Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέσης ηλικίας και μορφωμένες οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας …

Ανησυχητικά τα στοιχεία της Γεν. Γραμματείας Ισότητας Φύλων.

Ενδιαφέρον αλλά συνάμα και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων για τη βία κατά των γυναικών σε διάστημα μόλις έξι μηνών.

Πάνω από 2.000 άτομα επικοινώνησαν τηλεφωνικός με την υπηρεσία, για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη,  προκειμένου να τους παράσχουν αρωγή και να αντιμετωπιστεί σύρριζα η ενδοοικογενειακή βία.


Η επικοινωνία έγινε είτε από τις ίδιες τις γυναίκες - θύματα είτε από φίλους ή συγγενείς των θυμάτων αυτών.


Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, επί του συνόλου των κλήσεων, το 79% δηλαδή, 1.653 αφορούν σε καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές το 60%, δηλαδή, 1.247 κλήσεις αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ μόλις το 19% δηλαδή, 406 άτομα αφορούσαν σε καταγγελίες τρίτων προσώπων, συγγενών ή φίλων.


Από τις 1.247 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1.082 κλήσεις (87%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 46 κλήσεις (4%) σεξουαλικής παρενόχλησης, και οι 20 κλήσεις για βιασμό ενώ 112 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.


Από 40 – 54 ετών τα περισσότερα θύματα
Μακροχρόνια άνεργες είναι, ως επί των πλείστων, οι περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες αφού ανταποκρίνονται στο 38% του ποσοστού, ενώ το 35% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες) και μόλις το 11% είναι ανενεργές.

Το «βαρύ» χέρι του άνδρα μέσα στο σπίτι φαίνεται πως επισκιάζει τις ηλικίες από 40 έως και 54 ετών με ποσοστό 30%. Αμέσως μετά ακολουθούν οι ηλικίες των γυναικών από 25  έως και 39 ετών με ποσοστό 26%. Το 14% είναι από 55 έως και 64 ετών και μόλις το 4% είναι νέες γυναίκες από 15 έως και 24 ετών.

Μορφωμένες Ελληνίδες τα θύματα βίας
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 77% αυτών των γυναικών είναι Ελληνίδες και μόλις το 11% είναι μετανάστριες. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις της τάξης του 1% είναι θύματα που ανήκουν σε μειονότητες ενώ το 2% είναι ΑΜΕΑ. Πάντως, το μορφωτικό επίπεδο των θυμάτων αυτών είναι αρκετά υψηλό, αφού το 15,5% των γυναικών αυτών, κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, το 15% είναι απόφοιτοι γυμνασίου και το 12% λυκείου. Το 7% των γυναικών έχουν τελειώσει σχολή σε ΙΕΚ και μόλις το 0,3% των θυμάτων αυτών είναι τυπικά αναλφάβητες.

Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να σχολιασθούν στην Ημερίδα «Βία κατά των Γυναικών – Μεθοδολογία Συμβουλευτικής» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/9/2011, ώρα 09:30-15:30 στο Αμφιθέατρο Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Α. Πάντου – δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).
 
Πηγή: protothema (Ελένη Καραθάνου)
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...