Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ “Ρίγη” στην Ιεράπετρα


Το ιστορικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Ρίγη” του Γιάννη Μπλέτα, μετά το ταξίδι του στο εξωτερικό, ετοιμάζεται για την ελληνική πρεμιέρα στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, τον Αύγουστο.

Η τελετή έναρξης έχει προγραμματιστεί για τις 7 Αυγούστου, ενώ ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος, αναμένεται να ανοίξει την αυλαία του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης.

Πριν μερικούς μήνες το ντοκιμαντέρ “Ρίγη”, κατάφερε να προκριθεί στο Εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Festival BCT Benevento Cinema Televisione- Το Εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεόρασης του Μπενεβέντο στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, κατάφερε να διακριθεί στις 20 ταινίες μεγάλου μήκους του διαγωνιστικού προγράμματος ανάμεσα από 1.500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι το μοναδικό στην Ιταλία που συνδυάζει τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο Ρέθυμνο και έχει ως κεντρική θεματική του, ιστορικά γεγονότα του νομού . Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ είχε κατακτήσει πρόσφατα 2 βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ στο “Hollywood Indie Film Awards” και στο “ Rome International Movie Awards” στη Ρώμη της Ιταλίας. Μέχρι στιγμής το ντοκιμαντέρ έχει ταξιδέψει στο “Andromeda Film Festival” στην Κωνσταντινούπολη , στο “The Archaeοlogy Channel International Film Festival” στην Αμερική, στο “International Folkore Film Festival” στην Ινδία και στο “Stars of Wild Beauty- International Tourism Festival” στο Μαυροβούνιο. Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Ble Productions με έδρα το Ρέθυμνο, εννοώ η διανομή του είναι σε συνεργασία με το ιταλική εταιρεία διανομής ταινιών “PREMIERE FILM”.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ Ρίγη
Για πρώτη φορά στην ιστορία, μάρτυρες που έζησαν και είδαν τα γεγονότα, μιλούν και αφηγούνται όσα έζησαν και είδαν.

Ιστορικά γεγονότα, μύθοι & θρύλοι του Νομού Ρεθύμνου.

To Ρέθυμνο κουβαλά ιστορία. Βενετσιάνικα και τουρκικά παράσημα. Πόλη με παράδοση. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά της πόλης: η σκοτεινή. Ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά ιστορικά γεγονότα, σε μύθους και θρύλους της πόλης του Ρεθύμνου, στο νησί της Κρήτης.
Ιστορίες αληθινές, άλλες πάλι μόνο φαντασία. Άλλες με στοιχεία και από τα 2.
Ιστορίες, γεγονότα που προκαλούν Ρίγη.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Η Οθωμανική παρουσία στο Ρέθυμνο.
Τα βασανιστήρια των Γερμανών.
Μύθοι και θρύλοι της πόλης του Ρεθύμνου.
Το ναυάγιο στη Φαλκονέρα.
Το ναυάγιο στη Γεωργιούπολη.

Σημείωμα σκηνοθέτη
"Τα ιστορικά γεγονότα μιας πόλης, πολλές φορές δημιουργούν μυστήριο και ατμόσφαιρα. Ενδιαφέρον έχουν όταν εμπλέκεται η ιστορία με τη φαντασία και η γραμμή είναι τόσο θολή που δε μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία. Ειδικά όμως , όταν η ιστορία ενός τόπου περιλαμβάνει, αποκεφαλισμούς, βασανιστήρια, μύθους και θρύλους. Τα "Ρίγη", ένα πολυσυλλεκτικό ντοκιμαντέρ, αρχικά γιατί περιέχει πολλά κεφάλαια, ιστορικά ή και μη, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι συγκεντρώνονται μαρτυρίες και ομιλίες ανθρώπων, που είχαν σιωπήσει και δεν είχαν μιλήσει πότε, για όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν μπροστά μάτια τους. Ένα ντοκιμαντέρ ιστορικό, λίγο διαφορετικό όμως, από όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ιστορίες , γεγονότα που τις ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα. Ιστορίες που προκαλούν "Ρίγη."

ΡΙΓΗ (2020)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
Σενάριο: Γιάννης Μπλέτας
Αφήγηση: Λευτέρης Τζαγκαράκης
Μουσική: Ross Daly
DOP: Γιάννης Μπλέτας, Μιχάλης Μπούχλης
Παίζουν: Λευτέρης Τζαγκαράκης, Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη κ.ά.
Μοντάζ & Επεξεργασία ήχου: Ble Productions
Βοηθοί παραγωγής: Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη
Εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης: Ειρήνη Γαβριλάκη
Παραγωγή: Ble Productions
Διάρκεια: 81'
www.bleproductions.gr
e-mail: yannisbletas@gmail.com

Trailer: 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ