Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συναγερμός στο υπουργείο Άμυνας

Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης
 
Συναγερμός χτύπησε στο υπουργείο Άμυνας, κατά την αποκάλυψη ότι η τρόικα προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, προκειμένου να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν αλλάζει το καθεστώς της στρατιωτικής θητείας. Είναι τόσο σημαντική η ύπαρξη και η εκπλήρωση στρατιωτική θητείας από τους νέους? Η Τρόικα επιβλήθηκε σε δυσβάστακτα μέτρα και θα υποκύψει σε αυτό?

Κατά την γνώμη μου, η Τρόικα καλώς έπραξε στην έκθεση αξιολόγησης που κατέθεσε στην Κομισιόν να προτείνει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν περαιτέρω οι λειτουργικές δαπάνες του στρατού «μέσω αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Είναι ανούσιο να καλούνται άτομα τα οποία είτε εργάζονται, είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, να υπηρετήσουν 9 μήνες. Χάσιμο χρόνου δυστυχώς. Όχι γιατί 9 μήνες υπηρετούν στρατό, αλλά γιατί 9 μήνες, δεν μαθαίνουν τίποτα ουσιαστικό. Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη, και η ιδεολογία της πειθαρχίας δημιουργείτε με λάθος τρόπους. Θα ήταν καλύτερα για την άμυνα μας, να επανδρωθεί με επαγγελματίες στρατιωτικούς, ενώ ταυτόχρονα η θητεία να είναι εθελοντική και να παραπέμπει τους εθελοντές σε σχολή έφεδρων αξιωματικών ή σχολείο ειδικών δυνάμεων. Περνώντας από ουσιαστική εκπαίδευση και αυξάνοντας ποιοτικά την άμυνα μας.

Το κόστος του εξοπλισμού για την ένταξη και την συντήρηση των στρατιωτών είναι αρκετά μεγάλο. Ενώ πολλοί από τους στρατιώτες πετούν τον εξοπλισμό μετά την θητεία τους. Καλύτερα λοιπόν αυτές οι δαπάνες να μετατραπούν σε αποταμιεύσεις ή σε μισθούς επαγγελματιών στρατιωτών. Σημαντικό για να σημειωθεί είναι και το εξής, όταν δεν μπορεί η «Μαμά πατρίδα» να φροντίσει τα παιδιά της, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλει στους γονείς, να εξασφαλίσουν τον εξοπλισμό και τα έξοδα της θητείας των ανδρών. Δυστυχώς ο υλικός εξοπλισμός που εφοδιάζει το κράτος τους στρατιώτες του, δεν είναι επαρκής. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε η τσέπη του ίδιου του φαντάρου, τόσο για την αγορά των ελλείψεων του, όσο και για την διατροφή του, αφού τελευταία έχει εμφανιστεί ένα νέο μοντέλο οικονομίας που ορίζει όλους τους στρατιώτες που δεν έχουν υπηρεσία, εξοδούχους, αποφεύγοντας τη σίτιση τους.
 Η πρόταση αυτή της Τρόικα, φαίνεται ότι θίγει τον διαχρονικό ιδεολογικό πυρήνα του στρατιωτικού δόγματος των ελληνικών (και μόνο) κυβερνήσεων. Ωστόσο κατά την γνώμη μου αποτελεί μια σωστή διέξοδο, γιατί
  • · Ο στρατός θα είναι εθελοντικός, από άτομα όπου το επιθυμούν - μάχιμα. Μεγιστοποιώντας ποιοτικά την άμυνα μας.
  • · Δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες, αλλά και το ίδιο το κράτος για την θητεία τόσον ατόμων.
  • · Θα δημιουργηθούν θέσεις επαγγελματιών στρατιωτών.
  • · Δεν θα κόβουν φτερά στους Νέους
Παρόλα τα παραπάνω, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχολίαζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε πρόκειται να αλλάξει το σημερινό καθεστώς της στρατιωτικής θητείας. Διαβεβαίωναν ακόμη ότι η στρατιωτική θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική. Μήπως όμως πρέπει να εκτός από το αν καταργηθεί ο στρατός πρέπει στο υπουργείο Άμυνας να συζητήσουν, για το πώς θα γίνει πιο ουσιαστικός? Πως σε περίπτωση πολέμου (αν θεωρήσουμε ότι γι’ αυτό συντηρείτε) θα αμυνθούμε?
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τη δεκαετία 2000-2009 είχε σταθερά το υψηλότερο ποσοστό σε αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Στην έκθεση της τρόικας αναφέρεται ακόμη ότι οι παραδόσεις στρατιωτικών προμηθειών υποχωρούν σημαντικά και σταθερά από το 2009 λόγω των μειώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Παράλληλα, οι επιχειρησιακές δαπάνες, οι μισθοί και οι συντάξεις αναμένεται να υποχωρήσουν 62% και 41% αντίστοιχα την περίοδο 2009 - 2016.
 Μήπως πρέπει το κράτος αντί να προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποχρεωτική θητεία, να εξασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις έτσι ώστε να μπορούν οι σύγχρονοι Έλληνες να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν?
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Ρεκόρ Γκίνες για τη σέρφερ Ενέβερ: Κατέκτησε το μεγαλύτερο κύμα που έχει «τιθασεύσει» ποτέ γυναίκα

Το μεγαλύτερο κύμα που έχει «τιθασεύσει» ποτέ γυναίκα κατάφερε να κατακτήσει η Αυσραλιανή σέρφερ Λάουρα Ενέβερ, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες. Ειδικότερα, η 31χρονη σέρφερ κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί πριν επτά χρόνια, καταφέρνοντας να «δαμάσει» ένα κύμα 13,3 μέτρων στην περιοχή Οάχου της Χαβάης. Το κατόρθωμά της επικυρώθηκε από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες την Πέμπτη (9/11) σε μια τελετή απονομής βραβείου που διοργανώθηκε στο Ναραμπίν του Σίδνεϊ, όπως μεταδίδει το BBC. «Συνειδητοποίησα ότι ήταν μεγάλο κύμα, όταν «απογειώθηκα» κοίταξα κάτω και τότε ήμουν σίγουρη ότι ήταν το μεγαλύτερο κύμα στο οποίο έχω «μπει» ποτέ», δήλωσε η Ενέβερ. «Ήξερα ότι ήταν το κύμα της ζωής μου». Η προσπάθειά της έχει καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο αξιοποίησε η διοργάνωση του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες για να επαληθεύσει το ύψος του κύματος, καθώς και λεπτομέρειες για την τοποθεσία. Πηγή: newhub.gr https://youtube.com/shorts/BEdm_hte04s?feature=share