Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης υπενθυμίζει τα δικαίωματα των ζώων

H Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, έστειλε στους εισαγγελείς Πρωτοδικών του νησιού επιστολή με την οποία υπενθυμίζει τους όρους και τους κανόνες ευζωίας των ζώων.

Η εισαγγελέας ζητά από τους εισαγγελείς της Κρήτης να δώσουν στις αστυνομικές υπηρεσίες τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να γίνεται πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων περί προστασίας των ζώων.



Η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης υπενθυμίζει και την προηγούμενη παραγγελία της, για τις περιπτώσεις διαπίστωσης αυτόφωρου εγκλήματος, όταν γίνονται παραβάσεις των διατάξεων, που αφορούν την ευζωία των ζώων.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δίνει καθημερινά τη δική της μάχη στο νησί της Κρήτης, έχοντας ως συνοδοιπόρους τους φιλόζωους του νησιού και τα σωματεία, που υπάρχουν σε κάθε νομό, ώστε τελικά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Οι εποχές που οι φιλόζωοι στην Κρήτη, αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί – ευαίσθητοι από τις τοπικές αρχές (κάθε είδους), μάλλον πέρασαν.

Όμως η καλλιέργεια της φιλοζωίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή «εκπαίδευση». Στην Ελλάδα θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι οι κάτοικοι της να αποδεχτούν αυτή τη στάση ζωής, και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα, που είναι συναισθανόμενα όντα, ως αντικείμενα.

Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, απαιτεί εγρήγορση, συνεχείς επαφές με αρμόδιους φορείς, χρόνο για την σωτηρία των ζώων, και χρήμα για τη φροντίδα τους (τροφές, περίθαλψη, φιλοξενία, κ.ο.κ.).

Το γεγονός ότι μια φιλοζωική ομοσπονδία κατάφερε με τη δράση της να εκμαιεύσει μια τέτοια επιστολή από την Εισαγγελία Εφετών είναι πραγματικά ένας άθλος.

Πρωτόκολλο Ευζωίας Ζώων Συντροφιάς

Βάσει του νόμου 1197/81 εφόσον δεν τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις τότε συνιστάται ποινικό αδίκημα:

- Χορήγηση καταλλήλου και επαρκούς δια το είδος τροφής και ύδατος.

- Απολύτως ακατάλληλη στα «βαρελόσκυλα» η χορήγηση ψοφιμιών ως τροφή.

- Καθαρό Νερό (όχι μουχλιασμένο, λασπωμένο και πράσινο).

- Απαγορεύεται να αφήνονται απότιστα για ημέρες ζώα εν γένει (ειδικά το καλοκαίρι).

- Σκεύη τροφής και νερού καθαρά.

- Εξασφάλιση καταλύματος, άνετου, υγιεινού, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβιώσεως των ζώων.

- Σε αυτή την κατηγορία ΔΕΝ εμπίπτουν τα βαρέλια, ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες κατασκευές, που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως.

- Απαγορεύεται η παντελής έλλειψη καταλύματος με τα ζώα στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

- Επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο είδος καταλύματος αυτό θα πρέπει να προστατεύεται από τον καύσωνα, από το κρύο, τον παγετό και τις βροχές.

- Η έκθεση του ζώου σε ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μορφή κακοποίησης

Βάσει του νόμου (2017/92, άρθρο 3, παρ. 1) «κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο συντροφιάς να πονά, υποφέρει ή να αγωνιά.

Βάσει του νόμου (2017/92, άρθρο 4, παρ. 2, β) «Κάθε άτομο που έχει ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες δυνατότητες άσκησης»

Βάσει του νόμου (3170/2003 άρθρο 2, Υποχρεώσεις Ιδιοκτητών) είναι «Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση. Μέριμνα για την ευζωία του (στην έννοια της ευζωίας δεν μπορεί να νοούνται τα βαρέλια, η αλυσόδεση, τα τσιμπούρια, η απίσχναση, η έλλειψη νερού, η έκθεση στις καιρικές συνθήκες, η ακινησία, η μη κτηνιατρική περίθαλψη, έλλειψη βιβλιαρίου υγείας κ.τ.λ.).

- Απαιτείται μεταξύ άλλων και ο άμεσος καθαρισμός του χώρου.

- Απαγορεύεται επίσης ρητά η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια (χωρίς να εισέρχεται το ζώο εντος της οικίας) οι ακάλυπτοι χώροι πολυκατοικιών κ.τ.λ.).

- Εφόσον το ζώο αφαιρεθεί από το σημείο, που έγινε η καταγγελία, ο κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος να καταδείξει στα αστυνομικά όργανα το σημείο που ευρίσκεται.

Συνοπτικά οι κανόνες ευζωίας των ζώων σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία

- Βαρέλια, ντεπόζιτα πρόχειρες ανεπαρκείς κατασκευές: απαγορεύονται

- Αλυσόδεση: απαγορεύεται.

- Επιτρέπεται το ζώο να βρίσκεται σε χώρο άνετο (περιφραγμένο) ώστε το ζώο να μπορεί να εκγυμνάζεται και να τρέχει ελεύθερο.

- Ζώα συντροφιάς στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών & μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια: απαγορεύονται

- Ζώα χωρίς καθαρό νερό και φαγητό: απαγορεύονται

- Ζώα με κρότωνες (τσιμπούρια), ψύλλους, κ.τ.λ.: απαγορεύονται

- Ζώα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (καύσωνα, ήλιο, χιόνια, κρύο) χωρίς κατάλληλο κατάλυμα (σκίαση, προστασία): απαγορεύονται

- Υποχρεωτική ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας. Σε αυτό αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου (μικροτσίπ), επαρκώς υπογραμμένα από τον κτηνίατρο.


Πηγή: www.zoosos.gr 
Ανάρτηση: Μάρκος Σμυρνάκης
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απαγορευμένες βωμολοχίες απειλούν την παράδοση

Απο την Μαρίνα Στεφανάκη rockvitamins.blogspot.gr Στη σημερινή πραγματικότητα όπου η μουσική ακούγεται με τα μάτια, με ένα κοινό τέμπο υπολογιστή καθώς και με χυδαίους στίχους για όλα τα τραγουδάκια, αναρωτιέμαι, ενώ διανύουμε περίοδο μαζικής κρίσης, δεν θα «έπρεπε» να ανθίζουν οι τέχνες, κατ’ επέκταση και η μουσική, ως καταλύτες πνευματικής αφύπνισης; Αναμφίβολα, τα γεγονότα της ιστορίας αυτό αποδεικνύουν... Ένα από τα άπειρα παραδείγματα, αποτελεί ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που γύρω στα μέσα του 17ου αι., όταν άρχισε δηλαδή η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς, άρχισε και η δράση του. Οι σημερινοί, όμως, Νεοέλληνες -έτσι για διαφορά- ενώ πυροβολούμαστε από ψυχρές δυτικές σφαίρες, χαμπάρι δεν παίρνουμε και το έχουμε ρίξει στη «τρέλα» όπως χαρακτηρίζει ένα Τσα-κάλι.

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Γάζα: Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία;

Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Όμερ Μπάρτοβ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή εβραϊκή κοινότητα να «σηκώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους, πριν η ηγεσία του Ισραήλ βυθίσει το ίδιο και τους γείτονές του στην άβυσσο». Τι διακρίνει τον πόλεμο από τη γενοκτονία; Πότε η κρατική βία μετατρέπεται από φρικτή αλλά νομικά εγκεκριμένη επίδειξη στρατιωτικής βίας στο «απόλυτο έγκλημα», σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη κοινή αντίληψη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ τον Όμερ Μπάρτοβ τους τελευταίους μήνες. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Ισραηλινός ιστορικός έχει αφιερώσει την επιστημονική του σταδιοδρομία στη μελέτη πράξεων μαζικής δολοφονίας. Αυτό έχει καταστήσει την εμπειρογνωμοσύνη του περιζήτητη καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αιματοχυσίας και καταστροφής. Καθώς ο πόλεμος εξε

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» για το κρητικό κρασί προβάλλει τον κρητικό αμπελώνα

Το ντοκιμαντέρ «In the wine dark sea» που έχει γυριστεί από την Χρύσα Τζωρτζάκη στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, προβάλει την Κρήτη ως οινοπαραγωγική περιοχή και αναδεικνύει τον κρητικό αμπελώνα σε χώρες που δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Η σκηνοθέτης του φιλμ επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσε για την θετική πορεία και την απήχηση που καταγράφει το ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας το κρασί της Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται μέσα από την οπτική 11 οινοπαραγωγών του νησιού, οι οποίοι αναλύουν τις ποικιλίες του κρητικού κρασιού ενώ καταγράφονται και γευσιγνωστικές εμπειρίες και απόψεις, διεθνώς καταξιωμένων σομελιέ (sommelier). Το φιλμ βραβεύτηκε σε Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και ακολούθησε το Τόκιο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ από τα φεστιβάλ του Μιλάνου και της Νάπολι και τώρα είναι επίσημη επιλογή, όπως τονίζ