Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημιουργώντας μια υγιή και μακροχρόνια επιχείρηση



Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.- Corporate Social Responsibility, C.S.R.), έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «έννοια σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη». Ήδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των εταιριών (μεγάλων και μικρών), όπου έχουν υιοθετήσει την Ε.Κ.Ε.

Τι είναι όμως, ουσιαστικά, η Ε.Κ.Ε.;

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ομαδοποιείτε σε τέσσερις κατηγορίες.

              I.      Ανθρώπινο Δυναμικό
Στόχος των επιχειρήσεων είναι να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον, σε τέτοια μορφή όπου θα θέλουν οι εργαζόμενοι να ενταχθούν και να εργαστούν σε αυτό το περιβάλλον.

            II.      Περιβάλλον
Οι επιχειρήσεις, μπορούν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους δραστηριότητες όπου η επιχείρηση θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

          III.      Κοινωνία
Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στο κοινωνικό σύνολο. Να έχουν ενεργό και κοινωνικό ρόλο στην τοπική κοινωνία. Προβάλλοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της επιχείρησης.

         IV.      Αγορά
Σε αυτή την κατηγορία η επιχείρηση ενδιαφέρεται για την «ανθρώπινη» και ουσιαστική σχέση της με τους πελάτες και προμηθευτές της.

Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης:
  • Ανθρώπινο Δυναμικό.
Σε αυτή την κατηγορία μια επιχείρηση μπορεί να προσφέρει πρόσθετη ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ή ίσες ευκαιρίες εξέλιξης όλων των εργαζομένων, ή ευκαιρίες βελτίωσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσω σεμιναρίων, ή διευκόλυνση του προσωπικού για παρακολούθηση σεμιναρίων, ή δημιουργία ειδικού τμήματος «παιδόπολης», ώστε το προσωπικό να αφήνει εκεί το παιδί του τις ώρες που εργάζεται, ή διοργάνωση παιδικής κατασκήνωσης προς τα παιδιά του προσωπικού χρονικής διάρκειας 2-3 εβδομάδων κάθε χρόνο, ή οργάνωση Τράπεζας αίματος. 
  • Περιβάλλον.
Μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει εσωτερικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, ή ένταξη συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά / διεθνή πρότυπα (π.χ. ISO 14001), ή σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, ή ενεργειακό σχεδιασμό κτηριακών εγκαταστάσεων, ή προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος, ή διοργάνωση καθαρισμού πάρκου / λίμνης / παραλίας από το προσωπικό, ή διοργάνωση δεντροφύτευσης.
  • Κοινωνία.
Ενδεικτικές δράσεις που συμβάλλουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης κατεύθυνσης είναι η εφαρμογή προγράμματος επανένταξης μακροχρόνια ανέργων στο εργατικό δυναμικό, ή παροχή σε τοπικές Μ.Κ.Ο. σε Η/Υ και εξοπλισμό γραφείου που δεν χρησιμοποιείται, ή υποστήριξη διάφορων τοπικών δραστηριοτήτων, ή στήριξη σε πυρόπληκτους / σεισμοπαθείς / ορφανοτροφεία / θεραπευτήρια / γηροκομεία, ή παροχή ειδικών τιμών σε ευαίσθητες κατηγορίες ατόμων, ή στήριξη παραολυμπιακού αθλητισμού, ή χορήγηση υποτροφίας σε φοιτητές ευπαθών ομάδων (της τοπικής κοινωνίας).  
  • Αγορά.
Σε αυτή τη κατηγορία οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να προωθήσουν τις ιδέες Ε.Κ.Ε. σε όλες τις αλυσίδες της ή καταγραφή και αξιολόγησης παραπόνων από συνεργάτες και καταναλωτές, ή αποφυγή ενεργειών διαφθοράς, ή χρήση κριτηρίων Ε.Κ.Ε. κατά την επιλογή προμηθευτών και συνεργατών, ή εφαρμογή κανόνων δεοντολογίας, ή τήρηση κανόνων ασφαλείας υγιεινής και ποιότητας, ή έγκυρη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν ηθικούς και οικονομικούς λόγους για να θέλουν να εφαρμόσουν την Ε.Κ.Ε. Τα οφέλη της Ε.Κ.Ε. σε μια επιχείρηση είναι πρωτίστως μακροχρόνια. Σε ότι αφορά πραγματικούς αριθμούς, τα οφέλη είναι πρώτα κοινωνικά και έπειτα οικονομικά. Παρόλα αυτά, έπειτα από συνεχιζόμενες έρευνες των τελευταίων ετών, απέδειξαν ότι όταν μια επιχείρηση υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ε.Κ.Ε., υπεύθυνα και συνεχιζόμενα στο χρόνο τότε μακροπρόθεσμα συναντάμε μια υγιή εταιρία, ανταγωνιστική, ανθεκτική σε περίοδο κρίσης και επιθυμητή σε καταναλωτές και υπαλλήλους.    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...