Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ANDRE LEU Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ.

Ο Επισκέπτης μας έρχεται από Αυστραλία αυτή τη φορά! και συγκεκριμένα είναι ο συγγραφέας Andre Leu, όπου κατα την επίσκεψη του στην ύπαιθρο της Κρήτης, επισκέφθηκε το εργαστήρι κατασκευής των κατσούνων μας.
Με μεγάλη μας χαρά τον υποδεχτήκαμε, είδαμε πως φτιάχνονται οι κατσούνες μας, ήπιαμε και τις ρακές μας για να ζεσταθούμε στο Κρύο.

Aλτσχάιμερ, αυτοάνοσα, διαβήτης, καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και αυξημένα ποσοστά αυτισμού στα παιδιά, είναι μερικές από τις ασθένειες, που στην εποχή μας έχουν πάρει την μορφή επιδημίας. Τις περισσότερες φορές οι αιτίες είναι περιβαλλοντικές και οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η αλόγιστη  χρήση φυτοφαρμάκων για την παραγωγή της τροφής μας είναι σύμφωνα με τον Andreu Leu, βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα του βιβλίου «Μύθοι περί Ασφαλών Φυτοφαρμάκων», η κυριότερη αιτία για αυτή την «αόρατη επιδημία».
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα ελληνικά από τους Βιοκαλλιεργητές Βιολογικών Αγορών Αττικής, ο Andreu Leu ήρθε στην Αθήνα και παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων αλλά και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.
Ο Andreu Leu, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), μιλώντας απλά και κατανοητά, αποδόμησε τους μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως για παράδειγμα ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματά τους είναι ασφαλή όταν είναι σε μικρές ποσότητες, ότι διασπώνται και τα προϊόντα της διάσπασης είναι ακίνδυνα, ότι είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές και τέλος ότι είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Αναφορικά με τον πρώτο μύθο ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα ο συγγραφέας θα πει: «Τα περισσότερα φυτοφάρμακα που πωλούνται στην αγορά θεωρούνται ασφαλή με βάση τις δοκιμές ενός μόνο συστατικού της σύνθεσής τους». Εξετάζεται δηλαδή μόνο η δραστική ουσία, ενώ οι άλλες ουσίες που περιέχει το σκεύασμα ώστε να βοηθά στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, δεν ελέγχονται παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές πιο τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.
Για τον δεύτερο μύθο, που θέλει «τη μικρή ποσότητα υπολειμμάτων να είναι ακίνδυνη» ο συγγραφέας εξήγησε ότι «οι Αρχές εγκρίνουν διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων για μια σοδειά -όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα- με βάση το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κανονική παραγωγή της σοδειάς. Κατά συνέπεια, πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων θα εντοπιστούν στη σοδειά». Δηλαδή, σύμφωνα με την διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων, τα υπολείμματα κάθε σκευάσματος ξεχωριστά σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλή αλλά δεν υπολογίζουν ποιες είναι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία όταν σε μια καλλιέργεια χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων και τα υπολείμματά τους λειτουργούν σωρευτικά. 
Για τον τρίτο μύθο της βιοδιάσπασης των φυτοφαρμάκων ο Andreu Leu αναφέρει ότι «πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά, όταν διασπώνται». Ο συγγραφέας έδωσε έμφαση στην «έλλειψη δοκιμών για τους μεταβολίτες που σχηματίζονται από τα ζιζανιοκτόνα, καθώς αποδομούνται» .
Τέλος ο συγγραφέας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και στις ελάχιστες ποσότητες φυτοφαρμάκων. «Το έμβρυο, το νεογέννητο και το αναπτυσσόμενο παιδί δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων. Γι’ αυτό το σώμα τους δεν μπορεί να καταστρέψει τα τοξικά κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων» .
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που επικαλέστηκε ο Andreu Leu, η έκθεση των εμβρύων σε φυτοφάρμακα συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, με έλλειμμα προσοχής και υπερκινητικότητα, με φθορά οργάνων όπως συκώτι, νεφρά και αναπαραγωγικό σύστημα, με διπολικότητα και σχιζοφρένεια, με κατάθλιψη και παιδικές αυτοκτονίες, με προβλήματα έλλειψης ψυχραιμίας και διαχείρισης θυμού καθώς και με παιδική παχυσαρκία.
Κλείνοντας, ο Andreu Leu αναρωτήθηκε τι είδους πολιτισμός είναι αυτός που δηλητηριάζει τα παιδιά του, που δηλητηριάζει το μέλλον του. «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα πει ότι αυτός ήταν ο πιο ανόητος πολιτισμός που πέρασε ποτέ» κατέληξε ο Αυστραλός  συγγραφέας με παραπάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλα τα στάδια της βιολογικής γεωργίας. 
Λίγα λόγια για τον Andre Leu
Ο Andre έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλους τους τομείς της Βιολογικής Γεωργίας, από την καλλιέργεια, την καταπολέμηση των παρασίτων, τη διαχείριση των ζιζανίων, την εμπορία και τη μετακομιδική μεταφορά σε οργανώσεις καλλιεργητών, την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εκπαίδευση – όχι μόνο στην πατρίδα της Αυστραλίας, Την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικές παράδοσης και συγκεκριμένα οι "χειροποίητες κατσούνες, κρητικά μπαστούνια" είχαν την τιμητική τους στην τελευταία εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Την Κυριακή το μεσημέρι εμφανίστηκε στην εκπομπή μέσω σύνδεσης Skype ο Κρητικός "Digital Media Strategist" Μάρκος Σμυρνάκης. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος της διαδικτυακής προώθησης της Κρητικής παράδοσης, αλλά και πως όλο αυτό βοηθάει στην συντήρηση της. Όπως ισχυρίζεται, σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ είναι ικανές να δώσουν ξανά ζωή και να συστήσουν σε νέο κόσμο τις Κρητικές κατσούνες. Αυτό είναι και το όραμα. Η ένταξη ενός παγιωμένου προϊόντος και πάλι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πριν την εξαφάνιση του. Ένταξη... από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από το κίνητρο για την παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν να τις χρησιμοποιούν , αλλά και να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες πλέ

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .