Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ANDRE LEU Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ.

Ο Επισκέπτης μας έρχεται από Αυστραλία αυτή τη φορά! και συγκεκριμένα είναι ο συγγραφέας Andre Leu, όπου κατα την επίσκεψη του στην ύπαιθρο της Κρήτης, επισκέφθηκε το εργαστήρι κατασκευής των κατσούνων μας.
Με μεγάλη μας χαρά τον υποδεχτήκαμε, είδαμε πως φτιάχνονται οι κατσούνες μας, ήπιαμε και τις ρακές μας για να ζεσταθούμε στο Κρύο.

Aλτσχάιμερ, αυτοάνοσα, διαβήτης, καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και αυξημένα ποσοστά αυτισμού στα παιδιά, είναι μερικές από τις ασθένειες, που στην εποχή μας έχουν πάρει την μορφή επιδημίας. Τις περισσότερες φορές οι αιτίες είναι περιβαλλοντικές και οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η αλόγιστη  χρήση φυτοφαρμάκων για την παραγωγή της τροφής μας είναι σύμφωνα με τον Andreu Leu, βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα του βιβλίου «Μύθοι περί Ασφαλών Φυτοφαρμάκων», η κυριότερη αιτία για αυτή την «αόρατη επιδημία».
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα ελληνικά από τους Βιοκαλλιεργητές Βιολογικών Αγορών Αττικής, ο Andreu Leu ήρθε στην Αθήνα και παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων αλλά και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.
Ο Andreu Leu, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), μιλώντας απλά και κατανοητά, αποδόμησε τους μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως για παράδειγμα ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματά τους είναι ασφαλή όταν είναι σε μικρές ποσότητες, ότι διασπώνται και τα προϊόντα της διάσπασης είναι ακίνδυνα, ότι είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές και τέλος ότι είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Αναφορικά με τον πρώτο μύθο ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα ο συγγραφέας θα πει: «Τα περισσότερα φυτοφάρμακα που πωλούνται στην αγορά θεωρούνται ασφαλή με βάση τις δοκιμές ενός μόνο συστατικού της σύνθεσής τους». Εξετάζεται δηλαδή μόνο η δραστική ουσία, ενώ οι άλλες ουσίες που περιέχει το σκεύασμα ώστε να βοηθά στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, δεν ελέγχονται παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές πιο τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.
Για τον δεύτερο μύθο, που θέλει «τη μικρή ποσότητα υπολειμμάτων να είναι ακίνδυνη» ο συγγραφέας εξήγησε ότι «οι Αρχές εγκρίνουν διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων για μια σοδειά -όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα- με βάση το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κανονική παραγωγή της σοδειάς. Κατά συνέπεια, πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων θα εντοπιστούν στη σοδειά». Δηλαδή, σύμφωνα με την διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων, τα υπολείμματα κάθε σκευάσματος ξεχωριστά σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλή αλλά δεν υπολογίζουν ποιες είναι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία όταν σε μια καλλιέργεια χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων και τα υπολείμματά τους λειτουργούν σωρευτικά. 
Για τον τρίτο μύθο της βιοδιάσπασης των φυτοφαρμάκων ο Andreu Leu αναφέρει ότι «πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά, όταν διασπώνται». Ο συγγραφέας έδωσε έμφαση στην «έλλειψη δοκιμών για τους μεταβολίτες που σχηματίζονται από τα ζιζανιοκτόνα, καθώς αποδομούνται» .
Τέλος ο συγγραφέας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και στις ελάχιστες ποσότητες φυτοφαρμάκων. «Το έμβρυο, το νεογέννητο και το αναπτυσσόμενο παιδί δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων. Γι’ αυτό το σώμα τους δεν μπορεί να καταστρέψει τα τοξικά κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων» .
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που επικαλέστηκε ο Andreu Leu, η έκθεση των εμβρύων σε φυτοφάρμακα συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, με έλλειμμα προσοχής και υπερκινητικότητα, με φθορά οργάνων όπως συκώτι, νεφρά και αναπαραγωγικό σύστημα, με διπολικότητα και σχιζοφρένεια, με κατάθλιψη και παιδικές αυτοκτονίες, με προβλήματα έλλειψης ψυχραιμίας και διαχείρισης θυμού καθώς και με παιδική παχυσαρκία.
Κλείνοντας, ο Andreu Leu αναρωτήθηκε τι είδους πολιτισμός είναι αυτός που δηλητηριάζει τα παιδιά του, που δηλητηριάζει το μέλλον του. «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα πει ότι αυτός ήταν ο πιο ανόητος πολιτισμός που πέρασε ποτέ» κατέληξε ο Αυστραλός  συγγραφέας με παραπάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλα τα στάδια της βιολογικής γεωργίας. 
Λίγα λόγια για τον Andre Leu
Ο Andre έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλους τους τομείς της Βιολογικής Γεωργίας, από την καλλιέργεια, την καταπολέμηση των παρασίτων, τη διαχείριση των ζιζανίων, την εμπορία και τη μετακομιδική μεταφορά σε οργανώσεις καλλιεργητών, την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εκπαίδευση – όχι μόνο στην πατρίδα της Αυστραλίας, Την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

GNTM GR Τρολ στο σετ της τελευταίας εβδομάδας από τις Χειροποίητες Κατσούνες | Φωτογραφίες

Ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με το  #Gntmgr  στο Λονδίνο του ’30. ☂️☂️ Ο Μάικλ Μπανκς, χήρος μετά το θάνατο της γυναίκας του, αγωνίζεται να διατηρήσει το πατρικό του σπίτι ενάντια στις ύπουλες πρακτικές της τράπεζας. Τα μικρά παιδιά του προσπαθούν μάταια να τον βοηθήσουν, μέχρι που εμφανίζεται η μυστηριώδης, ιπτάμενη νταντά Μαίρη Πόπινς. Φωτογραφία που τρολάρει το τελευταίο σετ φωτογράφισης στο GNTM GR, με θέμα τη Mary Poppins δημιούργησαν από τη σελίδα  Χειροποίητες Κρητικές Κατσούνες . Στο σετ της φωτογράφισης, συμμετέχουν με δύο φωτογραφίες στη μία δίνουν έμφαση στο πάνω μέρος και εννοούμε τα χέρια, ενώ στη δεύτερη στα πόδια…. Εσείς τι λέτε, Ποια ήταν για εσάς η καλύτερη Mary Poppins; Πηγή  katsounes.com

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...