Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Workation: μία νέα μορφή τουρισμού που αναδύθηκε μέσα στην πανδημία


Γράφει η Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Η εξ αποστάσεως εργασία ευνοήθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη εργασιακή τάση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδείχθηκε, μέσω ερευνών, πως οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από το συνηθισμένο του γραφείου, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται στο σπίτι τους. Το σπίτι σου προσφέρει οικειότητα και η απομακρυσμένη εργασία σου προσφέρει τη δυνατότητα να ελέγξεις τη σειρά και την προτεραιότητα των εργασιών σου.

Αυτό το νέο είδος εργασίας έδωσε φως σε μία νέα μορφή τουρισμού το workation. Η λέξη αποτελείται από τη συγχώνευση των λέξεων work(=εργασία) & vacation(=διακοπές). Μάλιστα κάποιες χώρες έχουν επενδύσει σε αυτό το είδος τουρισμού είτε διαμορφώνοντας χώρους εργασίας προς ενοικίαση με την μέρα, είτε ενισχύοντας τις συνδέσεις του ίντερνετ στα καταλύματα τους και άλλες ενέργειες που στοχεύουν στην επίτευξη εργασίας και διακοπών στον ίδιο χώρο.

Μετά την εμφάνιση του workation, δημιουργήθηκαν τα εργασιακά καταφύγια. Μέρη τα οποία παρέχουν μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες στους εργαζομένους τους για ένα χρονικό διάστημα, μακριά από το συνηθισμένο χώρο εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν ή παροτρύνονται από την εταιρεία να μεταφερθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανά τμήμα και εργάζονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους έχοντας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μαζί με την οικογένεια τους. Μέσω του τουρισμού workation μπορεί το άτομο να εργάζεται, αλλά ταυτόχρονα να κάνει διακοπές.

Workation στη Νορβηγία
Η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες χώρες που προώθησε τον τουρισμό workation. Προσφέρει εργασιακούς χώρους ή συνεδριακά κέντρα που μπορούν να ενοικιαστούν με τη μέρα ή σαλέ σκι με χώρους που ταυτόχρονα μπορείς να εργαστείς, έχοντας θέα τα απέραντα χιονισμένα βουνά. Φαντάσου να δουλεύεις με το laptop σου και να βλέπεις τις απέραντες κοιλάδες ή τα οροπέδια του βουνού ή ακόμη καλύτερα το Βόρειο Σέλας.

Με υπέροχη θέα, άγριες περιπέτειες και μία από τις πιο γρήγορες ταχύτητες WiFi στον κόσμο, η Νορβηγία είναι ένα ασφαλές στοίχημα για όλους όσους θέλουν να συνδυάσουν την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.

Ο επιχειρηματικός χώρος “Beta Coworking Space”, στο Vågå της κοιλάδας Gudbrandsdalen, ξεκίνησε το 2016 ως μία εναλλακτική λύση αγροτικής επιχειρηματικής εργασίας στη Νορβηγία. Το μέρος αυτό είναι ιδανικό για τους λάτρεις του βουνού καθώς εκεί υπάρχει απόλυτη ησυχία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επισκέψεις στο Beta Coworking Space αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Αντίστοιχα, για τους λάτρεις των υδάτινων δραστηριοτήτων, το Unstad το πιο διάσημο σημείο surf της Αρκτικής, είναι το κατάλληλο μέρος για workation. Στην περιοχή συνηθίζεται η συγκατοίκηση με άλλους εργαζόμενους, αλλά εκτός από surf, μπορείς να κάνεις και πεζοπορία. Στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες, θα μπορούσες απλά να απολαύσεις το τοπίο.

Οι πλατφόρμες CoworkBooking.com και Coworker.com σε βοηθούν να βρεις καταλύματα που μπορείς να διανυκτερεύσεις και ταυτόχρονα να εργάζεσαι. Μπορείς ακόμα να νοικιάσεις μόνο ένα γραφείο για ιδιωτική χρήση. Νοικιάζοντας εργασιακό χώρο έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις με πόσους άλλους ανθρώπους θα βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο, τις διαστάσεις του γραφείου σου και το ωράριο εργασίας σου. Παραδείγματος χάρη, μπορείς να νοικιάσεις για μία μέρα ένα γραφείο, σε χώρο που υπάρχουν συνολικά 5 γραφεία.

Εκτός από την επίτευξη εργασίας και διακοπών στον ίδιο χώρο, αυτή η καινούρια μορφή τουρισμού, το workation, σου εξασφαλίζει τον πλήρες έλεγχο του ωραρίου σου. Αρκετοί μάλιστα το πρωί συμμετέχουν σε δραστηριότητες και από το απόγευμα και μετά εργάζονται. Μερικοί επιλέγουν να εργαστούν από τις εννέα έως τις πέντε, ενώ άλλοι ανοίγουν τους φορητούς υπολογιστές τους το βράδυ, αφού περάσουν όλη την ημέρα σε εξωτερικές δραστηριότητες.

Ακόμη, στα περίπου 90 καταλύματα σε ολόκληρη τη Νορβηγία του ομίλου Scandic hotels, μπορείτε να εργαστείτε στο λόμπι ή στην αίθουσα του ξενοδοχείου ή να πραγματοποιήσετε εταιρικά meeting σε προσιτές τιμές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε μια δύσκολη χρονιά, οι πολίτες της Σουηδίας κατάφεραν να συνεχίσουν να εργάζονται σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου πάρα πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Στην Ελλάδα, παρότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα σε συνέδρια και εταιρικούς ταξιδιώτες, η μορφή τουρισμού workation δεν έχει πάρει την ίδια διάσταση όσο σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν διαθέσιμα γραφεία προς ενοικίαση στις δύο μεγάλες αστικές πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.


πηγή: voyagingtheworld.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ