Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωταθλήτρια...φωτοβολταϊκών η Κρήτη

Μονότερμα ανάμεσα στα νησιά έχει πάρει, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, η Κρήτη το "παιχνίδι" σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Την ώρα που τα περισσότερα εκ των μη διασυνδεμένων με το δίκτυο της ΔΕΗ νησιών παρουσιάζουν μηδενική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μηδενικό ενδιαφέρον, η Κρήτη αναδεικνύεται ο κυρίαρχος παίκτης. Τη στιγμή αυτή κατέχει το 70% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά στεγών σε όλα τα μη διασυνδεμένα νησιά, ενώ παράλληλα οι αιτήσεις εγκατάστασης που φτάνουν τα 27.164 κιλοβάτ - ενώ συνολικά οι αιτήσεις για τα νησιά δεν ξεπερνούν τα 28.768 κιλοβάτ - αποδεικνύουν πως το ενδιαφέρον των Κρητικών για την πράσινη ενέργεια όχι μόνο δεν ατονεί, αλλά παραμένει σταθερά υψηλό...

Το ότι η Κρήτη θα αποτελούσε σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά το ειδικό αυτό πρόγραμμα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ήταν γνωστό και αναμενόμενο. Το ότι όμως έχει μια τόσο συντριπτική συμμετοχή, μονοπωλώντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον ανάμεσα στα νησιά, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την ίδια τη ΔΕΗ και αφορούν τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, καθώς επίσης και τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ως και τον Απρίλιο που πέρασε.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αναδεικνύοντας την Κρήτη πρωταθλήτρια - μακράν του δεύτερου - τόσο στα ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά όσο και στις αιτήσεις για νέα φωτοβολταϊκά.

Πρωταθλήτρια η Κρήτη
Έχουμε λοιπόν και λέμε... Στα 58 συνολικά μη διασυνδεμένα νησιά του Αιγαίου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά στις στέγες φτάνει τα 10.242 κιλοβάτ ή αλλιώς τα 10,24 μεγαβάτ. Από τα 10.242 αυτά κιλοβάτ τα 6.947 κιλοβάτ είναι εγκατεστημένα στην Κρήτη. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό άνω του 70%. Πολύ πιο πίσω, δεύτερη σε εγκατεστημένη ισχύ έρχεται η Χίος, νησί όμως που δεν καταγράφει εικόνα κορεσμού σε αντίθεση με την Κρήτη, με εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει τα 1.423 κιλοβάτ. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα άλλο νησί με εγκατεστημένη ισχύ που να ξεπερνά το 1 μεγαβάτ, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως σε 37 από τα 59 μη διασυνδεμένα νησιά δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα ούτε ένα κιλοβάτ από φωτοβολταϊκά σε στέγες σπιτιών.
Από τα 37 νησιά στα οποία δεν υπάρχει μέχρι τώρα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, τα δίκτυα για τα 17 εμφανίζονται κορεσμένα στον πίνακα της ΔΕΗ και πρόκειται για τα νησιά Αμοργό, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δήλος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κρήτη, Κύθνος, Λέσβος, Λήμνος, Μαράθι, Σάμος, Σίφνος, Σκύρος και Σχοινούσα.

Οι ουραγοί
Ουραγοί σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες εμφανίζονται τα νησιά Λειψοί, Μαράθι, Μεγίστη, Ίος, Κάσος, Κίμωλος, Κουφονήσι, Θυρασιά, Θύμαινα, Άγιος Ευστράτιος (αν και ονομάζεται το πράσινο νησί), Αγαθονήσι, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρος, Αρκοί, Γαύδος, Γυαλί, Δήλος, Δονούσα, Ερεικούσα, Νίσυρος, Ωθονοί, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος,Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος και Οινούσες.
Σε όλα αυτά τα νησιά δεν υπάρχει ούτε εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό ούτε καν αίτηση για μελλοντική εγκατάσταση. Στην Ηρακλειά είναι εγκατεστημένα 5 κιλοβάτ, αλλά δεν υπάρχουν αιτήσεις για νέα και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά, όπως η Μήλος, με εγκατεστημένα 19 κιλοβάτ, η Μύκονος που είναι εγκατεστημένα 21 κιλοβάτ, η Σέριφος με περίπου 8 κιλοβάτ, η Σίκινος με 5 κιλοβάτ και η Σκύρος με 33 εγκατεστημένα κιλοβάτ.

Πρώτη και στις αιτήσεις η Κρήτη
Και ενώ λοιπόν πάρα πολλά νησιά εμφανίζονται να... σφυρίζουν αδιάφορα σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος, στην Κρήτη - μολονότι το νησί είναι κορεσμένο, αν και υπάρχουν ήδη πολλά εγκατεστημένα συστήματα - το ενδιαφέρον κάθε άλλο παρά έχει ατονήσει. Αντιθέτως τα στοιχεία αναδεικνύουν την Κρήτη πανηγυρικά πρωταθλήτρια και σε επίπεδο ενδιαφέροντος.
Η ισχύς σε φωτοβολταϊκά στεγών που έχουν ζητήσει οικιακοί καταναλωτές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις σε επίπεδο Κρήτης ανέρχεται στα 27.164 κιλοβάτ ή αλλιώς στα 27,1 μεγαβάτ, τη στιγμή που όλες συνολικά οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τα 58 νησιά δεν ξεπερνούν τα 28,7 μεγαβάτ. Σημαντικό ενδιαφέρον, έστω και με μεγάλη απόσταση από την Κρήτη, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες καταγράφεται επίσης στη Σάμο, με αιτούμενη ισχύ τα 483 κιλοβάτ και στη Ρόδο με αιτούμενη ισχύ αντίστοιχα τα 346 κιλοβάτ.

Η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα
Συνολικά για την ηπειρωτική Ελλάδα και τα διασυνδεμένα νησιά, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία είναι 2.424 με ισχύ 20.758KW. Οι αιτήσεις φτάνουν τις 7.907 και αφορούν σε ισχύ 68.621KW. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σε στέγες από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2009 εγκαταστάθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν συνδέθηκαν 376 συστήματα ισχύος 3.388KW. Οι περισσότερες αιτήσεις (1.010) κατατέθηκαν το Νοέμβριο του 2010.




Πηγή: Νέα Κρήτη
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης 

Σχόλια

  1. Είναι γεγονός ότι η Κρήτη έχει πρωτοπορήσει πολύ στα φωτοβολταικα σε αντιδιαστολή με την υπόλοιπη Ελλάδα, που ελπίζω σύντομα να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.