Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο φεστιβάλ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου


Ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι αναγκαίο και εφικτό.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο φεστιβάλ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου με τίτλο «Περιβάλλον – Κρίση – Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο στις 22-23-24 Φεβρουαρίου. 


Ένα τριήμερο γεμάτο με συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Κάθε επισκέπτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει, να ακούσει και να ευαισθητοποιηθεί με επίκεντρο το περιβάλλον.

Η συμμετοχή μεγάλη, τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από κινήματα, φορείς και προσωπικότητες από όλη την Κρήτη. Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, που με ιδιαίτερη χαρά ήρθε στον Άγιο Νικόλαο από το νησί της Χίου για να συμβάλλει με τις απόψεις του, στην συζήτηση που αναπτύχθηκε στο φεστιβάλ μας. Και πρέπει να πούμε ότι μας εντυπωσίασε όχι μόνο με τις ιδέες του αλλά, και με την προσωπικότητα του.

Η προσπάθειά μας μεγάλη και δύσκολη, ωστόσο το αποτέλεσμα αντάμειψε κάθε μέλος της ΟΚΜ, εθελοντή ή συμμετέχοντα. Τα συμπεράσματα πολλά και ενδιαφέροντα στην κατεύθυνση της σκιαγράφησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

Όμως, η συμβολή του φεστιβάλ δεν τελειώνει εδώ. Είμαστε επιφορτισμένοι πλέον να δράσουμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλάνου για την εναλλακτική ανάπτυξη, όπως την αντιλαμβάνεται το οικολογικό κίνημα. Τα συμπεράσματα των θεματικών συζητήσεων αποτελούν κείμενα- τεκμήρια που θα αποτελέσουν την βάση για το άνοιγμα της συζήτησης σχετικά με το τι ανάπτυξη θέλουμε. 

Επιφυλασσόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα του φεστιβάλ. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την συμβολή όλων των ομάδων, φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού που βάζουν τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους πάνω από τα κέρδη.

Η στήριξη του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή. Ακόμα και άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν απλά ακουστά την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου δούλεψαν για το φεστιβάλ σαν να επρόκειτο για προσωπική τους υπόθεση. Θεωρούμε πως η συνέπεια, η εντιμότητα, η ανιδιοτέλεια, η όρεξη για δουλειά και για προσφορά προς τον τόπο μας έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα στην Οικολογική Κίνηση, συναντιόμαστε άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που όμως μας ενώνει η ανιδιοτελής πάλη για αξίες και αρχές, με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το χρήμα, με στόχο την πολύπλευρη ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του και το περιβάλλον. Που μας ενώνει η αναζήτηση, από τη μία για τους τρόπους μέσω των οποίων θα ισχυροποιείται αυτή η ισορροπία και από την άλλη η προσπάθεια για οργάνωση της αντίστασης απέναντι στις αντίρροπες τάσεις είτε αυτές προέρχονται από την κεντρική εξουσία είτε από άλλους παράγοντες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στήριξαν, μας δίνεται δύναμη να συνεχίσουμε.

Η στήριξη του απλού κόσμου και η επιτυχία του φεστιβάλ αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για την συνέχισή του!! 

Εις το επανειδείν…

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Τηλ. Επικοινωνίας: 6944465690 / 6972215153
e-mail: oiko.kinisi.miravelou@gmail.com
http://ecomirabello.blogspot.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ