Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανεργία; Όχι για όλους!


Ζαχαρίας Μουρούτης
MBA - Δρ. Πολιτικός Μηχανικός


Ήδη στις αναπτυγμένες χώρες έχει αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν πολυάριθμες κενές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής, όπως η πληροφορική, η ιατρική, η βιοτεχνολογία, η μοριακή βιολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και να πάρει ανησυχητικές
διαστάσεις καθώς ο πληθυσμός των αναπτυγμένων χωρών διαρκώς γερνάει λόγω του δημογραφικού προβλήματος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η σύνθεση του εργατικού δυναμικού των χωρών αυτών με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την αύξηση του ποσοστού των γυναικών και των μεταναστών από την αφρόκρεμα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Την ίδια στιγμή η παγκοσμιοποίηση, η ταχύτητα στις μεταφορές αλλά και η χρήση δικτύων στους υπολογιστές που έχει μειώσει δραστικά τις χρονοαποστάσεις μεταξύ των Κρατών θα ενισχύσει την εύκολη, γρήγορη και οικονομική τάση της εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) εργασιών απευθείας σε εργατικό δυναμικό άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.

Πέρα από τη μείωση του αριθμού διαθέσιμου εργατικού δυναμικού έχει ανακύψει και το θέμα της κατάρτισης του υπάρχοντος. Ακριβώς λόγω των συνεχών και ραγδαίων τεχνολογικών καινοτομιών οι δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζόμενους βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες. Αυτό σημαίνει ότι και το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να μπορεί να παράγει νέους με τις γνώσεις του σήμερα και του αύριο και να σφυρηλατήσει σε αυτούς ηγετικές ικανότητες και την κουλτούρα της πρωτοπορίας και της καινοτομίας έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στο εργασιακό τους περιβάλλον. Παρατηρείται, μάλιστα, το φαινόμενο οι πλέον προηγμένες τεχνολογικά χώρες να υστερούν στο εκπαιδευτικό τους σύστημα έναντι άλλων αναπτυσσόμενων εντείνοντας την πεποίθηση ότι ένα μεταναστευτικό κύμα θα κριθεί αναγκαίο σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από ότι ήδη συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα, και το υπάρχον δυναμικό στη συντριπτική του πλειοψηφία χρειάζεται διαρκή επιμόρφωση προκειμένου να ενημερώνεται, να μπορεί να παρακολουθήσει και να κάνει χρήση των νέων εργαλείων που διατίθενται συνεχώς λόγω ακριβώς των συνεχών καινοτομιών και εξελίξεων στους τεχνολογικούς τομείς αιχμής.

Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και τις εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν με τα σημερινά δεδομένα οι τομείς αιχμής που αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση – και επομένως και τις μεγαλύτερες ελλείψεις αν δε δράσουν τα Κράτη και οι επιχειρήσεις προληπτικά – είναι:
  • Η νανοτεχνολογία,
  • Η κβαντομηχανική,
  • Ο τομέας της υγείας τόσο σε προληπτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο,
  • Η γενετική,
  • Η τεχνολογία του διαστήματος,
  • Ο τομέας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή,
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • Η προστασία προσώπων, επιχειρήσεων, δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και Κρατών από τρομοκρατικές επιθέσεις,
  • Η οργάνωση αλυσίδων παραγωγής,
  • Η ψυχαγωγία μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση,
  • Η τομέας της προσωπικής καθοδήγησης και συμβουλευτικής (coaching)
  • Οι κυνηγοί κεφαλών (Global Headhunters) – οι άνθρωποι δηλαδή που θα αναλαμβάνουν να εντοπίζουν και να προσελκύουν στελέχη με δεξιότητες και ικανότητες για λογαριασμό των επιχειρήσεων.
Η ικανότητα ή μη να προετοιμαστεί κανείς για τη μελλοντική αγορά εργασίας θα διαμορφώσει το ανταγωνιστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων και των Κρατών. Όσοι το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα και προετοιμαστούν κατάλληλα θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Αντίθετα, όσοι δεν το κάνουν πιθανότατα θα χάσουν μερίδια αγοράς και τη θέση τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ