Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτή είναι η Ελλάδα: Έχουμε πετρέλαιο σαν το Ιράν, χρυσάφι σαν την Αφρική και αέριο σαν τη Ρωσία


Μόνο υψηλές προσδοκίες γεννούν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την υπό σχεδιασμό εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων, η οποία μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της υπερχρεωμένης Ελλάδας….Λίγοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν

 ότι η ταλαιπωρημένη Ελλάδα είναι παραγωγός πετρελαίου. Μικρή μεν – με μόνο 2.000 βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχούν στο 0,5% των αναγκών της – αλλά με μέλλον, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σημειώνει επίσης ότι η αδιάφορη μέχρι σήμερα Αθήνα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση τριών περιοχών, όπου είχαν διεξαχθεί σεισμικές μελέτες κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, στα Ιωάννινα, στη βορειοδυτική περιοχή της Ηπείρου κοντά στα αλβανικά σύνορα, όπως και στο Ιόνιο.


Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν δείξει να βιάζονται να «θέσουν υποψηφιότητα» για την εξόρυξη των εν λόγω κοιτασμάτων – τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 50 και 100 εκ. βαρελιών. Παρ’ όλα αυτά, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο, υψηλές προσδοκίες τρέφονται για την αχανή έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στην Κρήτη.

Νορβηγική εταιρεία με την ονομασία Petroleum Geo-Services (PGS) επελέγη προσφάτως για τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων σεισμικών μελετών σε μία περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι οποίες θα διαρκέσουν 18 μήνες.

Από την άλλη μεριά, η εξίσου γαλλική εφημερίδα La Tribune κάνει λόγο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μέλλει να διαδραματίσει η υπερχρεωμένη Ελλάδα στην εξόρυξη χρυσού, προσθέτοντας πως εκτός από πλούσια κοιτάσματα βωξίτη και περλίτη, μέχρι το 2016 η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χρυσού της Ευρώπης, ξεπερνώντας ακόμη και τη Φινλανδία η οποία κατέχει την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη προμηθευτών χρυσού.

Επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες παροχής αδειών εξόρυξης και ξεπερνώντας τη νοοτροπία πελατειακού κράτους, η οποία έθετε ανυπέρβλητα εμπόδια, τα σχέδια που έχουν προταθεί από δύο ξένες εταιρείες εξόρυξης – την καναδική Eldorado Gold και την αυστραλιανή Glory Resources – αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην παραγωγή χρυσού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
 

 
 
logioshermes
Πηγή: newsnow 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ