Από τον Μάρκο Σμυρνάκη
Mύρισε ή άνοιξη για το 2017. Ο χειμώνας έφυγε, αφήνοντας τη συντήρηση μας στα χέρια του τουρισμού. Με την έναρξη της νέας καλοκαιρινής σεζόν ας ελπίσουμε ότι, θα αρχίσουμε στην Ελλάδα να ξανά δημιουργούμε τις βάσεις από την αρχή, για ένα βιώσιμο τουρισμό, που θα είναι ικανός να μας συντηρεί κατά την διάρκεια, όχι μόνο του καλοκαιριού, αλλά και ολόκληρου του χρόνου.
Εργάζομαι στο χώρο του τουρισμού και πολλές φορές έχω αναρωτηθεί, εμείς είμαστε αυτοί που εκμεταλλεύονται τους τουρίστες, οι τουρίστες εκμεταλλεύονται εμάς? Πολλοί δυσφημούν τον όρο «Ελληνικός Τουρισμός», ορίζοντας τον ως εκμετάλλευση του τουρίστα επισκέπτη από τους ντόπιους. Αυτό όχι αδίκως, αφού σε πολλές περιπτώσεις αυτό ισχύει.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, όπου λόγο «κρίσης» κυρίως, υπάρχει εκμετάλλευση των παροχών που προσφέρουν τα Ελληνικά τουριστικά καταλύματα, από τους τουρίστες και τα ξένα πρακτορεία.
Φέτος τα νούμερα άφιξης των τουριστών δείχνουν αυξημένα σε σύγκριση με τις 2 προηγούμενες χρονιές, τώρα θα έλεγα είναι και ευκαιρία για την σωστή διαχείριση τους. Πρέπει να πετύχουμε τη χρήση τομή στις παραπάνω δύο περιπτώσεις, αρχίζοντας να καλλιεργούμε τους τουρίστες που θα θέλαμε να έχουμε από εδώ και πέρα.
Ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο τρόπο ψυχαγωγίας για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό συνεχίζει να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Εμείς οι Έλληνες ζούμε σε μία από τις πιο παραδοσιακά, τουριστικές χώρες, μαζί με Γαλλία, Ιταλία κ.α.
Πλεονέκτημα μας για την κατοχύρωση αυτής της διάκρισης, είναι η ομορφιά που προσφέρει η χώρα μας. Οι συνδυασμοί που μπορείς να πετύχεις με Βουνό, Θάλασσα, νησιά, ήλιο, φιλοξενία, είναι ο λόγοι που μας έφεραν και ακόμα φέρνουν τόσα χρόνια τουρισμό στη χώρα μας.
Βέβαια αν μέναμε μόνο στο πλεονέκτημα μας, θα είχαμε σήμερα πολύ περισσότερο τουρισμό και φυσικά καλύτερης ποιότητας. Δυστυχώς επαναπαυτήκαμε με τα πλεονεκτήματα μας και δημιουργήσαμε τα μειονεκτήματα μας.
Ποια είναι αυτά? Η κακή διαχείριση των τουριστικών υπηρεσιών από άπειρους ιδιοκτήτες και εργαζομένους στο συγκεκριμένο χώρο. Ουσιαστικά αντί κάποιοι να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το τουρισμό, προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν.
Ρόδα είναι και γυρνάει.
Οι διάφορες μορφές του τουρισμού περιλαμβάνουν απαραίτητα τρία βασικά στοιχεία: Το ταξίδι στο τουριστικό προορισμό, τη διαμονή σε αυτόν, και τη διατροφή. Αυτό κατάλαβαν οι Έλληνες επιχειρηματίες τα «εξυπνοπούλια», και ανέβασαν στα ύψη τις τιμές, σήκωσαν ψηλά τον αμανέ, βλάπτοντας έτσι την εικόνα μας προς τα έξω. Πως? Από στόμα σε στόμα.
Δυστυχώς υπολόγιζαν πως θα τα «πάρουν» από τον τουρίστα, αγνοώντας εντελώς το τι θα διαδώσει κατά την επιστροφή του στην χώρα του. Με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση του τουρισμού, αφού η εκμετάλλευση αυτή συνεχιζόταν από σεζόν, σε σεζόν, ενώ ταυτόχρονα η δυσφήμιση μεταδιδόταν από στόμα, σε στόμα, κατά την επιστροφή τους στην χώρα τους.
Για την ιστορία, κάπως έτσι, φτάσαμε στο 2011 όπου σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη πτώση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το 2012, όπου τα νούμερα πάτησαν στον πάτο. Ως λύση για το αδιέξοδο αυτό υιοθετήθηκε το μαχαίρωμα των τιμών, των ταξιδιωτικών πακέτων και ότι άλλο μπορούσαν, για να αυξήσουν το ποσοστό τουρισμού. Εντέλει φαίνεται ότι, από πέρυσι η εκμετάλλευση πέρασε στα χέρια του τουρίστα, κλείνοντας έτοιμα πακέτα σε εξευτελιστικές τιμές.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω? Η Ελλάδα προσέλκυσε κακής ποιότητας τουρίστες, αφήνοντας σχεδόν απλήρωτους πολλούς εργαζομένους σε τουριστικές μονάδες, και το κλείσιμο μικρο- μαγαζιών, λόγω της αδυναμίας συντήρησης τους.
Σήμερα!!!
Ας ελπίσουμε ότι όλοι θα βάλουμε μυαλό και θα συμβάλουμε ώστε ο τουρισμός να είναι φιλικός ως προς τον άνθρωπο και ως προς το φυσικό περιβάλλον. Με σκοπό όχι τον πλούτο, αλλά την τουριστική ανάπτυξη, καταπολεμώντας ακόμη και την εποχικότητα.
Πρέπει να αποφύγουμε το δρόμο της αισχροκέρδειας και να βαδίσουμε πάνω σε σωστές στρατηγικές ανάπτυξης των διαφόρων μορφών τουρισμού, όπως: ο αγροτουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και ο τουρισμός των πόλεων (city breaks).
Αν μετριάσουμε την επιθυμία μας για τον πλούτο, και δείξουμε την πραγματική μας φιλοξενία προς τους τουρίστες, τότε αυτομάτως μετατρέπουμε τους τουρίστες σε αγγελιοφόρους, όπου επιστρέφοντας στον τόπο τους μόνο θετικά μηνύματα θα έχουν να διαδώσουν στον κύκλο τους. Επιτυγχάνοντας την καλύτερη θετική διαφήμιση για εμάς και φυσικά την επιβίωση μας….
Μην ξεχνάτε όλοι όσοι δουλεύεται στο χώρο του τουρισμού, ότι εμείς καλλιεργούμε τους επόμενους τουρίστες. Με την εμπειρία και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε φέτος, θα τραβήξουμε το τουρισμό της επόμενης χρονιάς. Άρα ας στοχεύσουμε στο κοινό που θέλουμε και όχι στο κοινό που έχουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου