Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταγγελία μου σχετικά με τη κατάργηση των Πανεπιστημιακών Σχολών των Δημοσίων Σχέσεων .


Γράφει ο Γεώργιος Παπατριανταφύλλου
      
Καταγγέλω την απόφαση της κατάργησης των δύο Τ.Ε.Ι Δημοσίων Σχέσεων σε Κεφαλονιά και Καστοριά και αιτιολογώ το σκεπτικό μου :

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η επιστήμη που προηγείται όλων των υπολοίπων της επικοινωνίας .

Η ιστορική διαδρομή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων ξεκινά το 1903 απο τον Άιβη Λή και θεμελιώνεται με την σημερινή ονομασία της ( Public Relations ) απο τον Έντουαρντ Μπερνάις στα μέσα της δεκαετίας του 1910 .

Είναι η μοναδική ανθρωποκεντρική εφαρμογή της επικοινωνίας .

Το Marketing ερχόμενο 6 δεκαετίες μετά , «κατέκλεψε» την Ηθική δομή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων για να δημιουργήσει έναν άκρατο ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων των επιχειρήσεων .

Μοναδικό αντιστάθμισμα ήταν και θα είναι η Ηθική,  Αξιακή Δομή και Βάση των Δημοσίων Σχέσεων .

Γνωστοποιώ πρός όλους τους Αρμόδιους τα ακόλουθα :

·         Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της I.P.R.A ( International Public Relations Association ) . Στην Αθήνα υπογράφηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο λαμπρός Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , ο οποίος παραμένει σε απόλυτη Ισχύ και εφαρμόζεται απο όλα τα επιστημονικά σωματεία και τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Παραμένει ως ένα μνημιώδες έργο Πολιτισμού – Ανθρωπισμού και Επαγγελματισμού .
·         Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι επιστήμη εφαρμοσμένη της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας .
·         Στα Πανεπιστήμια όλων σχεδόν των Ευρωπαικών χωρών και σε αυτά της Αμερικανικής Ηπείρου όχι απλά υπάρχουν αυτόνομα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων αλλά και πλήθος Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων .
·         Η Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων είναι το δεύτερο παλαιότερο σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ευρώπη και όμως απο το εκπαιδευτικό  σύστημα της χώρας μας  απουσιάζει πλέον η επιστήμη αυτή .

Η σύγχυση :

Η εμπειρία μου στο επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στη χώρα μας ,  δηλαδή στην Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, μου έδειξε πως όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει μία λανθάνουσα άποψη για την επιστήμη αυτή , τοποθετώντας την στο πλαίσιο των προσωπικών ή εταιρικών γνωριμιών ή θεωρεί πως πρόκειται για τους υποδοχείς των νυχτερινών κέντρων ή διάφορες άλλες ανιστόρητες και αστείες αντιλήψεις αλλά δυστυχώς ανάλογες απόψεις έχει και μερίδα του πολιτικού κόσμου και μάλιστα πολιτικοί οι οποίοι στο παρελθόν πέρασαν απο το Υπουργείο Τύπου . Και ενώ ήταν στο χέρι τους να αναβαθμίσουν τον επαγγελματικό και θεσμικό ρόλο του επαγγέλματος αυτού , επέδειξαν παγερή αδιαφορία αναφέροντας πως : « ……. τι να θεσμοθετήσουμε το επάγγελμα που είναι για την αποστολή των δώρων της επιχείρησης ;…..» τέτοια ΑΓΝΟΙΑ απο κυβερνώντα στελέχη .
Εκτιμώ πως ανάλογες εισηγήσεις κατέφθασαν  και στα στελέχη που σχεδίασαν την κατάργηση των δύο Τ.Ε.Ι των Δημοσίων Σχέσεων .

Όμως ΤΟΝΙΖΩ .

·         Οι Απόφοιτοι των Σχολών Δημοσίων Σχέσεων :
·         Είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες της Επικοινωνίας .
·         Έχουν διεισδύσει σους κλάδους της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας .
·         Αναπτύσσουν κάθε επικοινωνιακό σχεδιασμό , στρατηγικά και βασιζόμενοι στις θεμελιώδεις αξίες αυτής της επιστήμης δηλαδή του Ήθους – της Συνέπειας – της Αξιοπιστίας – της Ειλικρίνειας και της Διαφάνειας .

Καταργώντας αυτές τις σχολές αυτομάτως στερείται απο τις Ελληνικές και όχι μόνο επιχειρήσεις τη δυνατότητα  να «οικοδομούνται» αυτές πάνω σε πρότυπα Ηθικής και Αξιών τα οποία μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μόνο οι εξειδικευμένοι ειδικοί σύμβουλοι των Δημοσίων Σχέσεων .

Ειδικά απο τώρα και για τις επόμενες δεκαετίες όπου η Ελλάδα επιχειρεί με μία νέα αντίληψη , μία άλλη λογική Αξιών – Συνέπειας – Εμπιστοσύνης .

Οι Επιχειρήσεις έχουν απόλυτη ανάγκη να είναι απο εδώ και πέρα , απόλυτα Ηθικές – Αξιόπιστες – Συνεπείς και να δημιουργούν κλίμα Εμπιστοσύνης να εφαρμόζουν δηλαδή όλες τις δομικές αρχές της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων .

Κες και κοι , στελέχη – επιστήμονες – πολιτικοί , εμπλεκόμενοι με το Σχέδιο Αθηνά και την υλοποίηση αυτού , σας καλώ :

Να επανεξετάσετε με άλλη λογική τη διατήρηση των δύο ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων .

Η πρόκληση είναι , επιστήμονες της Ηθικής Επικοινωνίας ή επικοινωνία «στο πόδι» όπως γίνεται μέχρι σήμερα με Ανηθικότητα , Ασυνέπεια , Αδιαφάνεια ;

Ας δώσουμε στην Ηθική επικοινωνία όχι απλά μία ευκαιρία αλλά τη θέση που της αξίζει .

Να παραμείνουν τα δύο ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ΑΕΙ Δημοσίων Σχέσεων και Μεταπτυχιακών Σπουδών στην επιστήμη αυτή .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...