Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Απο την Όλγα Παπατριανταφύλλου


Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι μόνο το 1/3 των ανθρώπων μπορεί να αναγνωρίσει τα δυνατά του σημεία και ότι μόνο το 17% τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση;

Συνήθως οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι όταν διορθώνουμε ένα αδύνατο σημείο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουμε πιο δυνατοί και περισσότερο οργανωτικοί. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν επικεντρωνόμαστε στις αδυναμίες μας στην καλύτερη περίπτωση γινόμαστε μέτριοι αλλά δεν γινόμαστε τέλειοι. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί δεν είναι καλό στα μαθηματικά, αλλά τα πάει καλά στη ζωγραφική συχνά το βοηθούμε στα μαθηματικά και αγνοούμε τη ζωγραφική. Η λογική ότι τα δυνατά μας σημεία είναι δεδομένα δεν είναι σωστή γιατί τότε αυτά δεν ωριμάζουν, δεν αναπτύσσονται και τελικά δεν χρησιμοποιούμε όλο το δυναμικό μας. Ερευνες δείχνουν ότι θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε 80% σε αυτό που κάνουμε καλά και 20% σε αυτό που θέλουμε να βελτιώσουμε.

Τα strengths, που στην ουσία είναι η ικανότητα να παρέχουμε συστηματικά σχεδόν τέλεια απόδοση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά πλαίσια με μεγάλη επιτυχία όπως στην εκπαίδευση, στους οργανισμούς, στο coaching κλπ. Όσοι χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία είναι περισσότερο δεσμευμένοι, ενώ μελέτες δείχνουν ότι η απόδοση μπορεί να αυξηθεί 36% όταν οι managers επικεντρώνονται στα strengths ενώ όταν επικεντρώνονται στις αδυναμίες η απόδοση πέφτει κατά περίπου 27% . Oταν οι managers δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και μικρότερο turnover.

Τα οφέλη

Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από την αξιοποίηση των δυνατών σημείων είναι πολλά:
Αυξάνεται η αυτοεπίγνωση και η αίσθηση του εαυτού μας
Κατανοούμε τι μας κάνει μοναδικούς
Έχουμε περισσότερη ενέργεια και ανθεκτικότητα στις δυσκολίες
Συνδεόμαστε και επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τους γύρω μας
Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη δέσμευση στην εργασία

Τα βήματα για να βάλουμε τα strengths στην καθημερινότητά μας

Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψουμε ποια είναι τα δυνατά μας σημεία μέσα από εξειδικευμένα ερωτηματολόγια όπως το Values In Action ή το Strengthfinder που επικεντρώνεται στα ταλέντα.

Η διαφορά μεταξύ ταλέντων και δυνατών σημείων είναι ότι το ταλέντο είναι κάτι που υπάρχει εκ γενετής και είναι προκαθορισμένο. Τα δυνατά σημεία είναι η «διύλιση» των ταλέντων μέσα από γνώση και δεξιότητες. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει καλή φωνή (ταλέντο) αλλά αν δεν το αξιοποιήσει και δεν έχει συστηματικά μια καλή απόδοση (strengths) τότε το ταλέντο χάνεται.

Το δεύτερο βήμα και ίσως το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη τους. Δηλαδή με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, σε ποιες καταστάσεις, αν τα χρησιμοποιούμε αρκετά και σε τι ποσότητα.

Τέλος το τρίτο βήμα είναι να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο συγκεκριμένα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην εργασία μας, ώστε να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί. Ενας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να θυμηθούμε στιγμές επιτυχίας μας και να «αποκωδικοποιήσουμε» ποια δυνατά σημεία ήταν παρόντα εκείνες τις στιγμές.

Τα strengths είναι μια δυναμική διεργασία και εξαρτάται από το πλαίσιο και το περιεχόμενο, συνδέονται με τις αξίες μας και τον κοινωνικό περίγυρο. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε μεμονωμένα αλλά να τα εντάσσουμε σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης του ατόμου. Η κάθε περίσταση μας δείχνει ποια strengths να χρησιμοποιήσουμε και σε ποιο βαθμό. Ο χρυσός κανόνας για τα strengths σύμφωνα με τον Alex Linley, expert στη θετική ψυχολογία και τις εφαρμογές της είναι: «Ο σωστός βαθμός, ο σωστός συνδυασμός στην κατάλληλη περίσταση και στον κατάλληλο χρόνο».

Στις μέρες μας, που η αβεβαιότητα και ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι πολύ έντονα, η αναζήτηση και η αξιοποίηση των δυνατών μας σημείων κρίνονται απαραίτητα.

Πηγή: www.epixeiro.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...