Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δίδυμο μακελειό στη Νορβηγία

Εθνική τραγωδία για τη Νορβηγία που θρηνεί πάνω από 90 νεκρούς, θύματα της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης. 

Πρόκειται για τη δεύτερη πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη από το 2004 στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατόγια στη Μαδρίτη. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν ισλαμική τρομοκρατία, αλλά η ακροδεξιά πίσω από τη σφαγή.
Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα, με σημαντικότερο αν ο δράστης λειτούργησε μόνος ή αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο από σκοτεινά κέντρα.
Ο προσωρινός απολογισμός των δύο επιθέσεων, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, είναι πάνω από 90 νεκροί, όμως η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Το μικρό νησί Ουτόγια θύμιζε πεδίο μάχης με 84 πτώματα, τα περισσότερα νεαρών παιδιών, να κείτονται διάσπαρτα στις ακτές. 


Στο νησί είχαν κατασκηνώσει από την Παρασκευή 550 νεολαίοι του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και επρόκειτο να παρακολουθήσουν το Σάββατο ομιλία του πρωθυπουργού και ηγέτη των Εργατικών, Γενς Στόλτενμπεργκ. 


Το απόγευμα της Παρασκευής ένα άτομο ντυμένο με στολή αστυνομικού αποβιβάστηκε με βάρκα στην κατασκήνωση. Κάλεσε τους νέους και τις νέες να συγκεντρωθούν γύρω του γιατί, όπως είπε, είχε κάτι σημαντικό να τους ανακοινώσει και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με τα τρία όπλα που διέθετε. Το μακελειό κράτησε σχεδόν δύο ώρες, ενώ τα παιδιά έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν. Η αστυνομία καθυστέρησε να προσεγγίσει το νησί Ουτόγια, που απέχει μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το Οσλο και πέντε λεπτά με τη βάρκα από την κοντινότερη ακτή. Οταν έφτασαν στο νησί οι ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ο 32χρονος Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. 


Αν και από την πρώτη στιγμή ο νεαρός πανύψηλος άριος με τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά δεν φαινόταν να έχει καμία σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία, τα μέσα ενημέρωσης και οι διαρροές της αστυνομίας είχαν προσανατολιστεί μονομερώς στην αναζήτηση των υπευθύνων για την τραγωδία στον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό. Ομως πολύ γρήγορα το σκηνικό άλλαξε, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για τη σχέση του 32χρονου τρομοκράτη με την χριστιανική ακροδεξιά. 


Ο Μπρέιβικ κατηγορείται και για την βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε το κέντρο του Οσλο το απόγευμα της Παρασκευής. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο πολυώροφο κυβερνητικό κτίριο, στο οικονομικό και κυβερνητικό κέντρο της πόλης, στο οποίο στεγάζεται και το γραφείο του νορβηγού πρωθυπουργού. Το κόστος ήταν απροσδόκητα βαρύ: 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Κανείς δεν ανέμενε τέτοια επίθεση. Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως το κέντρο του Οσλο, όπου βρίσκονται επίσης το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου και τα γραφεία σκανδαλοθηρικής εφημερίδας. Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος». 


Παράλληλα, η πυροσβεστική προσπαθούσε να απεγκλωβίσει πολίτες, παγιδευμένους στα κτίρια, κοντά στο σημείο της επίθεσης. Η αστυνομία, αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, αποθάρρυνε τον πληθυσμό να κατέβει στο κέντρο της πρωτεύουσας ή να συγκεντρώνεται σε μεγάλες ομάδες.

Ο πρωθυπουργός, που δεν βρισκόταν στο γραφείο του την ώρα της έκρηξης, δέχθηκε τηλεφώνημα αλληλεγγύης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε αμέσως και ο Μπαράκ Ομπάμα. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση. 


Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που βύθισε τη Νορβηγία στο πένθος και συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο θυμίζει τη βομβιστική επίθεση του ακροδεξιού Τίμοθι Μακ Βέι στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο δράστης του μακελειού στο νησί Ουτόγια, λευκός 32χρονος Νορβηγός, Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ανακρίνεται από τις αρχές για πιθανή σχέση με την ακροδεξιά. Η αστυνομία τον κατηγορεί και για την βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Οσλο. Η νορβηγική κοινωνία δεν περίμενε ποτέ να συμβεί παρόμοιο χτύπημα. Είναι εντελώς έξω από την κουλτούρα της και την πολιτική παράδοσή της. Σε κάθε περίπτωση η σκανδιναβική κοινωνία της ειρήνης και της δημοκρατίας, η κοινωνία της αθωότητας, θα πάψει πια να είναι ίδια. 

Πηγή: enet.gr
Δημοσίευση: Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Το Δελτίο Τύπου είναι ενημέρωση

Απο τον Γιώργο Παπατριαντφύλλου Οι παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι το Δελτίο Τύπου είναι πάρα πολλές . Σύμφωνα με Βρεττανίδα επικοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δημοσίων Σχέσεων : “ Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις , λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις  Ακριβώς στην ίδια λογική πολλοί λένε πως είναι επαγγελματίες στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και γνωρίζουν να συντάσουν Δελτίο Τύπου και να σχεδιάζουν τα λοιπά “εργαλεία” δημοσιότητας αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μία κακή εικόνα για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί .

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη