Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αύξηση στους πολιτικούς Γάμους στο Ηράκλειο...

 Η κρίση χτύπησε και τις ..εκκλησίες. Προτιμούν πλέον τους πολιτικούς  Γάμους Ηρακλειώτες.

Τα σκαλιά του... Δημαρχείου επέλεξαν να ανέβουν φέτος 481 ζευγάρια από το Ηράκλειο, αφήνοντας παπά και κουμπάρο στο περίμενε... για όταν, και αν, έρθουν καλύτερες ημέρες.
Η οικονομική κρίση ακούμπησε για τα καλά τους πολυέξοδους θρησκευτικούς γάμους ωστόσο δεν άγγιξε το θεσμό, αφού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, 682 ζευγάρια Ηρακλειωτών αποφάσισαν, μέχρι το μήνα που διανύουμε, να ενώσουν τις ζωές τους και με δεδομένο ότι θέλουμε λιγότερο από δύο μήνες για να μας αποχαιρετήσει το 2011 ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει ξεπερνώντας τους 689 γάμους της περσινής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η πτωτική τάση των διαζυγίων, καθώς σε πείσμα των καιρών η φτώχια φαίνεται πως ενώνει τα ζευγάρια, τα οποία είτε προτιμούν να αντιμετωπίσουν μαζί τη - δύσκολη πολλές φορές - κοινή καθημερινότητά τους, είτε πολύ απλά προσπαθούν να αποφύγουν τα... έξοδα του διαζυγίου.

Σε αριθμούς


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη "Ν.Κ." το Ληξιαρχείο Ηρακλείου, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 στην πόλη μας τελέστηκαν 481 πολιτικοί γάμοι έναντι 417 το 2010. Την πόρτα του Δημαρχείου δηλαδή πέρασαν 64 ζευγάρια περισσότερα από πέρσι, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να μεγαλώσει, αφού έχουν προγραμματιστεί και άλλοι γάμοι για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Για το ίδιο διάστημα, με τα ιερά δεσμά του γάμου, ανεβαίνοντας αυτή τη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας, ενώθηκαν 201 ζευγάρια, σε αντίθεση με τα 272 της περσινής χρονιάς, δηλαδή 71 λιγότερα. Όλα πάντως μαρτυρούν πως οι γάμοι για το 2011 - στο σύνολό τους πολιτικοί και θρησκευτικοί - θα κλείσουν με θετικό πρόσημο, ξεπερνώντας το διάστημα που απομένει τους 689 γάμους του 2010 ίσως και τους 711 του 2009.

Πιο φτηνή λύση


Στη "μάχη" πολιτικός ή θρησκευτικός γάμος νικητής, και μάλιστα με διαφορά, αναδεικνύεται ο πρώτος. Οι πολιτικοί γάμοι στο Ηράκλειο είναι υπερδιπλάσιοι των θρησκευτικών, όντας 280 περισσότεροι (481 πολιτικοί-201 θρησκευτικοί το 2011). Αιτία όχι τόσο τα πιστεύω των νεονύμφων, όσο το πορτοφόλι τους...

Ο πολιτικός γάμος είναι ασφαλώς οικονομικότερη λύση, αφού το μόνο κόστος είναι το παράβολο για κάθε σύζυγο συν τα έξοδα της δημοσίευσης και φυσικά το κόστος της τελετής. Σε αντίθεση με τους θρησκευτικούς γάμους - και δεν αναφερόμαστε στο μυστήριο αλλά στα παρελκόμενά του - το κόστος ανεβαίνει στα... ουράνια. Προσκλήσεις, μπομπονιέρες, στολισμοί, νυφικό και γαμπριάτικο κουστούμι, βίντεο και φωτογραφίες, καλεσμένοι, κεράσματα και τα μεγάλα παραδοσιακά γλέντια "πονοκεφαλιάζουν" τα νέα ζευγάρια, που την ίδια στιγμή βλέπουν το μισθό τους, εξαιτίας του μνημονίου, να ψαλιδίζεται μήνα με το μήνα. Εύκολη λύση λοιπόν αποδεικνύονται οι πολιτικοί γάμοι, που στην πλειονότητα των ζευγαριών είναι απλά το πρώτο βήμα στην κοινή τους ζωή, αφού κατά παράδοση, μόλις καταφέρουν να βάλουν στην άκρη το απαραίτητο μπάτζετ, στη συνέχεια προχωρούν και στο θρησκευτικό γάμο.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι πολιτικοί γάμοι είναι η γρήγορη λύση για όσα νέα ζευγάρια θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, αφού για να καταθέσουν αίτηση πρέπει να είναι παντρεμένοι.
Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σκεύο Παπαϊωάννου, οι λόγοι που οδηγούν τους νέους στον πολιτικό γάμο είναι πολλοί. «Μιλώντας σε υποθετικό επίπεδο πάντα, αφού δεν έχουν γίνει έρευνες πάνω στο ζήτημα, θα μπορούσαμε να πούμε πως πιο λογική αιτία για την αύξηση των πολιτικών γάμων φαντάζει η οικονομική συγκυρία. Ποιος μπορεί σήμερα να αντέξει το δυσβάστακτο κόστος ενός θρησκευτικού γάμου, αφού για την ημέρα και μόνο του μυστηρίου, με τους εκατοντάδες καλεσμένους και το γλέντι που επακολουθεί, χρειάζονται μερικές χιλιάδες ευρώ; Πόσω μάλλον αν συνυπολογίσει κανείς και τα έξοδα για το σπίτι των νεονύμφων, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.».

Λιγότερα διαζύγια


Την ίδια ώρα, ακριβό... σπορ αποδεικνύονται σε καιρό οικονομικής ύφεσης τα διαζύγια, που και στο Ηράκλειο - όπως και στην υπόλοιπη χώρα τα τελευταία χρόνια - περνούν τη δική τους "κρίση". Στην πόλη μας, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ληξιαρχείου Ηρακλείου, έχουν εκδοθεί 155 διαζύγια έναντι των 182 της περσινής χρονιάς. Τα έξοδα των δικηγόρων βάζουν τα ζευγάρια σε δεύτερες σκέψεις, αποφασίζοντας να δώσουν μια δεύτερη... ανέξοδη ευκαιρία στη σχέση τους.

Ασφαλώς η "επανένωση» αυτή δεν είναι απόρροια επανεκτίμησης της σχέσης τους, αλλά κυρίως η αβεβαιότητα για το μέλλον και η ανασφάλεια να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους σε καιρό κρίσης, απολύσεων και περικοπών εσόδων.

Νερό στο κρασί τους


Προτιμούν την γκρίνια...


«Είναι σύνηθες κάτω από συνθήκες κρίσης τα ανδρόγυνα να βάζουν νερό στο κρασί τους, να δαγκώνουν τα χείλη και να αποφασίζουν να συνεχίσουν τη ζωή τους ως ένα, ακόμη και αν η σχέση τους έχει φτάσει στο τέλμα», υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου και εξηγεί: «Είναι πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτούν. Έξοδα δικηγόρων, δικαστήρια, αποζημιώσεις, χρήματα που στις δύσκολες συγκυρίες, που περνάμε, δεν μπορούν να βρεθούν. Από την άλλη, μέσα στο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που διανύει η ελληνική οικογένεια, πολύ δύσκολα κάποιος θα πάρει την απόφαση να πορευτεί μόνος του. Με τους φόρους να χτυπάνε την πόρτα μας συνεχώς, χαράτσια, ΕΤΑΚ, φόροι κοινωνικής αλληλεγγύης κ.λπ., πολλοί προτιμούν να υπομείνουν την γκρίνια και το άγχος της δύσκολης καθημερινότητας μαζί με το σύντροφό τους, παρά να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους».






Πηγή: Νέα Κρήτη
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...