Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνθρωποι και τόποι

Από τον
Γιάννη Μακριδάκη


Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχω λάβει από την ενασχόλησή μου με τη λογοτεχνία είναι η “ανακάλυψη” ανθρώπων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να συνεννοηθούμε, να αλληλοβοηθηθούμε, να αλληλοφιλοξενηθούμε στα μέρη μας, να αλληλοκεραστούμε,να φανούμε χρήσιμοι και συμπληρωματικοί ο ένας για τον άλλον, να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε οτιδήποτε μας απειλεί, γενικώς να νιώσουμε άνθρωπος δίπλα στον άνθρωπο.

Είναι μεγάλη ευτυχία να ξέρει κανείς ότι όπου και να πάει, έχει ανθρώπους δικούς του,τους οποίους δεν θα γνώριζε καν αν δεν έκανε αυτό που κάνει. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιτυχία, ένα ανεκτίμητο βραβείο, το μοναδικό ίσως που έχει νόημα και λόγο ύπαρξης.





Στον Άγιο Νικόλαο, απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι μου στην Κρήτη, γνώρισα από κοντά τα παιδιά της Οικολογικής Κίνησης Μεραμπέλλου, τα οποία έφεραν σε πέρας έναν άθλο διοργανώνοντας το πρώτο τους φεστιβάλ. Συνεργασία,καταμερισμός εργασιών, διάθεση προσφοράς και σεβασμός στους συμμετέχοντες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ομάδας εργασίας. Ένα γεμάτο σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκαν ζητήματα περιβαλλοντικά, όπως ενέργεια, απορρίμματα,τουρισμός, αγροτική παραγωγή, προβλήθηκαν ταινίες και ντοκιμαντέρ, εκτέθηκαν κατασκευές, ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους πάρα πολλοί άνθρωποι και άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας.

Εκτός από τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μεραμπέλλου, τους οποίους ευχαριστώ από την καρδιά μου για την άψογη φιλοξενία που μου επιφύλαξαν επί τριήμερο, εκεί στο φεστιβάλ γνώρισα και τον Μανόλη τον Παπαδημητρόπουλομε τους κομποστοποιητές του, τον Μανόλη τον Γεροντή με το υπέροχο μετόχι του, το οποίο μου άρεσε τόσο ώστε μου δημιούργησε πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις πρακτικές της φυσικής καλλιέργειας του Φουκουόκα, γνώρισα επίσης στα Τέρτσα Ιεράπετρας έναν μαθητή του Φουκουόκα,τον Δ. Καραφυλλίδη, ο οποίος μου έδωσε σπόρους αλλά και βασικές γνώσεις επί του αντικειμένου που διδάχτηκε κάποτε από τον Ιάπωνα παππού, αλλά και τον Μανόλη που πήρε ένα παλιό θερμοκήπικαι το κανε παράδεισο φυσικής καλλιέργειας. Γνώρισα την γενναιοδωρία και το φιλότιμο όλων αυτών των ανθρώπων και ένιωσα μεγάλη ψυχική αγαλλίαση.

Ευχαριστώ τον Αλέξανδρο Σημαντήρη που με φιλοξένησε στο Ρέθυμνο, με κοσμογύρισε και μου γνώρισε ανθρώπους από την Ιεράπετρα ως τον Μέρωνα, στο ορεινό Ρέθυμνο, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μέρωνα και Πρόβα Ρεθύμνου που διοργάνωσαν την εκδήλωση στον κινηματογράφο Απόλλων, το βιβλιοπωλείο Βιβλίο και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανιών, στον υπέροχο χώρο του οποίου, στο νεώριο Μόρο έγινε η εκδήλωση στα Χανιά, την φίλη μου Ζωή Γεωργούλα, την κυρία ΜάρωΑγγελάκη, τον Μάρκο Μαριδάκη στον ΚεφαλάΧανίων, τον Παναγιώτη και την Άννα από το ραδιόφωνο Δίκτυο, τον Δημήτρη Μαριδάκη από τα Χανιώτικα Νέα, τον βιοκαλλιεργητή Νίκο Παγιαυλά για τους σπόρους του λούπινου που μου έδωσε και βέβαια όλους όσους παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις.

Εις το επανιδείν!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

GNTM GR Τρολ στο σετ της τελευταίας εβδομάδας από τις Χειροποίητες Κατσούνες | Φωτογραφίες

Ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με το  #Gntmgr  στο Λονδίνο του ’30. ☂️☂️ Ο Μάικλ Μπανκς, χήρος μετά το θάνατο της γυναίκας του, αγωνίζεται να διατηρήσει το πατρικό του σπίτι ενάντια στις ύπουλες πρακτικές της τράπεζας. Τα μικρά παιδιά του προσπαθούν μάταια να τον βοηθήσουν, μέχρι που εμφανίζεται η μυστηριώδης, ιπτάμενη νταντά Μαίρη Πόπινς. Φωτογραφία που τρολάρει το τελευταίο σετ φωτογράφισης στο GNTM GR, με θέμα τη Mary Poppins δημιούργησαν από τη σελίδα  Χειροποίητες Κρητικές Κατσούνες . Στο σετ της φωτογράφισης, συμμετέχουν με δύο φωτογραφίες στη μία δίνουν έμφαση στο πάνω μέρος και εννοούμε τα χέρια, ενώ στη δεύτερη στα πόδια…. Εσείς τι λέτε, Ποια ήταν για εσάς η καλύτερη Mary Poppins; Πηγή  katsounes.com

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...