Εισηγητής : Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στην παρούσα ανακοίνωση θα εξεταστούν οι μεταμορφώσεις του Ερωτόκριτου, στο πεδίο της κριτικής του πρόσληψης, με έμφαση στον μακρύ 19ο αιώνα, αλλά και στα χρόνια του Μοντερνισμού και εξής. Η αφήγηση θα είναι αναγκαστικά περιπτωσιολογική και θα επικεντρωθεί σε νευραλγικούς σταθμούς της πρόσληψης και των χρήσεων του έργου, οι οποίοι διαμόρφωσαν τους κυρίαρχους κριτικούς λόγους γύρω από τον Ερωτόκριτο, «τη λυδία λίθο για την νεοελληνική πνευματική ζωή», κατά τον Άλκη Αγγέλου. Τέλος, με την ανακοίνωση αυτή ευελπιστώ να συζητήσω, μεταξύ άλλων, τη θέση του έργου στο ευρύτερο πολυπολιτισμικό γίγνεσθαι του παρόντος, τονίζοντας τους λόγους περί «μεσογειακότητας» και «νησιωτικότητας» της παλαιότερης νεοελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, η προϊστορία και οι απαρχές των οποίων εντοπίζονται στον 19ο αιώνα.
Ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη λογοτεχνία και την ιστορία της διανόησης του 18ου και 19ου αιώνα. Έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ως διδάκτορας και μεταδιδάκτορας, ενώ συμμετείχε στην ομάδα της φιλολογικής τεκμηρίωσης του Ψηφιακού Αρχείου Κ. Π. Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει συγγράψει το ψηφιακό βιβλίο Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία, Κάλλιπος 2015 (μαζί με τους Φίλιππο Παππά και Λίλια Διαμαντοπούλου), έχει επιμεληθεί και εκδώσει, Τα κατά Κλεάνθην και Αβροκόμην (1801), Εκδόσεις Βιβλιόραμα 2020 του Κωνσταντίνου Μάνου, ένα best-seller του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, και μέσα στο 2021 πρόκειται να εκδοθεί η μονογραφία του Από το λαϊκό ανάγνωσμα στην εθνική φιλολογία. Η Κρητική Λογοτεχνία τον 19ο αιώνα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση
Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή
Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://zoom.us/j/99860778128
Μετά το τέλος, θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” (https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου