Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «εξέλιξη» της Βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, με σύμμαχο την Ευρώπη.

Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης
Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων
 


Εν συντομία: Πριν το 2000 ήταν μια μικρή χώρα που την Έλεγαν Ελλάδα. Ως ανεξάρτητη χώρα, είχε πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την βιομηχανία. Χάρις τη γεωγραφική της περιοχή, ο κόσμος μπορούσε να ασχοληθεί με αγροτικές δουλειές, κτηνοτροφία και τον Τουρισμό. Η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και που είχε τέτοια αυτονομία και εξέλιξη, δεν μπορούσε να παραμείνει μόνη της, έπρεπε να μπει στην ευρωζώνη. Έπρεπε να μπει στις ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες. Τότε μας συγχάρηκαν για την άνοδο μας και μας υποσχέθηκαν ότι με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σημειωνόταν ακόμα ταχύτερη και σταθερή άνοδος. 

Τότε όμως οι Έλληνες φημιζόταν για την παθιασμένη προσκόλλησή τους στην ακίνητη περιουσία και την αποταμίευση. Αυτό γιατί; πολύ απλά γιατί οι ίδιοι έπρεπε να φροντίσουν τον εαυτό τους, αφού δεν είχαν την πολυτέλεια να αφεθούν στην ασφάλεια ενός συστήματος, που φρόντιζε για τα μέλη του. Αυτά, που έναν Γερμανό του τα "εγγυούνται" το κοινωνικό κράτος της Γερμανίας.

Εταιρείες-κολοσσοί ανήκαν στους Έλληνες πολίτες.
Τα έσοδα της Ελλάδας αυξανόταν σταδιακά από τις μονοπωλιακές εταιρείες όπως η ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Στα κέρδη συνείσφεραν επίσης η Εθνική Τράπεζα και η Ολυμπιακή. Αν οι παραπάνω επιχειρήσεις ανήκαν σε ιδιώτες, θα μπορούσαν να τους καθιστούσαν μεγιστάνες παγκοσμίου βεληνεκούς.

Σήμερα: το Ελληνικό περιβάλλον απέχει κατά πολύ από τότε. Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, η Ευρωζώνη έχει πετύχει τους σκοπούς της, ενώ η Ελληνική ηθική έχει ισοπεδωθεί. Η αβουλία των ηγετών της Ελλάδας, επιτρέπει στην Τρόικα την επιβολή κανόνων επιμόρφωσης του Έλληνα.

Όταν μας υποσχέθηκαν βιομηχανική ανάπτυξη, δεν δεσμεύτηκαν για τις συνθήκες εργασίας, κι εμείς ακολουθήσαμε σαν πρόβατα έτοιμα για σφαγή. Οι επεμβάσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο εργασιακό τομέα, έτσι όπως εξελίσσονται υπό τις διαταγές των Ευρωπαίων, σίγουρα ενισχύουν την βιομηχανική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την απλή λογική, πραγματοποιώντας μείωση του μισθού σε συνεργασία με την αύξηση του ωραρίου ενός εργαζομένου, ποια επιχείρηση δεν θα ελκυστεί επενδύοντας σε μια νέα επιχείρηση στην χώρα μας;


Τουριστικό φέρετρο, ε! συγνώμη Θέρετρο.
Η Ελλάδα, ως φυσικός χώρος, ήταν πάντα ένα από τα πιο γνωστά "φιλέτα" στον Πλανήτη. Ήταν ένα "οικόπεδο" στη μέση της Μεσογείου. Προκαλούσε διότι η σύγχρονη Ελλάδα προερχόταν από "απελευθέρωση", σε αντίθεση με άλλα Ευρωπαϊκά συστήματα τα οποία αποτέλεσαν μετάλλαξη φεουδαρχικών συστημάτων. Ούτε ήταν το τελικό αποτέλεσμα μιας δύσκολης "διαπραγμάτευσης" μεταξύ λαού και "γαλαζοαίματων", όπως συνέβαινε με τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία ή τη Γερμανία.

Τα βουνά, τα δάση ή οι ακτές της δεν ανήκαν σε κάποιους "γαλαζοαίματους", αλλά στον λαό της και ήταν αμύθητης αξίας. Μιας αξίας, η οποία έγινε "ορατή" για εκείνους που έβλεπαν τις οικονομικές εξελίξεις του τότε άμεσου μέλλοντος. Ήταν "ορατό" για τους γνωρίζοντες ότι ο τουρισμός θα γινόταν η βαριά βιομηχανία της επόμενης ημέρας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής ζώνης σήμερα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τέλειους οικονομικούς προορισμούς στην μεσόγειο, για τους πολίτες τους, καθώς και για τον τουρισμό από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθώντας μια στρατηγική που θα ονόμαζα «φτώχεια στο νότο», δημιουργούν δυσχερείς συνθήκες, οικονομική αστάθεια και αβέβαιο μέλλον, τα οποία κηρύττουν τις νότιες χώρες σε έκτακτη ανάγκη, με αποτέλεσμα οι τοπικοί επιχειρηματίες να δημιουργούν έξτρα οικονομικά τουριστικά πακέτα προσφορών, παρέχοντας άφθονα, θάλασσα, ήλιο, βουνό και πράσινο, σε μία προσπάθεια τους για τον απεγκλωβισμό από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λόγο της οικονομικής άνεσης των Βόρειων, και το κακό τους κλίμα, τους διευκολύνει ένα οικονομικό ταξίδι στις χώρες του νότου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ