Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την Επανάσταση των Δεξιοτήτων.



Νέα αποκαλυπτική έρευνα για ελληνικές εταιρίες και πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν το προσωπικό τους τα επόμενα δύο χρόνια. Ποια η διεθνής τάση.
Το μέλλον της εργασίας καταδεικνύεται με θετικό πρόσημο σύμφωνα με το άρθρο της ManpowerGroup (NYSE: MAN) «Η Επανάσταση των Δεξιοτήτων», το οποίο δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για 18,000 εργοδότες σε 43 χώρες από όλους τους κλάδους.
1 στους 5 εργοδότες (19%) αναμένουν ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας, όσο οι θέσεις αυτές προσαρμόζονται  στις μελλοντικές ανάγκες της εργασίας.

6 στους 10 εργοδότες (64%) προσδοκούν ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας εφόσον οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και είναι προετοιμασμένοι να μάθουν νέες, να τις αξιοποιούν με το βέλτιστο τρόπο στην καθημερινότητα τους αλλά και να τις προσαρμόζουν.
Οι νέες τεχνολογίες σταδιακά θα απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Στην ανάγκη για πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων, καταγράφονται διάφορες θέσεις: θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, διαφορετικές θέσεις εργασίας, λιγότερες θέσεις απασχόλησης, ακόμα και ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα θέση εργασίας. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν νέες δεξιότητες τις οποίες θα χρησιμοποιούν πιο συχνά για να παραμείνουν ενεργοί επαγγελματικά σε νέες θέσεις εργασίας που ίσως να μην είχαμε σκεφτεί ότι θα διαμορφώνονταν.
«Σε αυτή την Επανάσταση των Δεξιοτήτων, η ευμάθεια - η επιθυμία και η ικανότητα να μαθαίνει κανείς δεξιότητες έτσι ώστε να παραμένει σχετικός και επαγγελματικά ενεργός- θα αποτελεί τον παράγοντα εξισορρόπησης διεθνώς στην σημερινή εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων», όπως δηλώνει ο Jonas Prising, Προέδρος και CEO της ManpowerGroup. Η πόλωση στο εργασιακό περιβάλλον παραμένει σημαντικό ζήτημα. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να λάβουμε άμεση δράση για την ενδυνάμωση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας το χάσμα ανάμεσα στους «έχοντες δεξιότητες» και «μη έχοντες δεξιότητες»- ανάμεσα σε αυτούς που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και σε εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο να μην τις εξελίξουν και να μην μείνουν πίσω. Είναι σημαντικό επίσης, να παρακινήσουμε εκείνους που δεν συμμετέχουν ολοκληρωτικά στο εργασιακό περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω πλαισιώνουν αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως την ανάδυση της Επανάστασης των Δεξιοτήτων».
Παρατίθενται τα κύρια ευρήματα της έρευνας:
Οι εργοδότες στην Ιταλία, Γουατεμάλα και Περού είναι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την επίδραση της αυτοματοποίησης στην εργασία. Παραπάνω από το ένα τέταρτο των εργοδοτών στην Ινδία αναμένουν μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό, η Βουλγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία ακολουθούν. 
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του IT και στην Εξυπηρέτηση Πελατών εμφανίζονται αισιόδοξοι. Αυτοί οι εργοδότες αναμένουν σημαντικές αυξήσεις στο ποσοστό του  ανθρώπινου δυναμικού τους.
Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση καταγράφεται σε αρκετούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές για τους Αναλυτές Δεδομένων, για την διαχείριση των Big Data. Και στον κλάδο της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) αναμένεται αύξηση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς οι επιχειρήσεις κατευθύνονται προς αυτή την περίοδο των αλλαγών.
Η Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, αναφέρει ότι «Στην εποχή της Ψηφιακής Επανάστασης, όπου η ταχύτητα παραγωγής, η πολυπλοκότητα και η καινοτομία νέων τεχνολογιών κυριαρχούν, η αξιοπιστία των ηγετών στον επιχειρηματικό κόσμο εστιάζεται στην ανεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ ανθρώπινου κεφαλαίου και τεχνολογικών εξελίξεων. Κεντρική πρόκληση αποτελεί η συνεχής αναβάθμιση και εξέλιξη των τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων- «Re-skill – Up-skill» ώστε οι πολυάριθμες δυνατότητες που παράγει η τεχνολογία να αποτελούν βάση επιτυχίας για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Η συστηματική ενδυνάμωση γνωσιακής ευκινησίας, συναισθηματικής νοημοσύνης, τεχνολογικής επάρκειας και δημιουργικής προσαρμογής στις ραγδαίες αλλαγές συνθέτουν την υπεραξία του ψηφιακού κόσμου προς όφελος του ανθρώπου και των επιχειρήσεων».


Πηγή : news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...