Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου διοργανώνεται από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους
Επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, και Παραγωγοί ή Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο και τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικής ή/και βιολογικής καλλιέργειας.
Η επιτυχής διεξαγωγή και η μεγάλη συμμετοχή που είχαμε στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό, το 2015, καθώς και οι πολλές διακρίσεις από το εξωτερικό, που ακολούθησαν για τα βραβευμένα Κρητικά ελαιόλαδα, αποτέλεσαν κίνητρα αναζήτησης για βελτίωση της ποιότητας των τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν ακόμα καλύτερα, τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, καθιερώνοντας τον πλέον ως θεσμό. Καλεί όλους τους παραγωγούς και τυποποιητές του Κρητικού ελαιολάδου να στηρίξουν την ανάδειξη του ποιοτικού μας προϊόντος, ως τον κύριο «πρεσβευτή» του πρωτογενή τομέα του νησιού μας, για την παραγωγή και τις εξαγωγές.
Η συμμετοχή των ποιοτικών τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων στο διαγωνισμό θα έχει ως αποτέλεσμα:
την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιολάδου.
τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και την ποιοτική του αναβάθμιση.
την ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και την προβολή του εντός και εκτός της χώρας μας.
Επικεφαλής της Κριτικής επιτροπής είναι δυο διακεκριμένοι επιστήμονες με πολυετή εμπειρία σε όλα τα στάδια παραγωγής και ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου.
Από την Ιταλία, ο κ. Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο, γεωπόνος, ειδικός στην καλλιέργεια της ελιάς, επαγγελματίας γευσιγνώστης, κριτής σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς και σύμβουλος για την Αγροτική Ανάπτυξη της περιφέρειας της Καλαβρίας, στην Ιταλία. Επίσης είναι καθηγητής σε θέματα ελαιοκαλλιέργειας και σύμβουλος προώθησης (marketing) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Από την Ελλάδα, η καταξιωμένη στο χώρο κα Έφη Χριστοπούλου, panel suvervisor και αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC.
Συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η έμπειρη γευσιγνώστρια κα Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου και με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η δεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτίζεται από Έλληνες και ξένους εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.
Ο διαγωνισμός καθώς και όλα τα ελαιόλαδα που θα βραβευτούν, θα προβληθούν σε αναγνωρισμένα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Στάδια του διαγωνισμού:
1 Φεβρουαρίου 2017: Έναρξη αποστολής δειγμάτων.
6 Μαρτίου 2017: Κλείσιμο των συμμετοχών και αποστολής δειγμάτων.
11 Μαρτίου 2017: Αξιολόγηση δειγμάτων στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «EΝΩΣΗ»
12 Μαρτίου 2017: Τελετή βράβευσης στο Ξενοδοχείο Pearl Hotel στο Ρέθυμνο.
Aίτηση συμμετοχής
Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων
Πηγή: likeacretan.blogspot.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου