Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 Πράγματα που σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται όταν αποδέχεται μια θέση εργασίας

Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη, η στιγμή, που όντας υποψήφιος για μια θέση εργασίας ακούς από το συνεντευκτή σου τη μαγική φράση "Συγχαρητήρια. Η θέση είναι δική σας".

Κάποιος χρειάζεται τις υπηρεσίες σου και προτίθεται να πληρώσει γι' αυτές. Σου προσφέρει, ωστόσο, κάτι άλλο, πέρα από τη θέση αυτή;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που οι περισσότεροι ξεχνάμε να λάβουμε υπόψη όταν αποδεχόμαστε την προσφορά για μια καινούρια δουλειά. Τόσο η χαρά μας για τη θέση όσο και η λαχτάρα για το νέο ξεκίνημα δεν μας αφήνουν να διερευνήσουμε ενδελεχώς σημαντικούς παράγοντες και κριτήρια που θα μας πείσουν ή θα μας αποτρέψουν από το να δεχτούμε τη θέση. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες; Παρακάτω θα βρείτε τους 10 σημαντικότερους.


1. Θυσίες

Τι θα πρέπει στην πραγματικότητα να θυσιάσετε για να εκπληρώσετε τα νέα σας καθήκοντα; Κάθε καινούριος ρόλος - ό,τι κι αν είναι αυτός - έχει καινούριες ευθύνες και υποχρεώσεις και είναι ζωτικής σημασίας να είστε σίγουροι για το τι περιλαμβάνει η θέση. Ίσως θα πρέπει να παραμερίσετε κάτι άλλο για να μπορέσετε να επιτύχετε. Είστε έτοιμοι να το κάνετε;

2. Περιβάλλον

Η γνωριμία με τους νέους συναδέλφους είναι πάντα μια δύσκολη και άβολη εμπειρία. Συχνά ένα νεοπροσληφθέν άτομο αισθάνεται ελαφρώς σαν outsider το πρώτο διάστημα, μια κατάσταση που τείνει να διαιωνιστεί εάν δεν υπάρχουν γύρω του τα σωστά άτομα. Οι συνάδελφοί σας είναι τα άτομα με τα οποία θα περνάτε μαζί πάνω από σαράντα ώρες την εβδομάδα και είναι εξαιρετικής σημασίας να είστε φιλικοί απέναντί τους. Το να βρίσκεστε στο λάθος εργασιακό περιβάλλον θα είναι καταστροφικό τόσο για την καριέρα σας όσο και για την ψυχική σας υγεία.

3. Σταθερότητα

Δεν είναι καλό να ξεκινάτε μια νέα δουλειά και να την αφήνετε μερικές εβδομάδες μετά. Πριν αποδεχτείτε τη νέα θέση να είστε πεπεισμένοι πως σας καλύπτει οικονομικά και πως είστε ευχαριστημένοι με τους όρους της πρόσληψής σας.

4. Το lifestyle σας αλλάζει

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν σκέφτεστε το παρόν, αλλά πριν αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας να σκεφτείτε σοβαρά και το μέλλον. Μπορεί οι απολαβές της θέσης να σας καλύπτουν αν είστε ελεύθερος αλλά να μην αρκούν αν βρεθείτε με οικογένεια. Φυσικά δεν μπορείτε πάντα να σχεδιάζετε πάντα πώς θα έρθουν τα πράγματα στη ζωή σας αλλά μπορείτε να επιλέξετε τη δουλειά με την οποία θα νιώθετε ασφαλέστερη σε περίπτωση που αλλάξει η ζωή σας.

5. Οφέλη

Αρκετές μεγάλες εταιρείες παρέχουν μια σειρά από οφέλη προς τους εργαζομένους τους. Πριν αποδεχτείτε τη θέση εργασίας, σιγουρευτείτε πως τα οφέλη αυτά αντιστοιχούν πραγματικά στις ανάγκες σας.

6. Μετακινήσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν δέχονται μια νέα δουλειά είναι ότι δεν σκέφτονται την απόσταση της τελευταίας από το σπίτι τους. Αν η απόσταση είναι πολύ μεγάλη τότε μπορεί να μη σας συμφέρει οικονομικά και υπάρχει επίσης η πιθανότητα να είναι καταστροφική για την εικόνα σας και την καριέρα σας αν υπάρχει καθυστέρηση σε καθημερινή βάση.

7. Πρόκληση

Για να είμαστε χαρούμενοι και να εξελισσόμαστε χρειαζόμαστε κίνητρα και προκλήσεις. Σιγουρευτείτε πως η νέα θέση θα σας προσφέρει το είδος των προκλήσεων που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

8. Περηφάνια

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν πως η δουλειά πρέπει να μένει στο γραφείο και δεν θα πρέπει να γίνεται θέμα συζήτησης έξω από αυτό. Πριν αποδεχτείτε τη θέση εργασίας, σιγουρευτείτε πως η δουλειά αυτή θα είναι κάτι για το οποίο θα νιώθετε περήφανοι, θα ξυπνάτε χαρούμενοι για να πάτε σε αυτή και δεν θα έχετε πρόβλημα να μιλάτε εκτός γραφείου για θέματα που την αφορούν.

9. Άγχος

Σκεφτείτε το απλά: δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη η τέλεια δουλειά. Οποιαδήποτε θέση εργασίας προκαλεί άγχος και στρες ως ένα βαθμό. Σκεφτείτε εάν εσείς θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε αυτό το άγχος. Αν δεν τα καταφέρετε τότε δεν θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις αξιώσεις της θέσεις αυτής και πιθανότατα θα βλάψετε την υγεία σας και την κοινωνική σας ζωή.

10. Ευκαιρίες

Τι ευκαιρίες σας προσφέρει η νέα θέση εργασίας; Θα σας επιτρέψει για παράδειγμα να εξειδικευτείτε και να αποκτήσετε γνώσεις ώστε να εξελιχθείτε σε μια συγκεκριμένη βιομηχανία; Μήπως θα λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στην επιθυμία σας να πραγματοποιήσετε μεγαλύτερους επαγγελματικούς στόχους; Μια καλή δουλειά θα πρέπει να σας ανοίγει το δρόμο για νέες ευκαιρίες.

Πηγή: jobfind.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...