Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΛΚΕΘΕ: αποστολή στην ιστορία της μινωικής Κρήτης

Την κουρτίνα του χρόνου ετοιμάζεται να παραμερίσει σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, αναζητώντας στο βυθό του Ηρακλείου τη χαμένη και άγνωστη ιστορία της μινωικής Κρήτης. Οι επιστήμονες του Κέντρου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ξεκινούν μια επιχείρηση προορισμένη να γράψει ιστορία.
Με τη βοήθεια του υπερσύγχρονου εξοπλισμού και όχημα τις αρχαίες πηγές, θα ερευνήσουν ολόκληρο τον κόλπο του Ηρακλείου από το Φόδελε έως τη Χερσόνησο,
αναζητώντας τα μινωικά και ιστορικά ναυάγια που βρίσκονται στην περιοχή.
Γύρω από τη νήσο Δία
Το εγχείρημα θεωρείται τεράστιας σημασίας, καθώς θα δώσει μια σαφή εικόνα για τα πλοία που βυθίστηκαν στα ανοικτά του Ηρακλείου, με σημείο αναφοράς το αγκυροβόλιο της νήσου Δίας, όπου αναζητούσαν καταφύγιο οι ναυτικοί από την αρχαιότητα, όταν έπεφταν σε κακές καιρικές συνθήκες. Είναι γνωστό και από προηγούμενες έρευνες, ειδικά στο βυθό της νησίδας, ότι υπάρχουν αρκετά ναυάγια από πολλές περιόδους της ιστορίας, ορισμένα από τα οποία έχουν ερευνηθεί σε κάποιο βαθμό και ευρήματά τους ανασυρθεί και εκτεθεί κυρίως στον Κούλε.
Χαρτογράφηση των… μυστικών
Η έρευνα αυτή των Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων θα προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη χαρτογράφηση των αρχαίων ναυαγίων και την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που ενδεχομένως ανοίξουν, ανάλογα φυσικά με τη σπουδαιότητα των ευρημάτων, το δρόμο για μια ενάλια ανασκαφή. Σε ένα τόσο κομβικό για το εμπόριο σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο σημείο, όπως το Ηράκλειο, η σημασία των ναυαγίων είναι τεράστια, καθώς μπορεί να φωτίσει πολλές άγνωστες πτυχές ή να επιβεβαιώσει τις απόψεις για το είδος των προϊόντων που εξάγονταν ή εισάγονταν, τις περιοχές που είχαν ανοίξει τα πανιά τους οι Κρητικοί, κυρίως στα μινωικά χρόνια, και φυσικά να αποκαλύψει ευρήματα που θα έκαναν κάθε αρχαιολόγο και λάτρη της ιστορίας τρισευτυχισμένο.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το αρχαίο ανάγλυφο της βόρειας Κρήτης
Όπως μας εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής από πλευράς ΕΛΚΕΘΕ, γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, κ. Δημήτρης Σακελαρίου, οι έρευνες έχουν μια ακόμη σημαντική παράμετρο, αυτή που αφορά στην αναπαράσταση του γεωλογικού ανάγλυφου της περιοχής στα προϊστορικά, κυρίως, χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν πολύτιμα στοιχεία που θα αφορούν στις φυσικές διεργασίες που συντελέστηκαν στο διάβα των αιώνων στη βόρεια ακτή της Κρήτης και θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν κυρίως σε σεισμικές δονήσεις… Ενδεχομένως και στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που σε μεγάλο βαθμό «ενοχοποιείται» για την κατάρρευση του Μινωικού Πολιτισμού.
 Πηγή: neakriti.gr
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ