Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιμούν τον συγγραφέα Γ. Πρατσίνη στην Ελούντα

Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» διοργανώνει τα Σάββατο 13 Αυγούστου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος Ελούντας, παρουσίαση των δύο βιβλίων του φουρνιώτη συγγραφέα Γιώργου Πρατσίνη, «Μεραμπέλλο, Άγιον Όρος της Κρήτης» και «ο γιατρός της Σπιναλόγκας».



Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο δάσκαλος και Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας Μανώλης Μακράκης, ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Μαυρικάκης και ο φιλόλογος Δημήτρης Περοδασκαλάκης. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για την περιπέτεια συγγραφής των βιβλίων του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Βαρδάκης.


Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» ιδρύθηκε από τα μέλη της οικογένειας του Μανώλη Φουντουλάκη, με την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση των Φίλων του.

Σκοπός της είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και των τεχνών στην Ελούντα, η γνωριμία και επαφή των παιδιών με όλα αυτά, μέσα από τα βιβλία τόσο στην κλασσική όσο και στην ηλεκτρονική - διαδραστική μορφή τους.


Η εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας (όπου λειτουργεί και ως δανειστική) σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε με την ευγενική προσφορά της παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί» και ειδικότερα του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά και των τεχνικών τους.


Ο συγγραφέας Γιώργος Πρατσίνης, γεννήθηκε το 1927 στη Φουρνή  Λασηθίου. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του και τέλειωσε το Γυμνάσιο της Νεάπολης το 1944, μετά την Γερμανοϊταλική κατοχή. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εγγράφεται στην Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ύστερα από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις. Διέκοψε τις σπουδές του το Μάιο του 1949 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης στα Αλβανικά σύνορα και απελύθη το Μάιο του 1952.


Την ίδια χρονιά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει τις σπουδές του και παίρνει το πτυχίο το 1955. Εργάστηκε ως Γεωπόνος Γεωργικών Εφαρμογών καθώς και ως προϊστάμενος στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Νομού Λασιθίου.


Το λογοτεχνικό του ταλέντο είχε φανεί ήδη από τα πρώτα σχολικά του χρόνια.

Έργα του είναι: «ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» (με­τα­φρασμένο και στα ιτα­λι­κά LE AQUILE REALI), «ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΕΤΡΑΛΟ­ΓΙΑ» (Ισμαήλ πασάς-Μανώλης Καμπάνης ιστορική ανασκόπηση), «ΟΔΗΓΟΣ ΚΙΝΗΜΑ­ΤΟ­ΓΡΑ­ΦΟΥ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ» (τε­χνι­κό εγχειρίδιο), «ΠΝΕΥ­ΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΥΡ­ΝΗΣ (Μαρία Α­μα­ριώ­του, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη έκδοση Δήμου Νεάπολης),

 «ΩΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΘΑ Σ’ ΑΓΑΠΏ» (αληθινή ιστορία της κατοχής μεταφρασμένο και στα ιταλικά FINE L’ ETERNITA TI AMERO), «ΛΙΓΑ ΩΡΙΜΑ ΣΤΑΧΥΑ ΚΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ» (Ποιήματα), «Ο ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΛΗ» (Πραγματική ιστορία), «ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», «ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» (Β΄ Έκδοση Ν. Α. Λασιθίου), «ΑΙΓΥΠΤΟΣ» (Ιστορικές εντυπώσεις), «ΓΕΡ­ΜΑ­ΝΙΑ Βαϊμάρη-Δρέσδη-Λειψία» (ταξιδιωτικές εντυπώ­σεις), «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και η εν δυνάμει Προδοσία της», Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ» (Β΄ έκδοση Σαββάλα) 
 

Τα μεταφρασμένα στα ιταλικά έχουν βραβευθεί από την Αccademia del Fiorino της Φλωρεντίας,  της οποίας έγινε επίτιμο μέλος. Επίσης έχει βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κατάνη, στη Μεσσήνη και στην Πίζα. Ασχολήθηκε με τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο και η βρα­βευμένη ταινία του «ΚΡΗΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ» προβλήθηκε από την τότε τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Από το 1961 ζει με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Το καπάκι από τη συσκευασία μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια είναι ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, ο οποίος δέχεται καθημερινά τουλάχιστον μισό τόνο πλαστικά καπάκια, που φτάνουν από όλη την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, όπως ταχυδρομείο, κούριερ και ΚΤΕΛ. Οι εθελοντές του Συλλόγου τα μεταφέρουν σε μία εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία συνεργάζεται ο Σύλλογος, όπου τα παραλαμβάνει και συγκεντρώνει με αντάλλαγμα τη παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Κατόπιν, αυτά χαρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.