Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η οικονομική κρίση απ’ την εποχή του Μεσαίωνα.



Η οικονομική κρίση δεν ανήκει στην σύγχρονη ιστορία. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, διαπιστώνουμε ότι οι λαοί, κυρίως του δυτικού κόσμου, έχουν ζήσει περιόδους κρίσης, σχεδόν, στο τέλος κάθε αιώνα.

Στα μέσα του Μεσαίωνα, οι λαοί της Ευρώπης, ήρθαν αντιμέτωποι, με την οικονομική κρίση. Οι πόλεμοι και η έλευση του «Μαύρου Θανάτου», ήταν η αιτία που η παραγωγή αγαθών είχε μειωθεί, σε αντίθεση με την ζήτηση η οποία αυξανόταν. Επίσης, οι κατακτητές των περιοχών, ζητούσαν και έπαιρναν δια της βίας, λύτρα, φόρους και οι κάτοικοι δεχόντουσαν λεηλασίες. Λόγο αυτών των γεγονότων το 1358 πραγματοποιήθηκε η αγροτική εξέγερση στη Γαλλία, με την ονομασία «Jacquerie». Το 1378 έγινε ο ξεσηκωμός των εργατών Ciompi στην Ιταλία και το 1381 έγινε η αγροτική εξέγερση στην Αγγλία.

Με το τέλος του Μεσαίωνα και της οικονομικής ύφεσης, ο δυτικός κόσμος καλωσόρισε ένα νέο κίνημα. Η έδρα του βρισκόταν στην Ιταλία και το όνομά του, Αναγέννηση.

Η Αναγέννηση, έφερε στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, αναγνώριση, σεβασμό κι αγαπήθηκαν από πολλούς για τον πολιτισμό τους.  Η περίοδος της Αναγέννησης είναι γνωστή ως η χρυσή εποχή των γραμμάτων και των τεχνών.

Το 1550 η Αναγέννηση έφτασε στο τέλος της. Οι αιτίες πολλές, αλλά οι πιο σημαντικές ήταν δύο. Η πρώτη αιτία, ήταν οι πολιτικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ιταλία. Η δεύτερη αιτία, ήταν το γεγονός ότι ο λαός της Ιταλίας, θεώρησε την χώρα του ως άτρωτη, μοναδική. Από την αρχή της Αναγέννησης, η Ιταλία, θεωρήθηκε η μεγαλύτερη και παντοτινή δύναμη στους τομείς των γραμμάτων, ζωγραφική, πολιτισμό και εμπόριο. Ο λαός, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και υποτίμησε τις άλλες χώρες - κράτη. Η Αναγέννηση, έπειτα απ’ την παρακμή της στην Ιταλία, μετακόμισε στην Γερμανία, στις Κάτω Χώρες, στη Γαλλία, στην Αγγλία και στην Ισπανία.

Το τέλος της Αναγέννησης, έφερε μια σειρά από επαναστάσεις. Η κοινωνία του δυτικού κόσμου καλωσόρισε μια νέα διαμόρφωση, γύρω στο 1800. Η αύξηση του πληθυσμού της Ευρώπης, ήταν γεγονός. Οι λόγοι ήταν, η αύξηση παραγωγής τροφίμων. Ο λαός δεν πεινούσε πια. Ένας άλλος λόγος ήταν, η κατάργηση της αγαμίας για τους κληρικούς. Σε αυτή τη νέα κοινωνία, υπήρξε για πρώτη φορά η αστικοποίηση. Οι νέοι, άρχισαν να φεύγουν απ’ τα χωριά τους και να μεταστεγάζονται στις πρωτεύουσες. Επίσης, αναβίωσε, για άλλη μια φορά, η δουλοπαροικία ·η οποία είχε εξαφανιστεί με το τέλος του Μεσαίωνα.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί, η μεγαλύτερη λαϊκή εξέγερση που έχει ζήσει ο δυτικός κόσμος έως σήμερα. Η Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη αιτία της επανάστασης ήταν το ανύπαρκτο κράτος. Το οποίο ήταν ανοργάνωτο και ανεύθυνο. Υπήρχαν πολυάριθμες κρατικές υπηρεσίες, άρα και ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που στη πραγματικότητα κανένας υπάλληλος και καμία υπηρεσία δεν είχε αρμοδιότητα. Η δεύτερη αιτία ήταν το δημόσιο χρέος, που η Γαλλία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Το Γαλλικό κράτος αποφάσισε να αυξήσει την φορολογία, μια κίνηση που ο φτωχός λαός δεν μπόρεσε να αντέξει. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η περιουσία της εκκλησίας που ήταν  αφορολόγητη. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί και η εξουσία που είχαν οι αριστοκράτες σε πολιτικά και νομικά θέματα έναντι των φτωχών. Η επανάσταση της Γαλλίας, έχει μείνει στην ιστορία και στην μνήμη των λαών, ως η  μεγαλύτερη, ίσως, επανάσταση ενός λαού για την ελευθερία, την ισότητα, κατά της εξουθένωσης του λαού και την εύνοια των αριστοκρατών.

Μετά τη Γαλλική επανάσταση, ο κόσμος άρχισε την επέκταση του εμπορίου, ‘γεννήθηκαν’ οι σιδηρόδρομοι. Αναπτύχθηκε ο εθνικισμός και η τεχνολογία, καλυτερεύοντας την καθημερινότητα του ανθρώπου. Επίσης, εμφανίστηκε ο καπιταλισμός και ο διεθνής ανταγωνισμός – ιμπεριαλισμός.

Στην πορεία της ιστορίας, οι λαοί αντιμετώπισαν τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατακρεουργώντας την οικονομία των κρατών.

Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι Η.Π.Α. αντιμετώπισαν μια οικονομική ύφεση, γνωστή ως ‘Η μεγάλη Κρίση’. Η συντηρητική Αμερική, μπόρεσε να ξεπεράσει την κρίση, αποσυνδέοντας τα εθνικά νομίσματα απ’ την τιμή του χρυσού. Συγχρόνως, ο Πρόεδρος της Αμερικής, Ρούσβελτ, δημιούργησε το πρόγραμμα “New Deal”, το οποίο περιείχε, δημιουργία δημοσίων έργων και τη διατήρηση του  Καπιταλιστικού συστήματος.

Η μη σταθερότητα της εθνικής οικονομίας των ευρωπαϊκών κρατών απ’ την μια και απ’ την άλλη η σταθερή ανοδική πορεία της Αμερικής, ανάγκασε, ουσιαστικά, την ίδρυση της Ε.Κ.Α.Χ. το 1951, που μετονομάσθηκε σε Ε.Ο.Κ., και εξελίχθηκε σε Ε.Ε. Ο λόγος της ίδρυσης της, ήταν για την οικονομική προστασία των κρατών - μελών και έπειτα προστέθηκε και η προστασία των συνόρων της Ε.Ε. Η πρώτη οικονομική κρίση, που αντιμετώπισε η Ε.Ε. ήταν απ’ την νέο - εισαχθείσα Βρετανία (1973). Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να χαμηλώσει τον πληθωρισμό.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ε.Ε. είναι αυτή που ζούμε στις μέρες μας. Με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το πολιτικό σύστημα που χρησιμοποιείται απ’ τις Κυβερνήσεις της Ε.Ε. φαίνεται πως έχει αποτύχει. Το να παραμένει, ένα αποτυχημένο πολιτικό μοντέλο στην χρησιμότητα των κρατών θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Ίσως, ήρθε ο καιρός για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου πολιτικού μοντέλου.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...