Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Απο την Όλγα Παπατριανταφύλλου


Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι μόνο το 1/3 των ανθρώπων μπορεί να αναγνωρίσει τα δυνατά του σημεία και ότι μόνο το 17% τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση;

Συνήθως οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι όταν διορθώνουμε ένα αδύνατο σημείο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουμε πιο δυνατοί και περισσότερο οργανωτικοί. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν επικεντρωνόμαστε στις αδυναμίες μας στην καλύτερη περίπτωση γινόμαστε μέτριοι αλλά δεν γινόμαστε τέλειοι. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί δεν είναι καλό στα μαθηματικά, αλλά τα πάει καλά στη ζωγραφική συχνά το βοηθούμε στα μαθηματικά και αγνοούμε τη ζωγραφική. Η λογική ότι τα δυνατά μας σημεία είναι δεδομένα δεν είναι σωστή γιατί τότε αυτά δεν ωριμάζουν, δεν αναπτύσσονται και τελικά δεν χρησιμοποιούμε όλο το δυναμικό μας. Ερευνες δείχνουν ότι θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε 80% σε αυτό που κάνουμε καλά και 20% σε αυτό που θέλουμε να βελτιώσουμε.

Τα strengths, που στην ουσία είναι η ικανότητα να παρέχουμε συστηματικά σχεδόν τέλεια απόδοση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά πλαίσια με μεγάλη επιτυχία όπως στην εκπαίδευση, στους οργανισμούς, στο coaching κλπ. Όσοι χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία είναι περισσότερο δεσμευμένοι, ενώ μελέτες δείχνουν ότι η απόδοση μπορεί να αυξηθεί 36% όταν οι managers επικεντρώνονται στα strengths ενώ όταν επικεντρώνονται στις αδυναμίες η απόδοση πέφτει κατά περίπου 27% . Oταν οι managers δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και μικρότερο turnover.

Τα οφέλη

Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από την αξιοποίηση των δυνατών σημείων είναι πολλά:
Αυξάνεται η αυτοεπίγνωση και η αίσθηση του εαυτού μας
Κατανοούμε τι μας κάνει μοναδικούς
Έχουμε περισσότερη ενέργεια και ανθεκτικότητα στις δυσκολίες
Συνδεόμαστε και επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τους γύρω μας
Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη δέσμευση στην εργασία

Τα βήματα για να βάλουμε τα strengths στην καθημερινότητά μας

Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψουμε ποια είναι τα δυνατά μας σημεία μέσα από εξειδικευμένα ερωτηματολόγια όπως το Values In Action ή το Strengthfinder που επικεντρώνεται στα ταλέντα.

Η διαφορά μεταξύ ταλέντων και δυνατών σημείων είναι ότι το ταλέντο είναι κάτι που υπάρχει εκ γενετής και είναι προκαθορισμένο. Τα δυνατά σημεία είναι η «διύλιση» των ταλέντων μέσα από γνώση και δεξιότητες. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει καλή φωνή (ταλέντο) αλλά αν δεν το αξιοποιήσει και δεν έχει συστηματικά μια καλή απόδοση (strengths) τότε το ταλέντο χάνεται.

Το δεύτερο βήμα και ίσως το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη τους. Δηλαδή με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, σε ποιες καταστάσεις, αν τα χρησιμοποιούμε αρκετά και σε τι ποσότητα.

Τέλος το τρίτο βήμα είναι να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο συγκεκριμένα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην εργασία μας, ώστε να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί. Ενας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να θυμηθούμε στιγμές επιτυχίας μας και να «αποκωδικοποιήσουμε» ποια δυνατά σημεία ήταν παρόντα εκείνες τις στιγμές.

Τα strengths είναι μια δυναμική διεργασία και εξαρτάται από το πλαίσιο και το περιεχόμενο, συνδέονται με τις αξίες μας και τον κοινωνικό περίγυρο. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε μεμονωμένα αλλά να τα εντάσσουμε σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης του ατόμου. Η κάθε περίσταση μας δείχνει ποια strengths να χρησιμοποιήσουμε και σε ποιο βαθμό. Ο χρυσός κανόνας για τα strengths σύμφωνα με τον Alex Linley, expert στη θετική ψυχολογία και τις εφαρμογές της είναι: «Ο σωστός βαθμός, ο σωστός συνδυασμός στην κατάλληλη περίσταση και στον κατάλληλο χρόνο».

Στις μέρες μας, που η αβεβαιότητα και ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι πολύ έντονα, η αναζήτηση και η αξιοποίηση των δυνατών μας σημείων κρίνονται απαραίτητα.

Πηγή: www.epixeiro.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ