Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάλεσμα προς όλους τους φορείς και πολίτες του Μιραμβέλλου για διαμαρτυρία ενάντια στο παράνομο κλείσιμο των ακτών μας.

Είμαστε θεατές από παλιά του κλεισίματος των παραλιών μας, κάτι, που με νέα ένταση συνεχίζεται στις μέρες μας.

Ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιωτικές κατοικίες στραγγαλίζουν τις ακτές και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για πρόσβαση σε αυτές.


Με το πρόσχημα της αξιοποίησης δημιουργούν μάντρες - εμπόδια ώστε να νέμονται μόνοι τους την λαϊκή περιουσία, ένα βασικό μέρος του φυσικού πλούτου του τόπου μας και συχνά αλλοιώνοντας την μορφολογία της ακτογραμμής.  

Με πρόφαση την τουριστική ανάπτυξη εμποδίζουν όλους τους άλλους κατοίκους και τουρίστες να απολαύσουν τις παραλίες μας. Έχουμε επισημάνει το φαινόμενο επανειλημμένως στις αρμόδιες αρχές, όπως και στο κάλεσμα του Δημάρχου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου αλλά τα λόγια και η αδράνεια περισσεύουν.

Επίσης το έχουν επισημάνει και άλλοι φορείς, πολιτιστικοί και μη, με καταγγελίες στις αρχές και στην κοινή γνώμη, μέσω της εφημερίδας, αλλά  και ιδιώτες με καταγωγή ή όχι από το Μιραμβέλλο που έρχονται με περισσή αγάπη στο τόπο καταγωγής τους να περάσουν όμορφες διακοπές, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον προς αυτούς. Αυτός μάλιστα ο τουρισμός είναι εκείνος που αφήνει και τα περισσότερα χρήματα στο τόπο, στις ταβέρνες, τις καφετέριες και σε όλων των ειδών τα μαγαζιά.

Αυτός είναι που αναζωογονεί τα χωριά μας και αποτελεί και τον πυλώνα στήριξης του τουρισμού μας. Σε πλήρη αντίφαση με τα προηγούμενα έρχεται η στάση πολλών ξενοδόχων, οι οποίοι κωφεύουν και επικαλούνται την πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτά, σαν συγχωροχάρτι στην ασυδοσία τους. Ξεχνώντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι πού προσφέρουν, που κρατούν την παρεχόμενη ποιότητα ψηλά και που τα κέρδη τους δεν είναι αντίστοιχα με των ξενοδόχων. Ταυτοχρόνως σημειώνεται και αθέμιτος ανταγωνισμός με τα άλλα μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν άμεση  πρόσβαση στις ακτές.  

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και από τους πολίτες και από τους ξενοδόχους, ότι οι Ακτές του τόπου μας είναι μέρος της λαϊκής και φυσικής μας περιουσίας, την οποία εμείς δανείζουμε στους ξενοδόχους και αυτοί οφείλουν, αφενός να τη σέβονται, αφετέρου να δημιουργούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης, ώστε να μην βλάπτουν ούτε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά ούτε και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

 Καλούμε όλο τον κόσμο και τους φορείς του τόπου σε πορεία διαμαρτυρίας από το Τσιφλίκι έως την Πλάκα ώρα 11:00 το πρωί και ημέρα Σάββατο 20/08 γιατί μόνο έτσι μπορεί κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο. 

Συνδιοργανωτές:

Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής (Η Ευαγγελίστρια)
Πολιτιστικός Σύλλογος Φ.Φ.Φ.
Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου
Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας
Πολιτιστικός Σύλλογος Σχοινιά
Πολιτιστικός Σύλλογος Λούμα
Πολιτιστικός Σύλλογος Βρουχά


Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ