Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμαριανό, Στη δροσιά του πλατάνου


Απο τον Μάρκο Σμυρνάκη

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι περισσότεροι από εσάς ψάχνετε να βρείτε παραθαλάσσιους προορισμούς για μία απόδραση. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που για το διαφορετικό, θέλετε και λίγο βουνό. Ευτυχώς για τους Κρητικούς υπάρχει και αυτή η επιλογή. Προτεινόμενο προορισμό αποτελεί το «Αμαριανό». Απέχει 8 περίπου χλμ από το Καστέλλι πεδιάδος, ενώ από το Ηράκλειο περίπου 44 χλμ. Όταν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε, θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά οδήγηση (απο Ηράκλειο), μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, περνώντας απο όμορφα φυσικά τοπία.

Το Καλοκαίρι δύο σκέψεις είναι αυτές που κυριαρχούν σε κάθε ανθρώπινο εγκέφαλο. Η πρώτη είναι να αράξει σε μια παραλία κάνοντας ηλιοθεραπεία και απολαμβάνοντας το δροσερό νερό της θάλασσας. Ενώ η δεύτερη σκέψη, είναι να βρίσκεσαι στη δροσιά ενός πλατάνου, όπου εκεί κυριολεκτικά η θερμοκρασία παγώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης σκέψης αποτελεί το Αμαριανό. Μια τοποθεσία κτισμένη στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αφέντης σε υψόμετρο 530 μ.


Στη κεντρική πλατεία κυριαρχεί ένας πλάτανος 850 χρόνων,  που χαρίζει "απλό-φυλλα" την δροσερή σκιά του στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του χωριού. Υπό την σκιά  του πλάτανου, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν σε καφενεία με ρακί και παραδοσιακούς μεζέδες.

Στολίδι της πλατείας υπό τις αγκάλες του πλατάνου, αποτελεί μία γραφική στέρνα και μία πετρόχτιστη σύνθεση γύρο από αυτή. Από εκεί ρέει συνεχώς πόσιμο φυσικό νερό, για να σας ξεδιψάσει. Το νερό καταλήγει δροσερό στην στέρνα, απευθείας από τις πηγές του αφέντη.


Ο περίπατος στο χωριό είναι εύκολος, δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. 

Κατά τον περίπατό σας στα σοκάκια του χωριού θα αντικρίσετε σπίτια κατοικημένα ή ερειπωμένα, πολλές εκκλησίες, και πάρα πολύ πράσινο. Κάθε σοκάκι που θα περπατήσετε θα έχει και τη δική του μυρωδιά, ανάλογα με την πρασινάδα που υπερισχύει σε αυτό, ή το τσικάλι της νοικοκυράς του σπιτικού που περνάτε. Επίσης Θα συναντήσετε φιλόξενους ανθρώπους, όπου εάν χρειαστείτε κάτι, μη διστάσετε να τους ρωτήσετε.



Το Αμαριανό βρίσκεται σε μία τοποθεσία χωρίς θάλασσα, ωστόσο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από καλοκαιρινούς προορισμούς, αφού ο ήλιος λούζει με το παραπάνω τις πλαγιές του, βοηθώντας τα φυτά, τους κήπους και τις αυλές του χωριού, να ολοκληρώσουν τη φωτοσύνθεση τους, συνθέτοντας έτσι παραμυθένιες εικόνες. Ενώ το στοιχείου του δροσερού νερού, κάνει αισθητή την παρουσία στην γραφική πλατεία του χωριού, μέσα από την
όμορφη πετρόχτιστη και βραχώδη στέρνα.

Περίοδος που αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό, αποτελεί το γλέντι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού οργανώνει εκδηλώσεις το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα το παραδοσιακό Κρητικό γλέντι στις 15 Αυγούστου. Ενώ σημαντική ημέρα για το χωριό αποτελεί και η 20 Σεπτεμβρίου, όπου γίνεται η εορτή του πολιούχου του χωριού Αγ. Ευσταθίου. 



Ιστορικά.

Η αρχαιότερη αναφορά του τοπωνυμίου γίνεται σε έγγραφα του 1394-99, ως Amariano και Mariano. Η επαρχία αυτή ονομαζόταν κατά την Β΄ Βυζαντινή περίοδο απάνω Σύβριτος, ενώ τα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας αναφέρεται η ονομασία Αμάρι. Σήμερα το τοπωνύμιο είναι ανδρωνυμικό (Αμαριανός λέγεται αυτός που κατάγεται από το Αμάρι της Ρεθύμνου). Η ίδρυση του χωριού πρέπει να χρονολογείται τους πρώτους αιώνες της Βενετοκρατίας, με πρώτους κατοίκους τους Αμαριανούς. 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.