Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Setjetting tourism


Γράφει η Άννα Μαρία Σερεμετάκη

Αν διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου σκέφτηκες ένα πολυτελές είδος τουρισμού με ιδιωτικά jet ή ακόμα θαλάσσιο τουρισμό λόγω των jet-ski, τότε δεν γνωρίζεις τον όρο Setjetting. 
Setjetting tourism είναι ένα είδος τουρισμού κατά το οποίο οι ακόλουθοί του, επισκέπτονται πόλεις, μουσεία, πλατείες, ποτάμια, γέφυρες (κ.α) που έχουν δει σε μία αγαπημένη τους ταινία ή σειρά.

Είμαστε σίγουροι πως μέσα από μία σκηνή ταινίας έχεις ονειρευτεί να επισκεφτείς έστω έναν προορισμό. Σκέψου πως η πόλη του Παρισιού και της Νέας Υόρκης, καθώς κι ο τρόπος ζωής των κατοίκων, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέσω ταινιών. Φυσικά είναι πάρα πολλές τοποθεσίες που προβάλλονται από τους σκηνοθέτες σε ταινίες και σειρές και παρακάτω θα παρουσιαστούν 3 μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν γίνει δημοφιλή με αυτόν τον τρόπο.

Dubrovnik, Κροατία – τηλεοπτική σειρά Game of Thrones, 2011-2019
Η πόλη Dubrovnik της Κροατίας, έχει πρωταγωνιστήσει στο Game of Thrones και συγκεκριμένα στην 2η σεζόν, γι’ αυτό έχει παραμείνει γνωστή ως η πρωτεύουσα των Επτά Βασιλείων. Στη συγκεκριμένη πόλη κατοικούν περίπου 45.000 πολίτες, που σημαίνει πως η πόλη είναι προσβάσιμη για όλους τους θαυμαστές του Game of Thrones. Αξίζει μάλιστα να περιηγηθείς και στην παλιά πόλη του Dubrovnik, όπου επίσης έχουν γυριστεί σκηνές καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς.

Νέα Ζηλανδία – τηλεοπτική σειρά The Lord Of The Rings Trilogy, 2001-2003
Μεταφερόμενοι στη Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα στην τηλεοπτική σειρά, The Lord Of The Rings Trilogy, πάνω από 100 μέρη της χώρας προβλήθηκαν στη διάρκεια των τριών ετών της σειράς. Αρκετά χαρακτηριστικό τοπίο, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά, είναι η περιοχή Hobbiton. Στην πραγματικότητα δεν είναι κατοικήσιμη περιοχή από ντόπιους, αλλά αποτελεί διάσημο τουριστικό αξιοθέατο στη Νέα Ζηλανδία, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να περιηγηθείς σε σκηνικά της ταινίας. Επίσης, το Εθνικό Πάρκο Tongariro, που βρίσκεται στο όρος Ngauruho, χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη όλων των σκηνών που έγιναν στο Mordor, τη γη του σκοτεινού άρχοντα Sauron. Εύκολα μπορείς να φανταστείς πως περπατάς στα σκοτεινά εδάφη του Mordor, για να πετάξεις το δαχτυλίδι στις πυρκαγιές του όρους Doom.

Petra, Ιορδανία – Indiana Jones the last crusade, 1989
H αρχαία πόλη Petra της Ιορδανίας, ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου, απαθανατίστηκε στην ταινία Ιντιάνα Τζόουνς: η Τελευταία Σταυροφορία και είναι μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της χώρας. Αυτή η χαμένη πόλη, η οποία είναι η μισή σκαλισμένη σε έναν σκούρο ροζ βράχο, είναι σίγουρο πως θα σε εκπλήξει!

Παρότι οι ακόλουθοι του jet-setting tourism επισκέπτονται τοποθεσίες που έχουν αγαπήσει μέσω ταινιών ή σειρών, υπάρχει μία νοητή υποκατηγορία όπου οι οπαδοί, εκτός από τοποθεσίες, επισκέπτονται θεματικά μαγαζιά, θεματικά δωμάτια καταλυμάτων, εκθέσεις ή μουσεία σχετικά με μία ταινία κ.α.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτήν την υποκατηγορία του setjetting tourism από τη συλλογή ταινιών και βιβλίων του Χάρι Πότερ!

Ο Χάρι Πότερ από το 1997 έχει αγαπηθεί από χιλιάδες θεατές και αναγνώστες. Τα Leavesden Studios είναι η κύρια τοποθεσία γυρισμάτων και των οκτώ ταινιών του Χάρι Πότερ, όπου οι οπαδοί μπορούν να δουν σκηνικά, αντικείμενα και κουστούμια που χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις ταινίες. Αντίστοιχα, στο Universal Studio στη Φλόριντα, το κάστρο Hogwarts, οι γύρω δρόμοι του Hogsmeade, εστιατόρια που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φάνε Chocolate Frog και Butterbeer και μέσω διαδραστικών διαδρομών να οδηγήσουν το Hogwarts Express είναι αντίγραφα μεγάλης κλίμακας των αρχικών ιδεών. Σχετικά με τα διάσημα μέρη του Χάρι Πότερ, το Hogwarts βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ονομάζεται κάστρο Alnwick, ενώ για το εσωτερικό του Hogwarts χρησιμοποιήθηκε ο καθεδρικός ναός Gloucester.


Πηγή: www.voyagingtheworld.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ