Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βαθαίνει το χάσμα πλούσιων - φτωχών στην Ελλάδα

Το άνοιγμα της ψαλίδας μεγαλώνει για τους Έλληνες, με αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας να φτάνουν το 70%, την ώρα που κάποιοι άλλοι ζουν στην απόλυτη χλιδή με σκάφη, πισίνες, ακόμη και αεροσκάφη. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζουν ένα «φτωχό» περιουσιακό προφίλ, δηλώνοντας εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, ενώ τέσσερις στους δέκα δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ετήσια εισοδήματα κάτω από το νέο αφορολόγητο όριο, δηλαδή τα 5.000 ευρώ. Από την άλλη, τα 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν ιδιόκτητο σπίτι και ένας στους δύο φορολογούμενους διαθέτει αυτοκίνητο. Αυτοί που εμφανίζονται ως εισοδηματίες από ενοίκια ξεπερνούν τους 900.000.

Υπάρχει βέβαια και η μερίδα των διαβιούντων με πολυτέλειες. Τουλάχιστον 10.406 φορολογούμενοι έχουν πολυτελή σκάφη άνω των 10 μέτρων, ενώ 128 έχουν αεροσκάφη ή ελικόπτερα.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν τη βάση για τις διευρυμένες διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των στοιχείων.
Από τις φορολογικές δηλώσεις του 2010 προκύπτουν τα εξής:

- Το σύνολο των φορολογουμένων ανέρχεται σε 8.451.733.
- Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες δήλωσαν 3.058.590 φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι).

- Οι συνταξιούχοι αποτελούν το 36% των φορολογουμένων και συγκεκριμένα ανέρχονται σε 2.342.865. Από αυτούς οι 332.532 είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και εισπράττουν το ΕΚΑΣ.
- Περισσότεροι από 360.000 φορολογούμενοι διαθέτουν κατοικία που η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 200 τ.μ.
- Ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας εμφανίζονται 662.403 φορολογούμενοι από τους οποίους οι 133.169 διαθέτουν εξοχικό επιφάνειας άνω των 150 τ.μ.
- Ενοίκιο κύριας κατοικίας καταβάλλουν 910.470 άτομα. Επίσης 135.758 φορολογούμενοι πληρώνουν ενοίκιο για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

- Οι φορολογούμενοι που έχουν στεγαστικό δάνειο ανέρχονται σε 607.185. Περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία μετά την 1η Ιανουαρίου 2003. Το 2009 απέκτησαν ακίνητα 118.699 φορολογούμενοι.

- Σε 920.556 ανέρχονται οι φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι) που εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών. Ακόμα 529.010 εκμισθώνουν γραφεία και καταστήματα.
- Αποδείξεις από εστιατόρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ταβέρνες κ.λπ. εμφάνισαν 1.069.868 νοικοκυριά.
- Εξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης δήλωσαν 1.473.014 άτομα.

- Ασφάλιστρα ζωής πληρώνουν 1.152.329 άτομα.
- Οι φορολογούμενοι που κατέβαλαν δίδακτρα σε φροντιστήρια για τα παιδιά τους ανέρχονται σε 321.832.
- Καινούργιο αυτοκίνητο ή μηχανή αγόρασαν 512.275 φορολογούμενοι το 2009.

- Συνολικά 4.482.674 φορολογούμενοι διαθέτουν αυτοκίνητα.
- Σκάφη αναψυχής πάνω από 10 μέτρα διαθέτουν 10.406 φορολογούμενοι, ενώ 128 έχουν αεροσκάφη - ελικόπτερα.
- Οι φορολογούμενοι που δήλωσαν την πισίνα τους ανέρχονται σε 11.763.
 
 
 
Πηγή: newscode.gr
Ανάρτηση: Μάρκος ΣΜυρνάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ