Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως η τεχνολογία άλλαξε τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας


Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας τα τελευταία χρόνια. Αυτό συνέβη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που μας δίνεται η εντύπωση πως η βιομηχανία της ψυχαγωγίας είχε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο πριν μια εικοσαετία. Αυτά αποτελούν φανταστικά νέα για τους απανταχού καταναλωτές και πελάτες του περιεχομένου της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Θα έλεγε κανείς πως έχουμε “ταξιδέψει στο χρόνο” και πλέον ζούμε σε ένα ολοκληρωτικά τεχνολογικό περιβάλλον. Με την ανακάλυψη του μέσου της τηλεόρασης και την ενσωμάτωσή του στη ζωή των νοικοκυριών, είχε γίνει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την εξάπλωση της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και των τεχνών. Αυτή η ηλεκτρονική συσκευή, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μέχρι τότε βίωναν την εμπειρία της ψυχαγωγίας. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια, ενώ οι ενήλικες μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις διάφορες σαπουνόπερες και το καθημερινό δελτίο ειδήσεων το βράδυ. Μετά ακολούθησε η ίδρυση της καλωδιακής τηλεόρασης, όπου όλοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της επιλογής τους. Ταινίες, reality shows, αθλητικά γεγονότα κλπ., έκαναν τη ζωή των ανθρώπων πιο ευχάριστη αλλά και πιο εύκολη. Σήμερα διαθέτουμε πλατφόρμες όπως το Netflix, το Hulu, το Amazon Prime και διάφορα άλλα προγράμματα παροχής υπηρεσιών βίντεο, που μπορούμε να παρακολουθήσουμε ό,τι θέλουμε, όποτε το θέλουμε. Υπάρχει ένας τεράστιος και αχανής κόσμος ψυχαγωγίας που μας προσφέρει ένα μεγάλο εύρος επιλογών. Ζούμε σε μια εποχή όπου είναι αδύνατη η έλλειψη οποιασδήποτε πηγής ψυχαγωγίας. Ακόμα και στις συσκευές των smartphones μας, μπορούμε να μεταφέρουμε οποιαδήποτε ταινία ή τηλεοπτικό πρόγραμμα επιθυμούμε, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ψυχαγωγούμαστε κάτω υπο οποιεσδήποτε συνθήκες. Με απλά λόγια, όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθούμε την τεχνολογία να αλλάζει ριζικά τον τρόπο ψυχαγωγίας όπως τον ξέραμε.

Κινηματογράφος
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία για το ποιες θα είναι οι τιμές των εισιτηρίων σήμερα, γιατί αυτό που πραγματικά θα βιώσουμε μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου, θα είναι πιο διασκεδαστικό και συναρπαστικό απ’ οποιαδήποτε άλλο μέσο. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις σύγχρονες αίθουσες προσφέρει μια ευκρινή τρισδιάστατη εικόνα με ακριβή ποιότητα και πιο ρεαλιστικά εφέ. Στη συνέχεια, υπάρχει και η κατηγορία των IMAX αιθουσών για τη μέγιστη κινηματογραφική εμπειρία παρέχοντας σας ποιότητα και ήχο εικόνας που σας μεταφέρει στην ίδια την ταινία. Το μόνο που μένει να κάνεις είναι να επιλέξεις την επόμενη κατάλληλη ταινία για ενήλικες που αξίζει το χρόνο σου. Όλα αυτά βέβαια υλοποιήθηκαν με την έλευση των σύγχρονων εφαρμογών τεχνολογίας. Με σιγουριά μπορούμε να πούμε λοιπόν, πως η τεχνολογία άλλαξε καθοριστικά το πρόσωπο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Μουσική
Όταν κάνουμε λόγο για ψυχαγωγία, πώς μπορούμε να παραλείψουμε τη μουσική βιομηχανία; Η μουσική βιομηχανία ήταν μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ψυχαγωγίας που ένιωσε τον “άνεμο” της τεχνολογικής αλλαγής από πολύ νωρίς. Ίσως ακόμα θυμάστε εκείνα τα χρόνια που καθόσασταν μπροστά από το στερεοφωνικό σας σύστημα, ακούγοντας το αγαπημένο σας άλμπουμ σε φυσική μορφή, το οποίο το είχατε αγοράσει από ένα μουσικό κατάστημα της εποχής. Φυσικά αναφερόμαστε σε μια εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο και οι μουσικές λίστες φτιάχνονταν σε πραγματικά mixtapes. Η τεχνολογία έχει αλλάξει τόσο πολύ από τότε, όπου σήμερα ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ακούσει κάποιος την αγαπημένη του μουσική, είναι μέσω της λειτουργίας streaming από κάποια online πλατφόρμα. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που το καθιστούν αυτό δυνατό, όπως είναι η πλατφόρμα του Spotify. Μπορείτε να ακούσετε μουσική ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε μέσω ακουστικών σας ή χρησιμοποιώντας ένα ηχείο Bluetooth. Μπορείτε να μεταφέρετε τα ακουστικά, τα ηχεία στην τσέπη σας ή μαζί σας καθώς έχουν κατασκευαστεί για εύκολη μεταφορά και κίνηση. Αυτή η τεράστια αλλαγή συνέβη για ακόμη μια φορά λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των καινούργιων αναγκών που αυτή δημιούργησε.

Gaming
Η λέξη ψυχαγωγία αποτελεί συνώνυμο της λέξης διασκέδασης. Και επειδή διασκέδαση χωρίς παιχνίδι δεν μπορεί να υπάρξει, έτσι και οι αλλαγές που επήλθαν και στη βιομηχανία του gaming από την εξέλιξη της τεχνολογίας, ήταν αναπόφευκτες. Το gaming έχει τη μαγική ικανότητα να μεταφέρει το χρήστη σε έναν ιδεατό κόσμο, όπου η ψυχαγωγία και η διασκέδαση πηγαίνουν χέρι-χέρι. Δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να εισχωρήσει στον κόσμο του gaming, πρωταγωνιστώντας σε ιστορίες φαντασίας που έχουν την ικανότητα να τον κρατήσουν απασχολημένο για ώρες ασταμάτητου παιχνιδιού. Φυσικά όλη αυτή η τεχνολογική πρόοδος που παρατηρήθηκε βελτίωσε ακόμα περισσότερη τη συνολική gaming εμπειρία και έδωσε ακόμα περισσότερες επιλογές στους χρήστες. Πλέον τα videogames δεν αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα των κονσολών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τη σημερινή εποχή κάποιος χρήστης, μπορεί από την συσκευή του κινητού του να απολαύσει υπερσύγχρονα παιχνίδια, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα παιχνίδια της κονσόλας: παιχνίδια γρίφων, δράσης, περιπέτειας αλλά και εκατοντάδες τυχερά παιχνίδια σε πλατφόρμες online casino. Συγκεκριμένα η δημοτικότητα αυτών των παιχνιδιών έχει σημειώσει τεράστια άνοδο.



Πηγή: frapress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ