Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί η Ευρώπη δεν έχει τη δική της Apple;

«Γιατί η Ευρώπη δεν έχει τη δική της Apple;» διερωτάται η Wall Street Journal, που επισημαίνει τις κύρια προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν επίδοξοι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν ανερχόμενες επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κανόνες στην ευρωζώνη, η γραφειοκρατία και το οικονομικό περιβάλλον καταπνίγουν τέτοιες προσπάθειες.
Γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα νόμων

Παρότι οι ηγεσίες της ΕΕ έχουν εγκαινιάσει προγράμματα που καθιερώνουν μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές, πολύ συχνά, οι πρωτοβουλίες αφορούν παραδοσιακές επιχειρήσεις και αποτυγχάνουν να ενισχύσουν νέα, καινοτόμα σχήματα που κρατούν το «κλειδί» στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Andrew Wyckoff, διευθυντή της διεύθυνσης βιομηχανίας του ΟΟΣΑ, κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρξει διαφορά στην πολιτική μεταξύ των νέων εταιρειών και των μικρών εταιρειών. Εντούτοις, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εργασίας της ΕΕ, Λάσλο Άντορδήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η στόχευση αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη, ωστόσο αποθαρρύνονται από την αβεβαιότητα σε νομικό και ρυθμιστικό επίπεδο, καθώς και την πολυπλοκότητα των νόμων.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά τη διανομή, το κόστος της οποίας έχει περιοριστεί λόγω του διαδικτύου. Παρ’ όλα αυτά, στην Ευρώπη, το Amazon πχ έχει διαφορετικά τμήματα σε αρκετές χώρες και κάθε ένα από αυτά διέπεται από διαφορετικούς κανόνες, οι οποίοι δεν ευνοούν τις εταιρείες νέων τεχνολογιών και μικρών επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν διασυνοριακές συναλλαγές πρέπει να πληρώσουν έναν μέσο όρο 10,000 ευρώ για κάθε πρόσθετη εξαγωγική αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, ενώ η προσαρμογή των ιστοσελίδων θα κοστίσει επιπλέον 3,000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πάντως, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης της ΕΕ, Viviane Reding προανήγγειλε ένα ενιαίο δίκαιο σύμβάσεων σε όλη την ΕΕ.

Έλλειψη κινήτρων

Ένα άλλο πρόβλημα για τους επίδοξους επενδυτές αφορά τα εμπόδια για την επίτευξη των οικονομιών κλίμακας, που είναι πολύ μεγάλα για νέες επιχειρήσεις που δεν θέλουν να παραμείνουν μικρές, οι οποίες κατευθύνονται προς άλλες αγορές, που τους παρέχουν καλύτερα κίνητρα.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις παραμένουν μικρές και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία της ομάδας προβληματισμού του Συμβουλίου της Λισαβόνας δείχνουν ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι από τις ΗΠΑ. Το 2002, στην Ευρώπη υπήρχαν 30,6 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, έναντι 14,6 εκατ. στις ΗΠΑ. Η επικεφαλής της ομάδας, Ann Mettler δήλωσε ότι αν το ένα πέμπτο των ελεύθερων επαγγελματιών της Ευρώπης προσελάμβανε έναν υπάλληλο, τότε περίπου πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα είχαν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τη Mettler, το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό, ενώ μια άλλη πτυχή του αφορά τους αργούς ρυθμούς λήψης αποφάσεων.Πέραν αυτών, η άνιση ανάπτυξη, οι προοπτικές και ο κρατικός παρεμβατισμός δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις.

Εργατική νομοθεσία και έλλειψη κεφαλαίων

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εργατικό δίκαιο στην ΕΕ καθιερώνει υψηλά επίπεδα προστασίας για τους υπαλλήλους, κάτι εξαιρετικά δαπανηρό για τους εργοδότες , ενώ στη Γερμανία, όταν ένας επιχειρηματίας αποτυγχάνει, τιμωρείται με υποβάθμιση της φερεγγυότητάς του.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά την πρόσβαση των επιχειρηματιών σε κεφάλαια, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Τι θα πρέπει όμως να γίνει; Σύμφωνα με τη Sharon Vosmek, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της εταιρείας Astia, που ασχολείται μεπρογράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει νόμους που να προάγουν τις επενδύσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Επίσης, θα πρέπει η Ευρώπη να αξιοποιήσει τα συντριπτικά της πλεονεκτήματα, που είναι οι εφευρέσεις και η βασική έρευνα. Γιατί το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην υλοποίηση και την εμπορία των ιδεών, παρά στην ύπαρξή τους.

Πηγή: newscode.gr
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...