Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ο Πλανήτης αλλάζει. Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον»

Ηράκλειο, Cretaquarium

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Ενυδρείο Κρήτης σε συνεργασία με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΝΗ) της Νέας Υόρκης μεταφέρει στην Κρήτη και παρουσιάζει την έκθεση με θέμα "Ο Πλανήτης αλλάζει. Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον".
Σε έναν χώρο που ξεπερνά τα 800 m2 ,στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του σημαντικότερου παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος σήμερα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 8 ενότητες εκθεσιακών χώρων με θέματα που διαπραγματεύονται την ιστορικότητα της παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες, τις επιπτώσεις στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για ένα βιώσιμο μέλλον τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τεράστια σημασία των Ωκεανών και των Θαλασσών στην διαμόρφωση του παγκοσμίου κλίματος. Έτσι  ένα ολόκληρο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Ωκεανούς με την παρουσία σύγχρονων μουσειολογικών εκθεμάτων ,τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρουν μετεωρολογικά δεδομένα από την ΝΑΣΑ  δίνοντας έτσι στον επισκέπτη την δυνατότατα να έχει μια άμεση εικόνα για την εικόνα του πλανήτη.
Το Ενυδρείο Κρήτης, εκτός από την φιλοξενία των εκθεμάτων του ΑΜΝΗ, επεκτείνει την έκθεση με θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου θάλασσας, στις Ελληνικές θάλασσες, παρουσιάζοντας με ανάλογες μουσειολογικές προσεγγίσεις  τα επιστημονικά αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων.
Μεγάλο ζητούμενο της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του επισκέπτη αλλά και οι αναζήτηση λύσεων. Μικρών καθημερινών λύσεων που αν υιοθετηθούν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ζήτημα της αλλαγής τους κλίματος. Ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να καταθέσει την δική του προσέγγιση αλλά και την δική του λύση στο θέμα.
Κατά την διάρκεια παραμονής της έκθεσης προγραμματίζεται  να διοργανωθούν δραστηριότητες και εκδηλώσεις  για το ευρύ κοινό που μαζί με την επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης  Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος θα κάνουν τον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών  το ελκυστικότερο ίσως  σημείο επίσκεψης στην Ανατολική Κρήτη.
Ήδη από τα μέσα Μαρτίου ειδικευμένο προσωπικό από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΝΗ) της Νέας Υόρκης θα βρίσκεται στην Κρήτη για την προετοιμασία και στήσιμο της έκθεσης.
Έκθεση η οποία αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της προς το κοινό στις 14 Απριλίου και να διαρκέσει μέχρι και το  τέλος Σεπτεμβρίου.




Περισσότερες πληροφορίες

http://www.amnh.org/exhibitions/climatechange/ (κεντρική ιστοσελίδα έκθεσης – στα Αγγλικά)

http://youtu.be/F7gUvFSq3Dw (σύντομη παρουσίαση στο youtube – στα Αγγλικά)



Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...