Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιμούν τον συγγραφέα Γ. Πρατσίνη στην Ελούντα

Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» διοργανώνει τα Σάββατο 13 Αυγούστου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος Ελούντας, παρουσίαση των δύο βιβλίων του φουρνιώτη συγγραφέα Γιώργου Πρατσίνη, «Μεραμπέλλο, Άγιον Όρος της Κρήτης» και «ο γιατρός της Σπιναλόγκας».



Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο δάσκαλος και Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας Μανώλης Μακράκης, ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Μαυρικάκης και ο φιλόλογος Δημήτρης Περοδασκαλάκης. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για την περιπέτεια συγγραφής των βιβλίων του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Βαρδάκης.


Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» ιδρύθηκε από τα μέλη της οικογένειας του Μανώλη Φουντουλάκη, με την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση των Φίλων του.

Σκοπός της είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και των τεχνών στην Ελούντα, η γνωριμία και επαφή των παιδιών με όλα αυτά, μέσα από τα βιβλία τόσο στην κλασσική όσο και στην ηλεκτρονική - διαδραστική μορφή τους.


Η εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας (όπου λειτουργεί και ως δανειστική) σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε με την ευγενική προσφορά της παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί» και ειδικότερα του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά και των τεχνικών τους.


Ο συγγραφέας Γιώργος Πρατσίνης, γεννήθηκε το 1927 στη Φουρνή  Λασηθίου. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του και τέλειωσε το Γυμνάσιο της Νεάπολης το 1944, μετά την Γερμανοϊταλική κατοχή. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εγγράφεται στην Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ύστερα από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις. Διέκοψε τις σπουδές του το Μάιο του 1949 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης στα Αλβανικά σύνορα και απελύθη το Μάιο του 1952.


Την ίδια χρονιά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει τις σπουδές του και παίρνει το πτυχίο το 1955. Εργάστηκε ως Γεωπόνος Γεωργικών Εφαρμογών καθώς και ως προϊστάμενος στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Νομού Λασιθίου.


Το λογοτεχνικό του ταλέντο είχε φανεί ήδη από τα πρώτα σχολικά του χρόνια.

Έργα του είναι: «ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» (με­τα­φρασμένο και στα ιτα­λι­κά LE AQUILE REALI), «ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΕΤΡΑΛΟ­ΓΙΑ» (Ισμαήλ πασάς-Μανώλης Καμπάνης ιστορική ανασκόπηση), «ΟΔΗΓΟΣ ΚΙΝΗΜΑ­ΤΟ­ΓΡΑ­ΦΟΥ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ» (τε­χνι­κό εγχειρίδιο), «ΠΝΕΥ­ΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΥΡ­ΝΗΣ (Μαρία Α­μα­ριώ­του, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη έκδοση Δήμου Νεάπολης),

 «ΩΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΘΑ Σ’ ΑΓΑΠΏ» (αληθινή ιστορία της κατοχής μεταφρασμένο και στα ιταλικά FINE L’ ETERNITA TI AMERO), «ΛΙΓΑ ΩΡΙΜΑ ΣΤΑΧΥΑ ΚΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ» (Ποιήματα), «Ο ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΛΗ» (Πραγματική ιστορία), «ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», «ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» (Β΄ Έκδοση Ν. Α. Λασιθίου), «ΑΙΓΥΠΤΟΣ» (Ιστορικές εντυπώσεις), «ΓΕΡ­ΜΑ­ΝΙΑ Βαϊμάρη-Δρέσδη-Λειψία» (ταξιδιωτικές εντυπώ­σεις), «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και η εν δυνάμει Προδοσία της», Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ» (Β΄ έκδοση Σαββάλα) 
 

Τα μεταφρασμένα στα ιταλικά έχουν βραβευθεί από την Αccademia del Fiorino της Φλωρεντίας,  της οποίας έγινε επίτιμο μέλος. Επίσης έχει βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κατάνη, στη Μεσσήνη και στην Πίζα. Ασχολήθηκε με τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο και η βρα­βευμένη ταινία του «ΚΡΗΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ» προβλήθηκε από την τότε τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Από το 1961 ζει με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ