Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πληθυσμιακές αλλαγές του Ηρακλείου. Μεγαλώνει γρήγορα αλλα και γερνάει

Με τον "Καλλικράτη" ο δήμος Ηρακλείου ''μεγάλωσε''. Σε έκταση και σε πληθυσμό. Πόσο άραγε όμως έχει μεταβληθεί ο αριθμός των κατοίκων του πρώην δήμου Ηρακλείου, ή αλλιώς της σημερινής δημοτικής ενότητας Ηρακλείου, και πόσο αντίστοιχα έχει αλλάξει ο αριθμός των κατοίκων των τεσσάρων όμορων πρώην δήμων, Αλικαρνασσού, Παλιανής, Τεμένους και Γοργολαϊνίου, που συνενώθηκαν με το Ηράκλειο, στο διάβα των τελευταίων 30 χρόνων; Τι προβλέπεται επίσης να συμβεί τα επόμενα χρόνια ως το 2021;

Διαφωτιστικές απαντήσεις έρχονται μέσα από το σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για τη τριετία 2011-2014, που τέθηκε πλέον σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση ώστε να εγκριθεί κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εστιάζει στους στρατηγικούς στόχους, στα έργα και την ανάπτυξη, στο ογκώδες σχέδιο που έχει στα χέρια της η "Ν.Κ." περιλαμβάνεται εκτεταμένη έρευνα για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δήμου, με πλούσια στατιστικά στοιχεία. Όχι μόνο για τη δημογραφική αλλαγή που έχει συντελεστεί ανά δημοτική ενότητα, αλλά και σε ό,τι αφορά την ηλικιακή σύνθεση, επίσης ανά περιοχή, των κατοίκων που απαρτίζουν το νέο δήμο Ηρακλείου.

Σταθερή αύξηση

Η εξέλιξη του δήμου Ηρακλείου καταγράφει σταθερά θετικό πρόσημο στην πορεία των χρόνων. Είτε πρόκειται συνολικά για το διευρυμένο πλέον δήμο, είτε για το πρώην δήμο Ηρακλείου. Για τον πρώην δήμο ο ρυθμός της πληθυσμιακής αύξησης είναι πολύ μεγάλος, και μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα γενικά νούμερα που ισχύουν σε παγκρήτιο και πανελλαδικό επίπεδο.
Το 1981 ο δήμος Ηρακλείου, δηλαδή η νυν δημοτική ενότητα Ηρακλείου, αριθμούσε 106.058 κατοίκους. Το 1991 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 120.563, το 2001 στους 137.711 και τώρα, βάσει της έρευνας, εκτιμάται - και αυτό γιατί κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου δεν ήταν διαθέσιμα ακόμα τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής - στους 151.482 κατοίκους. Κατά μέσο όρο η πληθυσμιακή αύξηση για τη δημοτική ενότητα Ηρακλείου, τον πρώην δηλαδή δήμο Ηρακλείου, κινήθηκε μεταξύ 14,22% και 13,68%.
Αντίστοιχα, αν και με αισθητά χαμηλότερους βέβαια ρυθμούς, έχουν κινηθεί, καταγράφοντας επίσης αυξητική πορεία, και οι υπόλοιπες τέσσερις δημοτικές ενότητες. Την πλέον εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει η Αλικαρνασσός, με ποσοστά 25,89% για την περίοδο 1981-1991 και 10,62% για την περίοδο 1991-2001. Αντίστοιχα η αύξηση στη δημοτική ενότητα Τεμένους κινήθηκε στο 4,13% και 3,77%, ενώ η ενότητα της Παλιανής - μετά από μια πολύ ελαφρά μείωση πληθυσμού κατά 0,98% - γνώρισε σημαντική αύξηση κατά 12,86%.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η δημοτική ενότητα Γοργολαϊνίου, που κατέγραψε αισθητή μείωση του πληθυσμού από το 1981 ως το 1991 σε ποσοστό 4,05%, για να ακολουθήσει όμως και αυτή αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Αύξηση ως το 2021

Στον καλλικρατικό δήμο Ηρακλείου προβλέπεται μελλοντικά αύξηση ύψους 3,6% για την προσεχή τετραετία και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ύψους 5,8%, για την περίοδο 2015-2021. Επιμέρους αύξηση προβλέπεται για κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά πλην της περιοχής του Γοργολαϊνίου, όπου το διάστημα 2015-2021 εκτιμάται πως ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά 1,1%.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η υπογεννητικότητα... στην πόρτα μας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν την ίδια στιγμή τα στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την ηλιακή σύνθεση του πληθυσμού. Ο γενικός πανελλαδικός κανόνας της υπογεννητικότητας επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Ηρακλείου, καθώς η πληθυσμιακή δομή παρουσιάζει δυσμενή εξέλιξη στο διάβα του χρόνου, με τον παιδικό πληθυσμό να μειώνεται και τον πληθυσμό, στον αντίποδα, της λεγόμενης τρίτης ηλικίας να αυξάνεται.
Παράλληλα με τον παιδικό πληθυσμό μείωση καταγράφει και ο πληθυσμός στις ηλικίες από 15-24 ετών. Όπως προκύπτει, ο νεότερος πληθυσμός κυριαρχεί στην Αλικαρνασσό, ενώ ο γηραιότερος πληθυσμός εντοπίζεται σε Παλιανή και Γοργολαΐνι, όπου αντίστοιχα το 21,7% και το 19,6% των κατοίκων είναι πάνω από 65 χρονών.
Το παρήγορο πάντως είναι πως στο δήμο Ηρακλείου τα ποσοστά πληθυσμού σε ηλικίες ως 44 ετών είναι ψηλότερα σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου, την περιφέρεια Κρήτης αλλά και το σύνολο της χώρας.



ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψυχολογία εργασίας: Σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένων

Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων έχουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα και στα κίνητρα στο χώρο εργασίας. Η εκτίμηση που νιώθουν ότι έχουν οι υφιστάμενοι από τον προϊστάμενο τους, είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που τους επιτρέπουν να αφοσιώνονται στο έργο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι σημαντικοί παράγοντες σε σχέση με την εργασία τους που είναι το ύψος του μισθού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Ο προϊστάμενος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας των υφισταμένων του. Με τον τρόπο συμπεριφοράς του, τον προφορικό του λόγο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, μεταδίδει σημαντικότατα μηνύματα για τη γνώμη και τις σκέψεις του σχετικά με την αξία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί του.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι. Η Ιστορία, οι συμβολισμοί & η Περίτεχνη πλέξη της κυρίας Πόπης

Με αφορμή την διάδοση της κρητικής παραδοσιακής τέχνης της πλέξης των σαρικιών επικοινωνήσαμε με την κυρία Πόπη, την υφάντρα μας. Τα χειροποίητα Κρητικά σαρίκια – μαντήλια στο katsounes.gr φτιάχνονται από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Όπως μας είπε η ίδια και όπως θα έχετε αντιληφθεί η πλέξη των σαρικιών αποτελεί μια σπουδαία και περίτεχνη διαδικασία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τιμή και την υπερηφάνεια των Κρητικών. Η τέχνη αυτή συναντάτε σήμερα κυρίως σε ορεινά χωριά της Κρήτης και κυρίως   χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες γενιές. Όπως μας είπε η ονομασία του “Σαρίκι” έχει Τούρκικη καταγωγή και υποδηλώνει την Οθωμανική επιρροή στο νησί της Κρήτης τα παλαιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το Συμβολισμό που έχουν τα Σαρίκια και τα μαντήλια των κρητικών στα κρόσσια, αλλά και γενικότερα τους συμβολισμούς   Ποιοι είναι όμως οι συμβολισμοί του;;   Τα κρόσσια στα μαντήλια των κρητ...

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .

1965 Κώδικας των Αθηνών . Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα . Ο “πατριάρχης” (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα . Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας ,...

Δημόσια Ιστορία και Έντυπος Τύπος

  Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Με τον όρο Δημόσια Ιστορία , αναφέρετε η καταγραφή και η διατήρηση των ιστορικών πληροφοριών έπειτα από προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται στην αφήγηση για θέματα εθνικά, δημοσίων Προσώπων και για ορισμένες περιόδους των χωρών του κόσμου. Η Δημόσια Ιστορία αναφέρεται στην ¨Ιστορική Συντήρηση¨, ¨Επιστημονικά Αρχεία¨, ¨Προφορική Ιστορία¨, και σε άλλους τομείς. Το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διδάσκει τη Δημόσια Ιστορία ως  ‘ η παρουσίαση της ιστορικής γνώσης σε ένα ευρύ κοινό-ακροατήριο. Η Δημόσια Ιστορία εμφανίζεται με πολλές μορφές, παραδείγματος  χάρη, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά έργα και τέλος, συλλογή & καταγραφή έργου’. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin αλλά και ο Robert Kelley   - Ιστορικός αναφέρουν ότι, ‘ η Δημόσια Ιστορία πιο συχνά αναφέρεται στην απασχόληση των ιστορικών προς την Ιστορία. Συνδέοντάς την με την εργασία έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο’. Η ...