Μάθετε τις απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να σας τύχουν. Με αυτό το κείμενο, εγκαινιάζουμε μία τετράδα κειμένων, όπου θα βρείτε λύσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να σας φέρουν σε αμηχανία. Εννοείται πως αυτές είναι προτάσεις και εσείς προσαρμόζετε τις απαντήσεις σας σε σχέση με την προσωπικότητά σας και τα προσόντα σας.
Ευχαριστούμε θερμά, την κυρία Ελένη Καρρά, RecruitmentSpecialist, της εταιρείας travelplanet24.com για την πολύτιμη βοήθειά της στις απαντήσεις.
Μέρος 1ο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία;
Σημαντικό tip για να απαντήσετε σωστά σε αυτήν την ερώτηση, είναι να έχετε διαβάσει καλά την αγγελία ώστε να αντιληφθείτε ποια είναι τα στοιχεία αυτά του χαρακτήρα που χρειάζεται ο ρόλος και προσεγγίζουν τα δικά σας χαρακτηριστικά. Σκεφθείτε λοιπόν στοιχεία του χαρακτήρα σας ή ικανότητες που να ενισχύουν την υποψηφιότητά σας για τη θέση και μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα για να ενισχύσετε την απάντησή σας. Τα παραδείγματα αυτά μπορεί να προέρχονται από την επαγγελματική σας ζωή, ή μέσα από τις σπουδές σας ή γενικότερα την καθημερινότητά σας.
Παράδειγμα: Στην αγγελία αναγράφεται ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ομαδικό πνεύμα. Ένα μέρος λοιπόν της απάντησής σας θα μπορούσε να είναι: «Θεωρώ ότι η ομαδικότητα είναι ένα από τα δυνατά μου σημεία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ήμουν μέλος διαφορετικών ομάδων για την εκτέλεση εργασιών. Χρειάστηκε λοιπόν να συνεργαστώ με ανθρώπους τους οποίους δεν γνώριζα και οι οποίοι είχαν διαφορετικούς ρυθμούς και οργάνωση από εμένα. Κατάφερνα όμως πάντα να αναπτύσσω έναν καλό κώδικα επικοινωνίας μαζί τους, να ακούω τη γνώμη τους, να προτείνω λύσεις στα προβλήματά μας και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας on time».
Ποιες είναι οι αδυναμίες σας:
Σκεφθείτε στοιχεία του εαυτού σας που δεν είναι απαραιτήτως «αρνητικά», αλλά που θεωρείτε ότι μπορείτε να βελτιώσετε. Καλό θα ήταν να αναφερθείτε σε αδυναμίες που δεν θα είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο για τη θέση, αλλά που ίσως είναι δευτερεύουσας σημασίας. Έχετε κατά νου ότι ο εργοδότης πιθανώς να θέλει να προσδιορίσει περισσότερο το επίπεδο αυτογνωσίας και το πώς βλέπετε τον εαυτό σας, παρά τις επαγγελματικές σας αδυναμίες αυτές καθ' αυτές. Επομένως, καλό θα ήταν να αναφερθείτε με ειλικρίνεια σε κάποια πραγματική σας αδυναμία, την οποία όμως θα περιγράψετε ως ένα ακόμα κίνητρο για περαιτέρω εξέλιξη.
Παράδειγμα: «Μπαίνοντας σε έναν νέο οργανισμό, έχω πάντα το άγχος του ξεκινήματος μέχρι να νιώσω ότι αντιλαμβάνομαι το πώς λειτουργεί ο οργανισμός και να γνωρίσω τους ανθρώπους και τις διαδικασίες καλύτερα. Προσπαθώ όμως η αγωνία μου να είναι εποικοδομητική, να με βοηθάει να εξελίσσομαι και σε καμία περίπτωση να μην επιβαρύνει την απόδοσή μου».$0
Αναφέρετε κάποιο εργασιακό σας λάθος.
Σε αυτή την ερώτηση προσπαθήστε να αναφερθείτε σε λάθη τα οποία να είναι «ανώδυνα» και να μην επηρεάζουν αρνητικά την υποψηφιότητά σας. Το σημαντικό είναι να περιγράψετε το λάθος και να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους το αντιμετωπίσατε και πιθανόν το τι μάθατε μέσα από αυτό. Αποφύγετε το να απαντήσετε ότι δεν έχετε κάνει ποτέ κάποιο εργασιακό λάθος.$0
Ποια ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία σας;$0
Όπως στην προηγούμενη ερώτηση, έτσι και σε αυτή, προσπαθήστε να περιγράψετε μια αποτυχία που να μην αποδυναμώνει την υποψηφιότητά σας και αναφερθείτε οπωσδήποτε στους τρόπους αντιμετώπισής της.
Ποια είναι τα τρία πράγματα που ένας πρώην διευθυντής σας θα ήθελε να βελτιώσετε;
Σκεφτείτε το feedback που λάβατε κατά καιρούς από πρώην διευθυντές σας για σημεία που μπορείτε να βελτιώσετε και αναφερθείτε σε αυτά με τρόπο που να δείχνει ότι αντιλαμβάνεστε τις αδυναμίες σας και είστε πρόθυμος να τις βελτιώσετε.
Πείτε μας για ένα επίτευγμα για το οποίο είστε υπερήφανος/η.
Καλό θα ήταν πριν τη συνέντευξη να έχετε σκεφτεί το περιεχόμενο των προηγούμενων εργασιών σας - σίγουρα θα υπάρχει κάτι για το οποίο νιώθετε περήφανος. Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποιο project που ολοκληρώσατε ή συμμετείχατε επιτυχώς, σε κάποιο δύσκολο deadline που τηρήσατε, σε κάποια ιδέα που παρουσιάσατε κτλ. Εάν δεν έχετε εργαστεί στο παρελθόν, σκεφτείτε επιτεύγματα που μπορεί να σχετίζονται με τις σπουδές σας, την εθελοντική σας εργασία, τη συμμετοχή σας σε κάποια events κτλ.
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου