Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

45 χρόνια από την Χούντα των Συνταγματαρχών

Πέρασαν 45 χρόνια, από το πρωινό της 21ης Απριλίου 1967, τότε που μια ομάδα επίορκων αξιωματικών, αποφάσισαν να «σώσουν» την Ελλάδα, βάζοντας τη χώρα και τους Έλληνες στο γύψο, για επτά χρόνια.

Στη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος, σχηματίστηκαν τέσσερις κυβερνήσεις. Η τελευταία, υπό τον Ανδρουτσόπουλο, μη αντέχοντας το βάρος της προδοσίας της Κύπρου, παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς που σχημάτισαν κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.


Το πραξικόπημα, εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Κανελλόπουλου, που κυριολεκτικά … «πιάστηκε» στον ύπνο.


Η επιτυχία της «τριανδρίας» (Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου), οφείλεται όχι μόνο στο συνωμοτικό σχέδιο που εφάρμοσαν με κάθε λεπτομέρεια, αλλά και στο γεγονός πως είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν μυημένα πρόσωπα, σε νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος, όπως επίσης πως την εποχή εκείνη μέσα στην Αθήνα έδρευαν μεγάλες μάχιμες μονάδες.


Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε πετύχει πλήρως το στόχο του.


Άρματα κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, εμβατήρια να ακούγονται στο ραδιόφωνο, όπως και το πρώτο «διάγγελμα» του Γεωργίου Παπαδόπουλου.


Αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου, η ηγεσία της χούντας επισκέφθηκε στο Τατόι, τον τότε βασιλέα Κωνσταντίνο, ζητώντας του να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Ο Κωνσταντίνος αν και αρχικά φέρεται να αρνήθηκε, τελικά συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» όπως δήλωσε αργότερα. Πρώτος πρωθυπουργός, ορκίστηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, που περισσότερο διακοσμητικό ρόλο είχε, αφού ουσιαστικά κυβερνούσε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.


Εκτός από πολιτικούς, συνελήφθησαν την ίδια μέρα και πολίτες αριστερών (κυρίως) φρονημάτων, ενώ ανοίγουν και πάλι τα ξερονήσια, στα οποία αποστέλλονται χιλιάδες πολιτικών κρατουμένων.


«Μην ξεχνάτε όμως, κύριοι, ότι ευρισκόμεθα προ ενός ασθενούς, τον οποίον έχομεν επί της χειρουργικής κλίνης, και τον οποίον εάν ο χειρουργός δεν προσδέση κατά την διάρκειαν της εγχειρήσεως διά της ναρκώσεως επί της χειρουργικής κλίνης, υπάρχει πιθανότης αντί της εγχειρήσεως να του χαρίσει την αποκατάστασιν της υγείας, να τον οδηγήση εις θάνατον» θα δηλώσει στην πρώτη συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους του ελληνικού και ξένου Τύπου, στις 27 Απριλίου 1967, ο «χειρούργος» Γεώργιος Παπαδόπουλος.


Η Ελλάδα θα μπεί στο «χειρουργείο» για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες έως ότου η τραγωδία της Κύπρου, με το εγκληματικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, να βάλει τέλος στην «εθνοσωτήρια επανάσταση». Παρά τους ανεπτυγμένους οικονομικούς δείκτες της επταετίας, η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι πολιτικές δολοφονίες και η κατοχή του 37% της Κύπρου, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.


Δείτε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη
«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974». Ένα ντοκουμέντο που με πολύτιμο αρχειακό υλικό· από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη ως τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ