Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ANDRE LEU Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ.

Ο Επισκέπτης μας έρχεται από Αυστραλία αυτή τη φορά! και συγκεκριμένα είναι ο συγγραφέας Andre Leu, όπου κατα την επίσκεψη του στην ύπαιθρο της Κρήτης, επισκέφθηκε το εργαστήρι κατασκευής των κατσούνων μας.
Με μεγάλη μας χαρά τον υποδεχτήκαμε, είδαμε πως φτιάχνονται οι κατσούνες μας, ήπιαμε και τις ρακές μας για να ζεσταθούμε στο Κρύο.

Aλτσχάιμερ, αυτοάνοσα, διαβήτης, καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και αυξημένα ποσοστά αυτισμού στα παιδιά, είναι μερικές από τις ασθένειες, που στην εποχή μας έχουν πάρει την μορφή επιδημίας. Τις περισσότερες φορές οι αιτίες είναι περιβαλλοντικές και οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η αλόγιστη  χρήση φυτοφαρμάκων για την παραγωγή της τροφής μας είναι σύμφωνα με τον Andreu Leu, βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα του βιβλίου «Μύθοι περί Ασφαλών Φυτοφαρμάκων», η κυριότερη αιτία για αυτή την «αόρατη επιδημία».
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα ελληνικά από τους Βιοκαλλιεργητές Βιολογικών Αγορών Αττικής, ο Andreu Leu ήρθε στην Αθήνα και παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων αλλά και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.
Ο Andreu Leu, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), μιλώντας απλά και κατανοητά, αποδόμησε τους μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως για παράδειγμα ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματά τους είναι ασφαλή όταν είναι σε μικρές ποσότητες, ότι διασπώνται και τα προϊόντα της διάσπασης είναι ακίνδυνα, ότι είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές και τέλος ότι είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Αναφορικά με τον πρώτο μύθο ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα ο συγγραφέας θα πει: «Τα περισσότερα φυτοφάρμακα που πωλούνται στην αγορά θεωρούνται ασφαλή με βάση τις δοκιμές ενός μόνο συστατικού της σύνθεσής τους». Εξετάζεται δηλαδή μόνο η δραστική ουσία, ενώ οι άλλες ουσίες που περιέχει το σκεύασμα ώστε να βοηθά στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, δεν ελέγχονται παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές πιο τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.
Για τον δεύτερο μύθο, που θέλει «τη μικρή ποσότητα υπολειμμάτων να είναι ακίνδυνη» ο συγγραφέας εξήγησε ότι «οι Αρχές εγκρίνουν διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων για μια σοδειά -όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα- με βάση το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κανονική παραγωγή της σοδειάς. Κατά συνέπεια, πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων θα εντοπιστούν στη σοδειά». Δηλαδή, σύμφωνα με την διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων, τα υπολείμματα κάθε σκευάσματος ξεχωριστά σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλή αλλά δεν υπολογίζουν ποιες είναι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία όταν σε μια καλλιέργεια χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων και τα υπολείμματά τους λειτουργούν σωρευτικά. 
Για τον τρίτο μύθο της βιοδιάσπασης των φυτοφαρμάκων ο Andreu Leu αναφέρει ότι «πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά, όταν διασπώνται». Ο συγγραφέας έδωσε έμφαση στην «έλλειψη δοκιμών για τους μεταβολίτες που σχηματίζονται από τα ζιζανιοκτόνα, καθώς αποδομούνται» .
Τέλος ο συγγραφέας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και στις ελάχιστες ποσότητες φυτοφαρμάκων. «Το έμβρυο, το νεογέννητο και το αναπτυσσόμενο παιδί δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων. Γι’ αυτό το σώμα τους δεν μπορεί να καταστρέψει τα τοξικά κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων» .
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που επικαλέστηκε ο Andreu Leu, η έκθεση των εμβρύων σε φυτοφάρμακα συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, με έλλειμμα προσοχής και υπερκινητικότητα, με φθορά οργάνων όπως συκώτι, νεφρά και αναπαραγωγικό σύστημα, με διπολικότητα και σχιζοφρένεια, με κατάθλιψη και παιδικές αυτοκτονίες, με προβλήματα έλλειψης ψυχραιμίας και διαχείρισης θυμού καθώς και με παιδική παχυσαρκία.
Κλείνοντας, ο Andreu Leu αναρωτήθηκε τι είδους πολιτισμός είναι αυτός που δηλητηριάζει τα παιδιά του, που δηλητηριάζει το μέλλον του. «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα πει ότι αυτός ήταν ο πιο ανόητος πολιτισμός που πέρασε ποτέ» κατέληξε ο Αυστραλός  συγγραφέας με παραπάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλα τα στάδια της βιολογικής γεωργίας. 
Λίγα λόγια για τον Andre Leu
Ο Andre έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλους τους τομείς της Βιολογικής Γεωργίας, από την καλλιέργεια, την καταπολέμηση των παρασίτων, τη διαχείριση των ζιζανίων, την εμπορία και τη μετακομιδική μεταφορά σε οργανώσεις καλλιεργητών, την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εκπαίδευση – όχι μόνο στην πατρίδα της Αυστραλίας, Την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα «4 Π» του επιτυχημένου πολιτικού!

Όσοι από εμάς διδαχτήκαμε το Μάρκετινγκ, είχαμε την ευκαιρία να βρούμε στον δρόμο μας τα «4 Π» (4 P's of Marketing), τα οποία αποτελούν το συστατικό επιτυχίας ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, μέσα από τον σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής, η οποία στηρίζεται: 1) Στα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας (Product). 2) Στην τιμή (Price) του προϊόντος / υπηρεσίας. 3) Στη σωστή τοποθέτησή του στην αγορά (Place). 4) Στη σωστή προώθησή του (Promotion). Αναλύοντας τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ένας πολιτικός μπορεί εύκολα να διακρίνει τη

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικές παράδοσης και συγκεκριμένα οι "χειροποίητες κατσούνες, κρητικά μπαστούνια" είχαν την τιμητική τους στην τελευταία εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Την Κυριακή το μεσημέρι εμφανίστηκε στην εκπομπή μέσω σύνδεσης Skype ο Κρητικός "Digital Media Strategist" Μάρκος Σμυρνάκης. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος της διαδικτυακής προώθησης της Κρητικής παράδοσης, αλλά και πως όλο αυτό βοηθάει στην συντήρηση της. Όπως ισχυρίζεται, σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ είναι ικανές να δώσουν ξανά ζωή και να συστήσουν σε νέο κόσμο τις Κρητικές κατσούνες. Αυτό είναι και το όραμα. Η ένταξη ενός παγιωμένου προϊόντος και πάλι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πριν την εξαφάνιση του. Ένταξη... από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από το κίνητρο για την παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν να τις χρησιμοποιούν , αλλά και να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες πλέ...

Η L’Oréal «σπάει» την γυάλινη οροφή για τις γυναίκες επιστήμονες!

  Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL–UNESCO εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το όποιο αναγνωρίζει και υποστηρίζει διεθνώς γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, προκηρύσσουν για 12η φορά στην Ελλάδα, την έναρξη των φετινών βραβείων, με τρία σημαντικά βραβεία αξίας 10.000€ έκαστο, που θα δοθούν σε γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες απασχολούνται στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Τέλος, ως περαιτέρω επιβεβαίωση της παραπάνω δέσμευσης και του θετικού αντίκτυπου των Βραβείων στους δικαιούχους του, ανακοινώνεται ότι από το 2022 και έπειτα, τα βραβεία θα πραγματοποιούνται κάθ...

Freelancer: Τι σημαίνει επί της ουσίας η νέα πραγματικότητα εργασίας;

Γράφει η Αρετή Διαμαντή Freelancer: Από την e-food και άλλες εταιρείες που υιοθετούν ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας προκύπτει το νέο ερώτημα. Συμφέρει άραγε να είναι κάποιος freelancer και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Σάλος δημιουργήθηκε με την πρόσφατη “ατυχή” διατύπωση της e-food σε μερίδα εργαζομένων της σε σχέση με το ενδεχόμενο να γίνουν freelancers αντί για μισθωτοί. Οι περισσότεροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ η εταιρεία έσπευσε να διαψεύσει και να μιλήσει για κακή επικοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ατόμων που δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει το freelancing. Σε αυτή την περίπτωση, τι αλλάζει στον εργασιακό τομέα; Πρόκειται για μια αναβάθμιση της εργασιακής πραγματικότητας ή μήπως για μια επιδείνωση της ήδη ζοφερής πραγματικότητας; Η τεχνολογία συχνά έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές. Εδώ μήπως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Freelancer: Τι συνεπάγεται για την καθημερινότητα ενός εργαζομένου; Αρχικά, πρόκειται για έναν αρκετά ευρύ όρο. Κ...

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...