Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ώρες αγωνίας για την παγκόσμια οικονομία

Το ισχυρότερο πλήγμα των τελευταίων ετών δέχονται τα διεθνή Χρηματιστήρια. Το σοκ της αμερικανικής υποβάθμισης από τη Standard & Poor's έφερε εικόνες του 2008 στη Γουόλ Στριτ, με τον Dοw Jones να χάνει 628,1 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 5,49%, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων. 


Κατά 6,30% υποχώρησε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq για να διαμορφωθεί στις 2.357,69 μονάδες.

Σε ελεύθερη πτώση και οι τραπεζικές μετοχές, όπως της Bank of America (-18%), Citigroup (-15,2%), Morgan Stanley (-13,6%), Goldman Sachs (-6%).

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο χρυσός στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υπερβαίνοντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά, εξαιτίας της θέσης του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έχασε 5,57 δολ. (περίπου -5%), πέφτοντας στα 103,74 δολ. το βαρέλι λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς στη Νέα Υόρκη.

Στο «κόκκινο» και σήμερα τα Χρηματιστήρια της Ασίας.

Συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και σήμερα τα Ασιατικά χρηματιστήρια παρά την κινητοποίηση των πολιτικών ηγεσιών, το διάγγελμα Ομπάμα και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζιτών.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Nikeei υποχωρούσε κατά 4% στο μέσον της συνεδρίασης, του Χονγκ Κονγκ έχανε 7,24% λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ενώ στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ οι απώλειες άγγιζαν το -5%.

Στη Σεούλ ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 4,2%, ενώ το χρηματιστήριο της Σανγκάης άνοιξε με πτώση κατά 2,33%.

«Μαύρη» Δευτέρα στην Ευρώπη.

Βουτιά σημείωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 έκλεισε με πτώση κατά 3,39% - τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση- , επανερχόμενος στο επίπεδο του Ιουλίου 2008.

Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSEMib περιορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 15.640 μονάδες, με ημερήσια απώλεια 2,43%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

Ο δείκτης RTS στο χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση σχεδόν -8%, για την ακρίβεια -7,84%, στις 1.657,77 μονάδες. Ο δείκτης Misex έκλεισε με πτώση 5,5% στις 1.499,79 μονάδες.
Μεγάλες απώλειες και για τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα ψυχολογικά επίπεδα των 1.000 μονάδων καταγράφοντας απώλειες 6%.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.

Πτώση παρά τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα.

Οι καθησυχαστικοί τόνοι του διαγγέλματος του Μπαράκ Ομπάμα, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα στις αγορές.

«Ότι και αν πει κάποιος οίκος αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητά μας, πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε μία χώρα ΑΑΑ», διαμήνυσε ο Ομπάμα στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s.

Μετά το διάγγελμα, ο Dοw Jones είχε βρεθεί στις 10.958,30 μονάδες με -4,25%, ενώ ιδιαίτερα στον ευρύτερο S&P500 ούτε μία μετοχή δεν ήταν στο πράσινο.

Πηγή: newsbomb
Δημοσίευση : Βογιατζάκη Δέσποινα 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ