Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γενεαλογικός τουρισμός: ταξιδεύοντας στις ρίζες σου

Γράφει η Δέσποινα Φωστηροπούλου

Τι είναι ο γενεαλογικός τουρισμός
Η διασπορά σχετίζεται με τον διασκορπισμό μεταναστών, ομογενών, προσφύγων και άλλων κοινοτήτων από την εθνολογική τους πατρίδα, όπως για παράδειγμα οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, οι ομογενείς της Αμερικής και οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Έτσι o γενεαλογικός τουρισμός, ως ειδική μορφή τουρισμού, απευθύνεται σε διασπορικές κοινότητες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τις ρίζες τους. Το γεγονός ότι ένα σημαντικό μερίδιο εθνικών πληθυσμών παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα διασποράς και η ζήτηση των ταξιδιωτών για ουσιώδεις εμπειρίες εξηγούν τη γρήγορη ανάπτυξή του.

Γιατί αξίζει να κάνεις αυτό το ταξίδι;
Ως γενεαλογικός τουρίστας θα ταξιδέψεις σε προορισμούς όπου οι συγγενείς σου έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει, ζήσει ή συνεχίζουν να ζουν. Το τελευταίο σκέλος αποτελεί καλό κίνητρο για επίσκεψη σε περιστάσεις όπως επέτειοι ή γάμοι, εάν υπάρχουν δεσμοί με την απομακρυσμένη οικογένεια. Αν όχι δεν πειράζει καθώς αυτό είναι και το ζητούμενο του ταξιδιού, να καλλιεργήσεις αυτήν τη σχέση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου θα έχεις μία ισχυρότερη σύνδεση με τον προορισμό και τους ανθρώπους του απ’ ότι άλλοι τουρίστες, μία παράδοξη αίσθηση ότι είσαι τουρίστας στο ίδιο σου το σπίτι (Wagner, 2008). Ακόμη, το ταξίδι αυτό θα συνεχίσει και μετά την επιστροφή σου, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι εσωτερικό. Όπως η αναγνωρισμένη πολιτισμική ταυτότητα ενώνει τους πολίτες ενός έθνους, ο αυτοπροσδιορισμός και η συναισθηματική εμπλοκή μέσω του γενεαλογικού τουρισμού είναι ικανή να ενώσει μία οικογένεια, συνεχίζοντας την κληρονομιά της (Santos & Yan, 2010)!

Τρόποι για να ερευνήσεις τις ρίζες σου
Η λεπτομερής έρευνα για τις ρίζες σου είναι καίριας σημασίας. Εάν είσαι από τους τυχερούς, γονείς και παππούδες μπορούν να σου δώσουν ιστορικά στοιχεία, ενώ οι απομακρυσμένοι συγγενείς, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να σ’ ενημερώσουν για την τωρινή κατάσταση της οικογένειας ή και να γίνουν οι προσωπικοί σου οδηγοί και σύνδεσμοι με άλλα μέλη της οικογένειας κατά την άφιξή σου! Θα ήταν μία μοναδική ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και να συσφίξετε τις σχέσεις σας στη γη των προγόνων σας.

Εναλλακτικά, μπορείς να απευθυνθείς σε ταξιδιωτικά πρακτορεία που προσφέρουν πακέτα γενεαλογικού τουρισμού στα οποία εκτός από διαμονή, διατροφή και επίσκεψη σε αξιοθέατα περιλαμβάνονται πληροφορίες για το γενεαλογικό σου δέντρο. Αυτά που εξειδικεύονται στο γενεαλογικό τουρισμό, μάλιστα, συνεργάζονται με εταιρίες ανάλυσης DNA ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχεται και kit αναλύσεων DNA μαζί με εξατομικευμένο πρόγραμμα περιήγησης βάσει των επιθυμιών και του budget σου.

Απροπό, εάν το budget σου είναι περιορισμένο, μπορείς να ψάξεις απευθείας για κάποια εταιρία ανάλυσης DNA. Πλέον, με την ψηφιοποίηση δεδομένων είναι δυνατόν να βρεις πληροφορίες για την καταγωγή σου μέχρι τον 18ο αιώνα! Στη συνέχεια θα μπορούσες να ταξιδέψεις solo (θα ήταν μία έντονα πνευματική εμπειρία!) με τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου ντόπιου οδηγού, τουλάχιστον για τις πρώτες σου επαφές με μακρινούς συγγενείς.

Κάνε το ταξίδι σου βιώσιμο
Οι περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι, όμως ο γενεαλογικός τουρισμός δεν είναι απαραίτητα εποχιακός. Επομένως, μπορείς να σχεδιάσεις το ταξίδι σου σύμφωνα με τα κόστη μεταφοράς και διαμονής ή βάσει τοπικών εκδηλώσεων που θα σου δώσουν μία καλή γεύση για την κουλτούρα των προγόνων σου σε συνδυασμό με τις επισκέψεις σε οικογενειακά, ιστορικά και φυσικά μνημεία. Με αυτόν τον τρόπο, συνεισφέρεις στο να έχουν οι άνθρωποι της πατρίδας σου πιο σταθερά και λιγότερο εποχιακά έσοδα, κάτι που θα μπορούσε να τους παρακινήσει στην προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επιπλέον, ένα βιώσιμο ταξίδι όχι μόνο θα σου κοστίσει λιγότερο, αλλά και τα χρήματά σου είναι πιο πιθανό να διανεμηθούν απευθείας στους ντόπιους. Μπορείς να αγοράσεις τοπικά παραγόμενα προϊόντα από μικρά μαγαζιά, να δοκιμάσεις την παραδοσιακή κουζίνα σε εστιατόρια που χρησιμοποιούν ντόπιες πρώτες ύλες και, εφόσον ταξιδεύεις solo, να επιλέξεις ένα μικρό κατάλυμα για διαμονή. Επίσης, το feedback σου αναφορικά με την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες της περιοχής. Αυτή η στήριξη στις τοπικές κοινωνίες είναι μία ηθική τάση στον τουρισμό που ενστερνίζονται οι περισσότεροι σύγχρονοι ταξιδιώτες. Εσύ;

Πρώτα η ασφάλεια
Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις εάν στον προορισμό εξασφαλίζεται η βασική σου ασφάλεια. Πιθανόν να μην έχεις κάποιο πρόβλημα, όμως εάν η εγκληματικότητα είναι υψηλή, οι μετακινήσεις ριψοκίνδυνες και η περιοχή απομονωμένη, φρόντισε να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για την ασφάλειά σου, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές συγγενών, του οδηγού σου ή άλλων επισκεπτών διαδικτυακά.

Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας
Σε ότι αφορά την επικοινωνία σου είτε με μέλη της οικογένειας είτε με ντόπιους καλό είναι να ισορροπήσεις την κοινή εθνολογικής σας ρίζα και το πολιτισμικό σας χάσμα με προσαρμοστικότητα. Για παράδειγμα, εάν ο τόπος καταγωγής σου είναι πολυπολιτισμικός, είναι πιθανό και οι άνθρωποί του να είναι πιο επικοινωνιακοί και διαδραστικοί, συμβάλλοντας μάλιστα θετικά στην εμπειρία σου. Εάν πάλι κατάγεσαι από μία πιο απομονωμένη περιοχή, οι άνθρωποι ίσως να είναι πιο επιφυλακτικοί. Έτσι, η ενσυναισθητική συμπεριφορά κι ο σεβασμός θα βοηθούσαν στο να χτίσεις γέφυρες επικοινωνίας με αυτές τις κλειστές, αλλά αναμφίβολα αυθεντικές κοινωνίες.

Tip: μπορείς να ξεκινήσεις μαθήματα της μητρικής σου γλώσσας πριν το ταξίδι. Θα βοηθούσε επικοινωνιακά καθώς η κοινή γλώσσα ενώνει!

Γίνε ambassador του τόπου σου
Η επίσκεψη σε μέλη και μνημεία της οικογένειας μπορεί να είναι σε λιγότερο δημοφιλή μέρη που οι περισσότεροι μαζικοί τουρίστες αγνοούν. Η ταξιδιωτική σου εμπειρία θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στο να μπουν εκείνες οι περιοχές στον τουριστικό χάρτη, ειδικά εάν μιλάμε για αναπτυσσόμενες οικονομίες. Mπορείς, λοιπόν, να γίνεις ο καλύτερος ambassador του τόπου σου με προτάσεις σε φίλους, φωτογραφίες στο Instagram και θετικά σχόλια στο TripAdvisor, βοηθώντας στην αναγνωσιμότητα του!

Ένα φύλλο οφείλει να γνωρίζει ότι το νερό που τρέχει στις φλέβες του προέρχεται από τις ρίζες του. Το ίδιο κι εσύ!


Πηγή: voyagingtheworld.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...