στο σετ της τελευταίας εβδομάδας από τις Χειροποίητες Κατσούνες | Φωτογραφίες

Ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με το  #Gntmgr  στο Λονδίνο του ’30. ☂️☂️ Ο Μάικλ Μπανκς, χήρος μετά το θάνατο της γυναίκας του, αγωνίζεται να διατηρήσει το πατρικό του σπίτι ενάντια στις ύπουλες πρακτικές της τράπεζας. Τα μικρά παιδιά του προσπαθούν μάταια να τον βοηθήσουν, μέχρι που εμφανίζεται η μυστηριώδης, ιπτάμενη νταντά Μαίρη Πόπινς. Φωτογραφία που τρολάρει το τελευταίο σετ φωτογράφισης στο GNTM GR, με θέμα τη Mary Poppins δημιούργησαν από τη σελίδα  Χειροποίητες Κρητικές Κατσούνες . Στο σετ της φωτογράφισης, συμμετέχουν με δύο φωτογραφίες στη μία δίνουν έμφαση στο πάνω μέρος και εννοούμε τα χέρια, ενώ στη δεύτερη στα πόδια…. Εσείς τι λέτε, Ποια ήταν για εσάς η καλύτερη Mary Poppins; Πηγή  katsounes.com

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...