Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τοξικοί άνδρες... είναι επικίνδυνοι!


Γράφει η Κατερίνα Μπατζελή

Η λίστα της επιθετικότητας και μάλιστα θανατηφόρων επιθέσεων ανδρών στις γυναίκες τους, στις φίλες τους, στις αδελφές τους, όχι μόνο αυξάνεται αλλά προκαλεί δέος η βιαιότητα των πράξεών τους και η προσπάθεια απόκρυψης των πράξεών τους.

Οι γυναικοκτονίες συνεχώς αυξάνονται ενώ φέτος έγιναν ένδεκα μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί τους θανάτους γυναικών να τους θεωρήσουμε ως εγκλήματα πάθους διότι οι γυναικοκτονίες δεν έχουν τα ίδια αίτια. Να επισημανθεί δε, ότι οι γυναικοκτόνοι δεν έχουν ταξικό στίγμα. Ζουν σε διάφορες περιοχές και έχουν διαφορετική κοινωνική προέλευση.

Η ψυχαναγκαστική κατάσταση, η επιθετική και ενίοτε εγκληματική συμπεριφορά των ανδρών και δη νεαρών, δεν έχουν τη ρίζα τους μόνο στον εγκλεισμό τους λόγω πανδημίας. Φαίνεται ότι είναι μια συμπεριφορά που κτίζεται «πετραδάκι πετραδάκι» και μάλιστα για τον μέσο όρο ηλικίας ανδρών, εκείνου των 38 ετών.

Ένα εύρος ηλικίας ανδρών από 25-45 χρονών έχουν ζήσει τη φτωχοποίηση των οικογενειών τους σε εφηβική ηλικία, τον σχολικό και εργασιακό ανταγωνισμό από συμμαθήτριες και γυναίκες, τη δυσκολία εύρεσης εργασίας για να μπορέσουν να γίνουν εξωστρεφείς, τον οικογενειακό προστατευτισμό που κρύβει κάτω από το οικογενειακό χαλί το κάθε ψυχολογικό πρόβλημα του γυιόκα, το ψηφιακό κώλυμα των νέων, την αποκοινωνικοποιήσή τους, την απομόνωσή τους.

Τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας και το σχολικό bulling δεν έχουν τελειωμό. Ορισμένα νεαρά παιδιά αντιδρούν επιθετικά και βίαια όσο μεγαλώνουν. Απορρίπτουν κάθε μορφή εξουσίας, όπου με σχολικό όρο ρίζονται ως «ανορίοτα». Το εκπαιδευτικό, οικογενειακό και εργασιακό σύστημα δημιουργεί σχέσεις «ανισορροπίας», όπου όταν νέοι με ήδη βεβαρυμμένη ψυχολογία χάνουν την εξουσία, επιτίθονται και επιβάλλονται με τη δύναμή τους.

Φυσικά την ίδια κατάσταση ζουν και οι νεαρές γυναίκες. Η επιθετικότητα και η βία, όμως δεν κυριαρχεί στο DNA του «ασθενούς φύλου».

Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα είτε ανοίγονται και μιλάνε στο στενό τους κύκλο ή καταφεύγουν στο κρεββάτι του ψυχαναλυτή για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δηλαδή άλλος έχει το πρόβλημα, άλλος πάει στο γιατρό. Αυτό εξηγείται από τον διαφορετικό βαθμό εξουσίας και ναρκισσισμού που έχουν οι άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες δεν φοβούνται να τσαλακωθούν για να κάνουν το επόμενο βήμα…

Η τοξικότητα στην ανδρική συμπεριφορά ενσταλάσεται ξεκινώντας από το «δεν έχω άλλο ουρανό από εσένα» ή «θέλω να έχεις μάτια μόνο για μένα» και συνεχίζει σαν όπιο με «το τι φοράς, πού κοιτάς, γιατί κοιτάς».

Η κλιμάκωση των συμπτωμάτων που δηλώνουν την ιδιαιτερότητα, τον προβληματικό χαρακτήρα και τις αντιδράσεις ενός ανθρώπου, είναι εμφανής στους γύρω του. Φοβούνται όμως να αντιδράσουν, δεν επεμβαίνουν και ξορκίζουν καρτερικά το «κακό»… ! Η ένοχη αυτή σιωπή, μετά το έγκλημα, γίνεται επιφώνημα έκπληξης και απορίας, κραυγή πόνου, αλλά πλέον για ποιον;

Οι οικογένειές των γυναικοκτόνων δεν μπορούν να αντιδράσουν ή δεν θέλουν ή δεν ξέρουν πώς. Η απόλυτη κοινωνική υποκρισία μετά από μία ακόμη γυναικοκτονία.

Το κράτος δεν έχει ακόμη κατάλληλες δομές και υπηρεσίες για να διερευνήσουν, να δράσουν άμεσα σε κάθε καταγγελία και να θεραπεύσουν. Επεμβαίνουν μόνο κατασταλτικά. Ο νόμος καθυστερεί να εφαρμοστεί και τα τρομαγμένα θύματα βίας, ψυχολογικής, λεκτικής, σωματικής, συρρικνώνουν το πόνο τους και τον κρύβουν στην πληγωμένη τους ψυχή, μέχρι την επόμενη μέρα που θα είναι τραγική για εκείνα.

Ζούμε σε μία κοινωνία «προαναγγελθέντων εγκλημάτων»!
Η Πολιτεία δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα χέρια και άφωνη όπως έχουν μείνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, οι ειδικές γραμματείες ισότητας! Μία κυβέρνηση δημιουργεί ισχυρές δομές στο εποικοδόμημα του κράτους για την πρόνοια. Πιθανά ορισμένοι υπεύθυνοι δεν θα βρίσκουν χρόνο γιατί είναι θιασώτες του… Βachelor! Του μοντέλου γυναίκας που ζει σε χαρέμι και ο πασάς λεβέντης, επιλέγει μεταξύ των γυναικών αφού αυτές πρώτα ξεμαλλιαστούν και ξεκατινιαστούν!

Να ξέρουν όμως ότι έτσι αναπαράγεται επικοινωνιακά το πρότυπο της ατομικής ανασφάλειας, της εξουσίας και βίας. Η εικόνα αυτή όμως δεν αξίζει ούτε για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση…

Χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα γεγονότα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν μπορεί πλέον οι όποιες παρεμβάσεις να εξαντλούνται σε απλές συστάσεις προς τους θύτες, σε δακρύβρεχτες επικοινωνιακές εκδηλώσεις, διότι έτσι δεν αποτρέπονται οι γυναικοκτονίες.

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Έκθεση για την Ενδοοικογενειακή βία και Bulling το 2008, διαπιστώθηκε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες που καταγράφουν τα περιστατικά καταγγελιών, λειτουργούν συμβουλευτικές υπηρεσίες και άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών, χωρίς να χρονίζει η επίλυση των υποθέσεών τους και να αποκαρδιώνονται τα θύματα. Αισθάνονται σιγουριά για να κάνουν το επόμενο βήμα τους. Η Ελλάδα καθυστερεί και υστερεί!

Εάν δεν αντιδράσουμε, δεν αναλύσουμε σε βάθος τα αίτια και δεν σχεδιάσουμε ως πολιτεία, πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, τότε θα βρεθούμε ως γυναίκες να ζούμε σε συνθήκες «μπούρκας». Θα θρηνούμε τον άδικο χαμό γυναικών, νέων ανθρώπων και διαλυμένων οικογενειών. Δεν μπορεί δε, για την ανδρική επιθετικότητα, να κατηγορούνται οι γυναίκες για τη χειραφέτησή τους που πέρασαν δεκαετίες προσπαθειών για την κατοχύρωσή της. Οι άνδρες που είναι απενεχοποιημένοι από σύνδρομα επιβολής εξουσίας θα είναι μαζί μας σε μία από κοινού αντιμετώπιση της κάθε μορφής τοξικότητας.

Εάν δεν αντιδράσουμε εμείς οι ίδιες οι γυναίκες για την προστασία μας, θα μας φορτώνουν τα λάθη τους και θα μας χρεώνουν με τις ζωές μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...