Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέσης ηλικίας και μορφωμένες οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας …

Ανησυχητικά τα στοιχεία της Γεν. Γραμματείας Ισότητας Φύλων.

Ενδιαφέρον αλλά συνάμα και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων για τη βία κατά των γυναικών σε διάστημα μόλις έξι μηνών.

Πάνω από 2.000 άτομα επικοινώνησαν τηλεφωνικός με την υπηρεσία, για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη,  προκειμένου να τους παράσχουν αρωγή και να αντιμετωπιστεί σύρριζα η ενδοοικογενειακή βία.


Η επικοινωνία έγινε είτε από τις ίδιες τις γυναίκες - θύματα είτε από φίλους ή συγγενείς των θυμάτων αυτών.


Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, επί του συνόλου των κλήσεων, το 79% δηλαδή, 1.653 αφορούν σε καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές το 60%, δηλαδή, 1.247 κλήσεις αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ μόλις το 19% δηλαδή, 406 άτομα αφορούσαν σε καταγγελίες τρίτων προσώπων, συγγενών ή φίλων.


Από τις 1.247 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1.082 κλήσεις (87%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 46 κλήσεις (4%) σεξουαλικής παρενόχλησης, και οι 20 κλήσεις για βιασμό ενώ 112 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.


Από 40 – 54 ετών τα περισσότερα θύματα
Μακροχρόνια άνεργες είναι, ως επί των πλείστων, οι περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες αφού ανταποκρίνονται στο 38% του ποσοστού, ενώ το 35% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες) και μόλις το 11% είναι ανενεργές.

Το «βαρύ» χέρι του άνδρα μέσα στο σπίτι φαίνεται πως επισκιάζει τις ηλικίες από 40 έως και 54 ετών με ποσοστό 30%. Αμέσως μετά ακολουθούν οι ηλικίες των γυναικών από 25  έως και 39 ετών με ποσοστό 26%. Το 14% είναι από 55 έως και 64 ετών και μόλις το 4% είναι νέες γυναίκες από 15 έως και 24 ετών.

Μορφωμένες Ελληνίδες τα θύματα βίας
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 77% αυτών των γυναικών είναι Ελληνίδες και μόλις το 11% είναι μετανάστριες. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις της τάξης του 1% είναι θύματα που ανήκουν σε μειονότητες ενώ το 2% είναι ΑΜΕΑ. Πάντως, το μορφωτικό επίπεδο των θυμάτων αυτών είναι αρκετά υψηλό, αφού το 15,5% των γυναικών αυτών, κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, το 15% είναι απόφοιτοι γυμνασίου και το 12% λυκείου. Το 7% των γυναικών έχουν τελειώσει σχολή σε ΙΕΚ και μόλις το 0,3% των θυμάτων αυτών είναι τυπικά αναλφάβητες.

Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να σχολιασθούν στην Ημερίδα «Βία κατά των Γυναικών – Μεθοδολογία Συμβουλευτικής» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/9/2011, ώρα 09:30-15:30 στο Αμφιθέατρο Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Α. Πάντου – δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).
 
Πηγή: protothema (Ελένη Καραθάνου)
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

GNTM GR Τρολ στο σετ της τελευταίας εβδομάδας από τις Χειροποίητες Κατσούνες | Φωτογραφίες

Ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με το  #Gntmgr  στο Λονδίνο του ’30. ☂️☂️ Ο Μάικλ Μπανκς, χήρος μετά το θάνατο της γυναίκας του, αγωνίζεται να διατηρήσει το πατρικό του σπίτι ενάντια στις ύπουλες πρακτικές της τράπεζας. Τα μικρά παιδιά του προσπαθούν μάταια να τον βοηθήσουν, μέχρι που εμφανίζεται η μυστηριώδης, ιπτάμενη νταντά Μαίρη Πόπινς. Φωτογραφία που τρολάρει το τελευταίο σετ φωτογράφισης στο GNTM GR, με θέμα τη Mary Poppins δημιούργησαν από τη σελίδα  Χειροποίητες Κρητικές Κατσούνες . Στο σετ της φωτογράφισης, συμμετέχουν με δύο φωτογραφίες στη μία δίνουν έμφαση στο πάνω μέρος και εννοούμε τα χέρια, ενώ στη δεύτερη στα πόδια…. Εσείς τι λέτε, Ποια ήταν για εσάς η καλύτερη Mary Poppins; Πηγή  katsounes.com

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στην ψυχολογία των εργαζομένων στον τουρισμό και πως μπορούν να βελτιωθούν;

Η Καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά με τα περισσότερα να παραμένουν και να εξελίσσονται εσωτερικά στους κλάδους των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν σχετικά με το έγκαυμα του νεαρού στην Κρήτη, αλλά και τον νεαρό σερβιτόρο να σερβίρει εντός θαλάσσης σε beach bar στην Ρόδο, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθείται, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει σαφής οδηγία για τον ασφαλή τρόπο εργασίας κάθε εργαζομένου. Τελικά η εργασία στον Τουρισμό είναι επιλογή ή λύση ανάγκης για τους εργαζομένους του χώρου;  • Πόσο εύκολό είναι από μία αδρανής περίοδο του χειμώνα να προσαρμοστείς σε μία έντονη καθημερινότητα; • Πόσες είναι και πόσες θα έπρεπε να είναι οι ώρες εργασίας;  • Υπάρχει προσωπικός χρόνος;  • Τηρείται η σωστή διατροφή; Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε μια χώρα όπου αποτελείται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η ενασχόληση λοιπόν με τον...