Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μουσικό Αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα


«…20 χρόνια χωρίς το Γιώργο Ζαμπέτα…»
Μια ομάδα μουσικών σε συνεργασία με τους μαθητές του «Ωδείου Τέχνης»
προκειμένου να τιμήσει αυτόν το μεγάλο λαϊκό συνθέτη και ερμηνευτή,
θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα
την Παρασκευή 25 Μαΐου στο κινηματοθέατρο «REX»
και ώρα 21:30 στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι
ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ)
και ο σύλλογος Ατόμων Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Τιμή εισόδου : 5

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ.


Mια παρέα μουσικών στηριζόμενοι σε μια ιδέα του Γιώργου Σκοντινάκη αποφασίσαμε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε ένα από τους μεγαλύτερους Έλληνες, δημιουργούς και δεξιοτέχνες.

Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και την επιθυμία μας με όλο τον κόσμο, αποφασίσαμε να προσφέρουμε δυο ώρες ψυχαγωγίας αφιερωμένες στο Γιώργο Ζαμπέτα και σε μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια.

Ζώντας σε δύσκολες εποχές, είμαστε πεπεισμένοι οτι ένα δίωρο γεμάτο με καλή μουσική που όλους μας αγγίζει, θα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα και μια ελπίδα για το μέλλον οτι συνθέτες σαν το Γιώργο Ζαμπέτα θα παραμείνουν πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας.

Παίζουν οι μουσικοί : Γιώργος Σκοντινάκης, Παναγιώτης Χουλιάρας, Μιχάλης Πάγκαλος, Χριστίνα Κορρέ, Γιώργος Τσιχλής, Μιχάλης Κλώντζας

Τραγουδούν: Μιχάλης Κλώντζας, Ξανθούλα Πορφυράκη, Δημήτρης Ματζαράκης

Συμμετέχουν τα παιδιά από το «Ωδείο Τέχνης»: Χρυσούλα Τζάβλα, Άννα Κουτουλάκη, Μαριάνθη Φουρνιώτη, Δημήτρης Ρόθος, Μανώλης Παπαγιαννάκης

Ο Γιώργος Ζαμπέτας...

Ο Γιώργος Ζαμπέτας Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ερμηνευτής και ένας απ’ τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο το 1925.Σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόληση του στο κουρείο του πατέρα του ως βοηθός, σκάρωνε κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες.

Οτιδήποτε στη φύση παρήγαγε ήχο τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις συνθέσεις του, σύμφωνα με όσα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στη βιογραφία του λίγο πριν πεθάνει. Κατά τη δεκαετία του ‘50 γράφει τα πρώτα του τραγούδια με γνωστούς ερμηνευτές όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Πόλυ Πάνου κ.α..

Έκδηλο ήταν από τότε το ταλέντο και το εκπληκτικό του παίξιμο. Στην επόμενη δεκαετία τα τραγούδια του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, καθώς πραγματοποιεί εμφανίσεις στα σπουδαιότερα λαϊκά κέντρα διασκέδασης της εποχής, ενώ ταξιδεύει και στο εξωτερικό. Παράλληλα συμμετέχει σε περισσότερες από 100 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Μουσικά συνθέματα όπως «ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ», «ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ», «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΒΩ», παραμένουν αξεπέραστα και τον κατατάσσουν στις υψηλότερες βαθμίδες του μουσικού στερεώματος.

Ο Ζαμπέτας ως συνθέτης είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημήτρη Μητροπάνου που τον θεωρούσε δεύτερο πατέρα του, «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι».

Τη δεκαετία του ‘80 αρχίζει η παρακμή σ’ αυτό το μουσικό είδος με το Ζαμπέτα να αντιμετωπίζει προβλήματα στις συνεργασίες του αφού η εποχή εκείνη δεν αναγνώριζε πλέον τις αξίες του παρελθόντος. Δέκα περίπου χρόνια αργότερα έπειτα από πολύμηνη ασθένεια, ο Γιώργος Ζαμπέτας αφήνει την τελευταία του πνοή στις 10 Μαρτίου του 1992.

Δήμος Αγίου Νικολάου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ